Μπορεί η Κυριακή των Βαϊων να έχει οριστεί ανεπίσημα ως η λήξη της θεατρικής σεζόν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι παραστάσεις που παρατείνουν τις παραστάσεις τους μέχρι τον Μάιο ή και τον Ιούνιο, αλλά και που κάνουν πρεμιέρα!
Εμείς μόνο για τον Απρίλιο μετρήσαμε 20 ολοκαίνουριες παραστάσεις!

 

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, πλαισιωμένος από τον εξαιρετικό κρουστό Πέτρο Κούρτη και τους μαθητές του Θεάτρου Τέχνης, εξιστορεί και ερμηνεύει την υπερβατική προσωπικότητα του «Ιούλιου Καίσαρα», τον δίκαιο Βρούτο, τη στρατιωτική πειθαρχία του Κάσσιου και την καρδιά του Αντώνιου, μέσα σε ένα πολυπληθές θέαμα γεμάτο κινηματογραφικές εικόνες που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός του θεάτρου τέχνης, σαν σε θεατρικό «μονοπλάνο» που εξερευνά τα κίνητρα των πολλών στην ποιητική σκέψη του ενός.Σκηνοθετεί η Νατάσσα Τριανταφύλλη.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- Φρυνίχου – Από 12 Απριλίου

Tο έργο που ξεχώρισε και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ»  του Ιάσονα Σίγμα, κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου,  μια σκηνή αφιερωμένη στο  ελληνικό έργο.
Από 12 Aπριλίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος (μέλος της ομάδας των VASISTAS) μετά την πρώτη του σκηνοθεσία στην «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμουελ Μπέκετ, επανέρχεται στο BIOS με τον «Εκκλησιαστή» . Μια εικαστική χορογραφία για το αρχετυπικό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης. Μια όπερα δωματίου για τη ματαιότητα της ανθρώπινης φύσης.
Στο BIOS από  12 Aπριλίου

Το «Αναζητώντας τον Αττίκ» επιστρέφει στο Θέατρο Παλλάς με ανανεωμένη διάθεση κι έναν δυναμικό θίασο όπου πρωταγωνιστούν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου, η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Νάντια Κοντογεώργη, ο Μίνως Θεοχάρης, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καθώς και μια μεγάλη ομάδα από ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς. Μαζί και η Ζωζώ Σαπουντζάκη, σε μια από τις μεγάλες στιγμές στην εντυπωσιακή της καριέρα!!!Η παράσταση είναι εμπλουτισμένη με νέα κείμενα και τραγούδια, καρπό συστηματικής ιστορικής και μουσικής έρευνας με τη γνώση και το κύρος του Λάμπρου Λιάβα, ενώ τα ευφυή στιχουργικά ιντερμέδια υπογράφει ο Γιάννης Ξανθούλης. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει και πάλι η Σοφία Σπυράτου, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας ο Θόδωρος Κοτεπάνος, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ενώ ο Μανόλης Παντελιδάκης  επιμελείται τα καινούργια εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια.
Παλλάς, από τις 13 Απριλίου

Ο Νίκος Διαμαντής σκηνοθετεί τον «Ηλίθιο» του Ντοστογέφκσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Γιάννη Στάνκογλου, τη Μαρία Κίτσου, τη Λένα Παπαληγούρα κι άλλους γνωστούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη. «Ο Ηλίθιος», ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπαείναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται  στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.
Από τις 13 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η Ανδρονίκη Χριστάκη σκηνοθετεί στο Από Μηχανής Θέατρο δύο μονόπρακτα του έργου του Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», «Η Εβραία – Ο Χαφιές», με τη Μαρλέν Καμίνσκυ και τη Δώρα Τσίγκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Από μηχανής θέατρο – Πάνω σκηνή – Από Παρασκευή  13 Απριλίου.

Η κωμωδία «Εθνικός Ελληνορώσων» που έγραψε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος μιλάει για τα παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, για πρησμένους αστραγάλους, για πληγές που έκλεισαν και για άλλες που μείναν ανοιχτές. Ένα έργο για ξεχειλωμένες φανέλες, ξεφούσκωτες μπάλες και εγκλήματα. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Εξ’ αμελείας και μη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη με πρωταγωνιστές τους Στάθη Σταμουλακάτο, Μάκη Παπαδημητράτο, Θάνο Αλεξίου, Κώστα Φυτίλη, Στέλιο Δημόπουλο, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.
Θέατρο Από Μηχανής – Από το Σάββατο 14 Απριλίου

Η «Ευγενία ντε Φρανβάλ», του Μαρκήσιου ντε Σαντ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον πολυχώρο Vault σε θεατρική διασκευή, σκηνική σύνθεση και ερμηνεία των Δημήτρη Κάτση, Αλέξανδρου Μητρόπουλου, Μαρίας Μπακέα και Μαργαρίτας Παπαντώνη,
Στο Vault από το Σάββατο 14 Απριλίου 2018.

