Μπεμπεδέλη, Υψηλάντη, Φωτοπούλου, Κατσιαδάκη, Κανελλοπούλου… Τέσσερις παραστάσεις φέρνουν στη σκηνή πέντε ηθοποιούς που ξέρουν πώς να μεταφέρουν την ένταση των χαρακτήρων που υποδύονται στο κοινό.

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, πρωταγωνίστρια με μεγάλη και σημαντική πορεία στο θέατρο, μας αιχμαλωτίζει με τις ερμηνείες της. Από τις πιο πρόσφατες εκείνη της «Φιλιώς Χαϊδεμένου» (2ο βραβείο στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2017 από το «αθηνόραμα») και της Εκάβης στις «Τρωάδες», σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, μας γεννούν προσμονή για την επόμενη εμφάνισή της στη σκηνή. Φέτος το μεγάλο της ερμηνευτικό στοίχημα λέγεται «Ρόουζ», ένας μονόλογος του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανοεβραίου Μάρτιν Σέρμαν. Στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου θα ερμηνεύσει τον συγκλονιστικό ρόλο της Εβραίας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, η οποία διηγείται την οδύσσειά της από την Ουκρανία μέχρι το Μαϊάμι Μπιτς, υπενθυμίζοντάς μας τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον 20ό αιώνα. (Από 9/11)

Με μια επιβλητική γυναικεία φιγούρα συναντιέται επί σκηνής η Αιμιλία Υψηλάντη στο Θέατρο Αργώ, αποκαλύπτοντας τη δύναμη της γυναικείας ψυχής. Η Ρούλα Πατεράκη κάνει μια δημιουργική διασκευή στο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας», όπου μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα κατέχει μια μυστική συνταγή την οποία έχει ορκιστεί να μην αποκαλύψει και να τη δίνει αφιλοκερδώς σε όποιον την έχει ανάγκη. Πόσο εύκολο είναι να μείνει ακέραια απέναντι στις αρχές της όταν η φτώχεια της χτυπήσει την πόρτα; (Από 8/11)

Ακόμη δύο σπουδαίες κυρίες του θεάτρου, η Μαρία Κατσιαδάκη και η Λυδία Φωτοπούλου, έχοντας επιβεβαιώσει την εξαιρετική μεταξύ τους χημεία, ξανασυναντιούνται σε δύο ρόλους που έχουν ερμηνεύσει με επιτυχία στο παρελθόν, στο έργο του Γουίν Γουέλς «H Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της». Η Μαρία Κατσιαδάκη ως Γερτρούδη Στάιν και η Λυδία Φωτοπούλου ως Αλις Μπ. Τόκλας ζωντανεύουν στο Θέατρο Άλμα, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, την ιστορία δύο γυναικών που για τέσσερις δεκαετίες αποτέλεσαν έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στο Παρίσι. (Από 11/11)

Η πολιτική και η τέχνη έχουν μια δια­λεκτική σχέση για τη Μαρία Κανελλοπούλου αλλά και για την ηρωίδα που ερμηνεύει στο Θέατρο Olvio. Έπειτα από καιρό επιστρέφει στο σανίδι για να ερμηνεύσει την Τζένη Μαρξ, τη σύντροφο του φιλόσοφου κι επαναστάτη Καρλ Μαρξ. Μια γυναίκα που, για χάρη του έρωτα, εγκατέλειψε τα προνόμια της αριστοκρατικής καταγωγής της κι έζησε δίπλα στον άνθρωπο που μίλησε για την ταξική πάλη. Το κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου «Τζένη και Μαρξ» βασίζεται στην επιστολογραφία του ζευγαριού, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. (Από 9/11)

Συντάκτρια: Μαρία Κρύου
Πηγή: www.athinorama.gr