Η ταινία «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» είναι ένα υπαρξιακό θρίλερ μυστηρίου της Σκωτσέζας σκηνοθέτιδας Λιν Ράμσεϊ που θίγει θέματα γύρω από την εκδίκηση, το μαρτύριο, την κακοποίηση, τη βία, την παιδεραστία και την αυτοκτονία. Απέσπασε στο Φεστιβάλ των Καννών το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου εξ ημισείας με το «Θάνατο του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Αντρικού Ρόλου για τον πρωταγωνιστή Γιόακιν Φίνιξ.

Η ταινία εστιάζει στην προσπάθεια ενός βετεράνου του πολέμου (Γιόακιν Φίνιξ), ο οποίος δουλεύει πλέον ως ανορθόδοξος ντετέκτιβ, να σώσει μια νεαρή κοπέλα, την κόρη ενός πολιτικού, η οποία αγνοείται, από ένα δίκτυο διακίνησης λευκής σάρκας (sex trafficking). Η διεφθαρμένη εξουσία και η εκδίκηση απελευθερώνουν μια έκρηξη βίας που οδηγεί στην αφύπνιση του ήρωα. Το δίχως άλλο ο «Ταξιτζής» του Σκορτσέζε πλανάται πάνω από τούτη την ταινία με το κοφτό και στυλιζαρισμένο μοντάζ, που καταλήγει σε λουτρό αίματος.

Ενώ ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να αναμετρηθεί με τα ισχυρά συμφέροντα που θα βρει απέναντι του, παράλληλα τον κατακλύζουν οι δικές του μνήμες από το παρελθόν. Η Ράμσεϊ φέρνει στην επιφάνεια τραυματικές εμπειρίες που έχουν αφήσει τα σημάδια τους και στο παρών του ήρωα. Με τον τρόπο του αναζητά κι εκείνος τη λύτρωση του. Τα πλάνα είναι αποσπασματικά. Καταλαβαίνουμε ότι κάπου έχει πολεμήσει, προφανώς σε ανατολική χώρα, ενώ τις αναμνήσεις του στοιχειώνει και ένας βίαιος πατέρας. Αντίθετα τον βλέπουμε να έχει ιδιαίτερη σχέση αγάπης με την υπερήλικη μητέρα του.

Στα πολύ θετικά της ταινίας, η ερμηνεία του Γιόακιν Φίνιξ, με το δυνατό, γεμάτο βλέμμα που από μόνο του είναι ικανό να φέρει αποτέλεσμα και τη μινιμαλιστική προσέγγιση. Στα συν και η ηλεκτρονική μουσική. Επίσης το ανοιχτό τέλος που αφήνει η σκηνοθέτις με τον ήρωα να επιστρέφει στην καθημερινότητα του μετά την κατάδυση του στη βία και τη διαφθορά. Πως θα είναι πλέον η ζωή του; Τελικά τι είναι πιο εφιαλτική η μνήμη ή η πραγματικότητα;

Μια πρωτότυπη, αληθινά καλή ταινία που αξίζει να δείτε, με την υπογραφή μιας γυναίκας που αποκτά όλο και πιο δυνατή κινηματογραφική φωνή.
3848704bfdccca7ac705d57409ed29d4 XL
Σκηνοθεσία: Λιν Ράμσεϊ
Πρωταγωνιστούν: Γιόακιν Φίνιξ, Εκατερίνα Σαμσόνοφ, Αλεσάντρο Νίβολα, Άλεξ Μανέτ, Τζον Ντόμαν, Τζούντιθ Ρόμπερτς
Είδος: Δράμα, μυστηρίου, θρίλερ
Βαθμολογία: 8/10

 

πηγή: ogdoo.gr