Μετά την πρώτη παρουσίαση στο πλαίσιο του Στούντιο Νέων Συγγραφέων του Εθνικού Θεάτρου στο Νέο Rex τον Ιούνιο του 2016, ΕΚΕΙΝΟΣ και ΕΚΕΙΝΗ επιστρέφουν, στο Black Box του Επί Κολωνώ, για να μας αφηγηθούν και πάλι την πιο απίθανη – μα πέρα για πέρα αληθινή – ερωτική ιστορία. Τη δική τους! Ο λόγος για το έργο της Γεωργίας Πιερρουτσάκου «Έλα να παίξουμε».
Στο Black Box του Επί Κολωνώ από το Σάββατο 14 Απριλίου 2018.

Το έργο «Βάτραχοι-project» βασισμένο στους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, σκηνοθετεί ο  Νίκος Χατζόπουλος με τους ηθοποιούς  Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Άννα Κλάδη, Χρήστος Κοντογεώργης και Μιχάλης Πανάδης. Πώς θα παιζόταν ένα έργο του Αριστοφάνη σε μια μικρή κλειστή σκηνή, δίχως χορούς και πανηγύρια, δίχως την υποχρέωση του “μεγάλου θεάματος” που όλοι αναμένουν στα ανοιχτά θέατρα;
Από Μηχανής Θέατρο – Από τις 16 Απριλίου

Tο έργο «Μετά την πρόβα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής σε νέα μετάφραση του Χρήστου Μαρσέλλου και σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη με πρωταγωνιστές τον Περικλή Μουστάκη, τη Μαρία Ναυπλιώτου και την Πηνελόπη Τσιλίκα.Το έργο αναδεικνύει την περιπλοκότητα  της σχέσης ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό, η οποία ενίοτε αποκτά τον χαρακτήρα της μεταβιβαστικής και αντιμεταβιβαστικής σχέσης ψυχαναλυτή- ψυχαναλυόμενου: Oι εντάσεις ανάμεσα σε σκηνοθέτη και ηθοποιό, μέσα και από την επαναλαμβανόμενη ανάγνωση του έργου• η εμπλοκή της συναισθηματικής ζωής και του ασυνείδητου σκηνοθέτη και ηθοποιών•  η σχέση του θεάτρου με τη ζωή και της ζωής με το θέατρο, αλλά και η  σχέση του θεάτρου με τον θάνατο, είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει το σύνθετο και αποκαλυπτικό αριστούργημα του Μπέργκμαν.
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής – Από τις 18 Απριλίου

Ο Γιώργος Καλογερόπουλος με την ομάδα του επανέρχονται αυτή τη φορά με το επαρχιακό δράμα  «ΚΤΕΛ για Κρέστενα» το οποίο είναι βασισμένο στο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τ. Ουίλιαμς. Πρόκειται για μια ωδή στην Ελληνική ύπαιθρο. Η υπόθεση του έργου εκτυλλίσσεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν η Μπλανς καταφθάνει με το ΚΤΕΛ στο χωριό που ζει η αδερφή της με τον καταπιεστικό της σύζυγο, ένας ευγενής, καλοπροαίρετος, οικογενειακός τους φίλος και μιια γειτόνισσα.
Από την Τετάρτη 18 Απριλίου, στη σκηνή του Θεάτρου «Από Μηχανής».

