Η παράσταση του Θανάση Σαράντου Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα έκανε πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο 1 Νοεμβρίου, όπου και θα παίζεται για 10 συνολικά παράστασεις, κάθε Τετάρτη στις 18.00, ως τις 17 Ιανουαρίου 2017.

Η παράσταση παρουσιάζει τα λόγια του Μακρυγιάννη σε θεατρική μορφή, πλαισιώνοντάς τα ζωντανά επί σκηνής με νέυ, ταμπουρά και λαούτο, όργανα τα οποία παίζει η Σύλβια Κουτρούλη.

Η περίφημη προφορική αυτοβιογραφία του στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης Ιωάννη Μακρυγιάννη είναι από τα κείμενα-κλειδιά στην κατανόηση της νεοελληνικής ταυτότητας και δικαίως συζητιέται διαχρονικά, από τη στιγμή της πρώτης της έκδοσης το 1907, 43 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα της: ο Μακρυγιάννης είχε κρύψει τα χειρόγραφα σε έναν τενεκέ, για λόγους καθώς φαίνεται προληπτικούς!

Στο τέλος της παράστασης στο Από Μηχανής Θέατρο, ένας διαφορετικός κάθε φορά καλεσμένος από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης, συζητά με τους συντελεστές και το κοινό για τη σημασία του κειμένου σήμερα.

Σήμερα, Τετάρτη 15 του Νοέμβρη, καλεσμένος είναι ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος πίσω στη δεκαετία του 1970 ειδικότερα πυροδότησε την περίφημη «επιστροφή στις ρίζες», καταθέτοντας δίσκους-σταθμούς για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

 

πηγή: avopolis.gr