Ο Άντι Κάουφμαν υπήρξε ένας ιδιοφυής και εκκεντρικός κωμικός που όπως φαίνεται, κανείς δεν θέλει να ξεχάσει. Οι φάρσες του διασκέδαζαν, αλλά και εκνεύριζαν συχνά το κοινό. Έχοντας φτιάξει έναν τραγουδιστή – alter ego, τον Τόνι Κλίφτον (ο οποίος μύριζε χαλασμένο τυρί και έβριζε όποιον έβρισκε μπροστά του), ο Άντι Κάουφμαν ήταν τόσο αντισυμβατικός που ίσως να ταιριάζει περισσότερο στη δική μας εποχή. Πέθανε το 1984 από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία μόλις 35 ετών, και από πολλούς σήμερα θεωρείται πλέον ένας performance artist, που οι εμφανίσεις του είχαν ένα κράμα αρκετά προχωρημένης τέχνης για την εποχή του. Τότε που θεωρούταν εκκεντρικός, ιδιαίτερος, αλλά και ολίγον… βαρεμένος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι REM τον είχαν κάνει θέμα του γνωστού τραγουδιού τους «Man on the Moon», ούτε που ο Τζιμ Κάρεϊ φαίνεται να έχει βρει σε αυτόν ένα πραγματικό alter-ego. Έτσι και αλλιώς δεν είναι δύσκολο να δεις κανείς τα κοινά τους.

Οι δαίμονες στο μυαλό τους, η αντισυμβατική (ή ασυνήθιστη) προσωπικότητά τους και η ανάγκη τους να κάνουν τους άλλους να γελούν, έκανε τον ταλαντούχο κωμικό Τζιμ Κάρεϊ να ονομάσει πολλές φορές τον Κάουφμαν ως πηγή έμπνευσης και είδωλο του. Ο Κάρεϊ μάλιστα τον ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία στην ταινία «Man on the Moon» το 1999, η οποία μιλούσε για τη ζωή και την καριέρα του Άντι Κάουφμαν. Και τώρα, ένα ντοκιμαντέρ από τα γυρίσματα της ταινίας, έρχεται να αποκαλύψει πόσο στενά είχε δεθεί μαζί του ο Τζιμ Κάρεϊ και να επαναφέρει στην επιφάνεια το όνομα Άντι Κάουφμαν.

Το ντοκιμαντέρ «Jim & Andy: The Great Beyond» εξιστορεί τη διαδικασία και τη μέθοδο που ακολούθησε ο Κάρεϊ για να τον υποδυθεί και τελικά την μεταμόρφωσή του. Η αλήθεια πίσω και μπροστά από τις κάμερες, αρχίζει σε κάποιο σημείο να περιπλέκεται, όπως γίνεται επίσης με την κωμωδία και το δράμα. «Τέλειωσα την ταινία και δεν ήξερα πια ποιος είμαι» λέει ο Κάρεϊ. «Και τότε κατάλαβα. Όταν δεν ξέρεις, τότε ξεκινούν όλα».

To «Jim & Andy: The Great Beyond» έχει κάνει την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ της Βενετίας και θα προβληθεί στο Netflix στις 17 Νοεμβρίου. Δείτε παραπάνω το trailer της ταινίας με ανέκδοτο υλικό από τα γυρίσματα του «Man on the Moon» του Μίλος Φόρμαν.

 

πηγή: tospirto.net