«Ένας Ήρωας του Καιρού μας», μια παράσταση βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντoφ θα ανέβει στο θέατρο 104 από τις 18 Απριλίου σε σκηνοθεσία Βασίλη Καλφάκη.
Το βιβλίο αποτελείται από πέντε αυτοτελείς νουβέλες. Οι τρεις τελευταίες αποτελούν αποσπάσματα του ημερολογίου του συγγραφέα- αφηγητή που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Πετσόριν. Η διασκευή του Lab.oratorium επικεντρώνεται στην μεσαία και εκτενέστερη διήγηση αυτού του ημερολογίου, στο κεφάλαιο «Πριγκίπισσα Μαίρη». Στόχος έρευνας της ομάδας είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες όλα τα πρόσωπα -του έργου- «συνηγορούν» στην γέννηση του «ήρωα του καιρού μας», του ανθρώπου που δεν κινείται μόνο μέσα στα 1840 υψώνοντας το σπαθί του αλλά και του κάθε ανθρώπου που έστω μία φορά κοίταξε τον ουρανό.
Στο θέατρο 104 από τις 18 Απριλίου

Τις περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις του «Γλάρου» του αριστουργήματος του Αντον Τσέχωφ θα παρουσιάσουν η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής με τους Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, Θανάσης Δήμου, Τζίνα Θλιβέρη, Μάγδα Λαδά, Νικόλας Μακρής, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Ένκε Φεζολλάρι, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ο Γλάρος είναι το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Τσέχοφ που περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και το θέατρο. Το νόημα της δημιουργίας, τη ζωή των καλλιτεχνών,  το νέο και το παλιό, το αμφίρροπο του έρωτα.
Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης –  από τις 19 Απριλίου.

Τον «Μισάνθρωπο», την πιο πικρή κωμωδία του Μολιέρου σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη, σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη και διασκευή για έξι πρόσωπα της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη σε νέα ελληνική έμμετρη απόδοση 1.600 στίχων.
Το ανέβασμα αυτό εμπνέεται από τη θεατρικότητα της κοινωνίας καθώς αυτή συνδιαλέγεται με το απροσποίητο και την αιχμηρή, γυμνή ειλικρίνεια του πρωταγωνιστή – σαν να μην πέρασε μια μέρα από τον Ιούνιο του 1666 όπου το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.
Στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 20 Απριλίου

Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου παρουσιάζουν  μία ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ιψεν «Η Κυρά της Θάλασσας»  με τον ίδιο τον Δημήτρη Αγαρτζίδη, τη Βίκυ Κατσίκα, τον  Άρη Μπαλή, την Τατιάνα Άννα Πίττα και τη Μαρία Μοσχούρη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Από τις 20 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

«Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα “ξένος”», το έργο του Θανάση Σκρουμπέλου σκηνοθετεί ο Γιώργος Σουξές από τις  21/4 στο με τον ίδιο και τον  Λευτέρη Ελευθερίου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.  Μια παράσταση που αφηγείται την ιστορία ενός μετανάστη και αποτελεί αναφορά στην Ελληνική κοινωνία και στην ξενιτιά, στις σχέσεις των λαών, στην ίδια τη ζωή! Η δράση τοποθετείται στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60, αλλά δεν ξεκινά από εκεί…
Θέατρο Αθηνών- Από τις 21 Απριλίου

Μετά την βράβευσή της με το Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κριτικών ως “πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης (2013-2014)” η θεατρική ομάδα Ubuntu επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας, παρουσιάζοντας επί σκηνής για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νεανικό αριστούργημα του Rainer Maria Rilke «Το τραγούδι του έρωτα και του θανάτου του σημαιοφόρου Χριστόφορου Ρίλκε».
Θέατρο 104- Από τις 21 Απριλίου

Ο Αργύρης Πανταζάρας επιστρέφει – μετά το AmorS που παρουσίασε την περσινή σεζόν με τη Στεφανια Γουλιώτη –  και θα ερμηνεύσει τον μονόλογο «Ενας καλός λόγος» σε σκηνοθεσία και δραματουργία δική του και της Ελίνας Μαντίδη.
Στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων από τις 23 Απριλίου

Ένα από τα διασημότερα μιούζικαλ όλων των εποχών θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στην Αθήνα! Ο λόγος για τις «Γάτες»  του Andrew Lloyd Webber, τους πρωταγωνιστές της μαγευτικής ποίησης του T.S. Eliot που θα τραγουδήσουν επιτέλους για πρώτη φορά στα ελληνικά! Δημήτρης Μαλισσόβας, Γεράσιμος Ευαγγελάτος και Αλέξιος Πρίφτης είναι η ελληνική dream team που ενώνει τις δυνάμεις της για να παρουσιάσει μία από τις μακροβιότερες επιτυχίες του μουσικού θεάτρου όλων των εποχών. Στο ρόλο της Grizabella η Σόνια Θεοδωρίδου. Gus ο Κώστας Αρζόγλου.
“Θέατρον” Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” από τις 25 Απριλίου

 

πηγή: tospirto.net