Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου με μια ματιά!

Ιστορία γάμου

Το αριστούργημα του Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο» μου ήρθε αρκετές φορές στο μυαλό βλέποντας την ταινία του Νόα Μπάουμπακ «Ιστορία γάμου». Μάλιστα σε μια σκηνή φαίνεται διακριτικά στο φόντο η αφίσα της ταινίας του σουηδού. Το ζευγάρι των τριαντάρηδων καλλιτεχνών (η Σκάρλετ Τζόχανσον και ο Άνταμ Ντράιβερ σε οσκαρική τροχιά) που αποφασίζει να χωρίσει μετά από 10ετή κοινή πορεία έχει πάντως ακόμη περισσότερες ομοιότητες με το γουντιαλενικό σύμπαν: νευρώσεις (κυρίως καλλιτεχνικής φύσης), μικρές και μεγάλες κακίες, καλές προθέσεις, αδέξιους χειρισμούς, οδυνηρά συμπεράσματα. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος επαναλαμβάνει πάντως την συνταγή μιας παλιότερης ταινίας του με τίτλο «Δεσμοί διαζυγίου», τη μόνη που του είχε χαρίσει οσκαρική υποψηφιότητα στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου και επίσης βασίζεται σε κάποιες προσωπικές του μνήμες.

Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά

Το ντοκιμαντέρ «Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά» θα έπρεπε όχι μόνο να το παρακολουθήσουν όλοι οι σπουδαστές κινηματογράφου αλλά και όσοι γοητεύονται από το σινεμά. Πρόκειται για μια συγκινητική εξομολόγηση από τα βάθη της ψυχής μιας σπουδαίας δημιουργού αλλά κι ένα γενναιόδωρο μάθημα κινηματογράφου.

Σκιές του Μπρούκλιν

Η προσπάθεια του Έντουαρντ Νόρτον να τιμήσει το φιλμ νουάρ με το «Σκιές του Μπρούκλιν» έχει το ατού ενός στιβαρού στόρι που προέρχεται από το μυαλό του μετρ του είδους Τζόναθαν Λέθεμ αλλά και τις αδυναμίες ενός καλλιτέχνη να ολοκληρώσει με πειστικό τρόπο τις μεγάλες φιλοδοξίες του.

Φαντασία

Η ελληνική «Φαντασία» του Αλέξη Καρδαρά θυμίζει τα αμαρτωλά 90ς όπου το κιτς γλέντι στις μεγάλες πίστες συναντά το λαϊκό μελόδραμα των 60ς με φόντο την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της απόλυτα προβλέψιμης κατάληξης.
Ψυχρά και ανάποδα

Η συνέχεια του εμβληματικού «Ψυχρά και ανάποδα» είναι ίσως από πολλές απόψεις η ταινία της βδομάδας που θα κερδίσει σίγουρα την μάχη στα ταμεία. Η γνωστή ντισνεϊκή συνταγή αντιγράφεται ορθά και προς την σωστή κατεύθυνση: αίσθηση παραμυθιού, συγκίνηση και χιούμορ, μαγεία και θέαμα.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Πηγή: www.monopoli.gr