Ο Takis ήταν μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει ακόμα μια πρωτοποριακή προσωπικότητα.

Μία μεγάλη έκθεση με έργα του σημαντικού Έλληνα γλύπτη Takis παρουσιάζεται στην Tate Modern του Λονδίνου και ήδη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Σε συνεργασία με το μουσείο Tate για τη διεκπεραίωση της έκθεσης, το Ίδρυμα Takis δάνεισε 25 και πλέον σημαντικά και ιστορικά έργα του γλύπτη και προσκόμσε υλικό από το αρχείο του, όπως κείμενα, συνεντεύξεις και καταλόγους. Τα υπόλοιπα σημαντικά και ιστορικά έργα της έκθεσης προέρχονται από μεγάλα Μουσεία, όπως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού και τη Fondation Louis Vuitton αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Στην πλέον των 70 χρόνων καριέρα του, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, γεν.1925) δημιούργησε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές τέχνες του 20ουαιώνα. Ένας γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητά την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Ο Takis ήταν μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει ακόμα μια πρωτοποριακή προσωπικότητα. Το μουσείο Tate Modern στήνει τη μεγαλύτερη έκθεση του Takis στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη σπάνια εγκατάσταση Magnetic Fields, μουσικές συσκευές που δημιουργούν συντονισμένους και τυχαίους ήχους, καθώς και δάση από τα χαρακτηριστικά του Σινιάλα.

Η έκθεση Takis’’ θα διαρκέσει έως και τις 27 Οκτωβρίου 2019 και συνδιοργανώνεται από τον συγγραφέα και επιμελητή Guy Brett, ο οποίος συμμετείχε στενά στο Signals London, και τον Michael Wellen, Eπιμελητή Διεθνούς Τέχνης, Tate Modern, με την Helen O’Malley, Βοηθό Επιμελητή, Tate Modern. Συνοδεύεται από έναν κατάλογο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική έγχρωμη φωτογράφιση, καθώς και θα περιέχει νέα δοκίμια.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, όπου θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2019, και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2020.

Πηγή: tospirto.net