Καθώς η πανσέληνος του Αυγούστου θα στολίσει σήμερα με την απαράμιλλη ομορφιά και λάμψη της τον νυχτερινό ουρανό, εμείς σας προτείνουμε οκτώ μέρη στην Αττική για να την απολαύσετε μαζί με την συντροφιά σας.

 Ποιητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, τραγουδοποιοί…όλοι έχουν δημιουργήσει εμπνεόμενοι από τη συγκλονιστική θέα της πανσελήνου. Το φεγγάρι έχει αυτή την αιώνια και σχεδόν εξιλεωτική δύναμη να εξιτάρει την ανθρώπινη φαντασία, να την οδηγεί σε παράξενα μονοπάτια, βγαλμένα από τον κόσμο των παραμυθιών. Έχει τη δύναμη να διεισδύει και στα πιο «απομακρυσμένα σημεία» της ψυχής του ανθρώπου και να ξυπνά μέσα του έναν χείμαρρο συναισθημάτων. Να προκαλεί χαρά, δέος, θαυμασμό, νοσταλγία, θλίψη και τόσα πολλά άλλα…

Η θέα του ακόμη και σήμερα γοητεύει και συναρπάζει σε έναν κόσμο που δεν θα πάψει ποτέ να ονειρεύεται, να δημιουργεί, να ελπίζει… Γι’ αυτό, λοιπόν, με αφορμή την βασίλισσα όλων των «πανσελήνων» την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, σας προτείνουμε οκτώ φυσικούς χώρους της Αττικής, όπου μπορείτε να τη θαυμάσετε, πραγματοποιώντας έναν ανέμελο, βραδινό, καλοκαιρινό περίπατο μαζί με τη συντροφιά σας.

Δυτικοί Λόφοι (Φιλοπάππου, Πνύκα και Νύμφες)

svg%3E

Οι Δυτικοί Λόφοι γνωστοί ως λόφος Φιλοπάππου, της Πνύκας και των Νυμφών θα βρίσκονται ανάμεσα στους 77 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα, τα οποία θα υποδεχτούν το κοινό με αφορμή την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για όλο το 24ώρο, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μαγευτική θέα της πανσελήνου με φόντο την Ακρόπολη και τη νυχτερινή Αθήνα.

βόλτα στη πανσέληνο

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ

Καταλαμβάνοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ιδανική επιλογή για να απολαύσουμε την πανσέληνο του Αυγούστου. Μια βραδινή περιήγηση στον σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano χώρο, με την πληθώρα λουλουδιών, δένδρων και κάθε είδους πρασίνου σίγουρα θα τονώσει την καλοκαιρινή μας διάθεση. Το Πάρκο τις καθημερινές είναι ανοιχτό από τις 06.00-00.00. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και οδηγίες όσον αφορά τα μέτρα προστασίας δείτε εδώ.

*Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα. | snfcc.org

Λυκαβηττός

svg%3E

Αν θέλετε να συνδυάσετε το υπέροχο ολόγιομο φεγγάρι με την ωραιότερη πανοραμική θέα της πόλης, τότε δεν έχετε παρά να ανεβείτε στον λόφο του Λυκαβηττόυ. Το δεύτερο υψηλότερο σημείο της Αθήνας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τις «ρομαντικές ψυχές» που επιθυμούν να απολαύσουν σε όλο της το μεγαλείο την αυγουστιάτικη πανσέληνο και να πραγματοποιήσουν έναν αναζωογονητικό περίπατο ανάμεσα στα δένδρα και την πυκνή βλάστηση του λόφου.

*Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του είτε από τον κεντρικό δρόμο, είτε από τα διαμορφωμένα σκαλοπάτια της οδού Πλουτάρχου, είτε με το τελεφερίκ (έως ένα σημείο).

svg%3E

Λόφος του Στρέφη

Απέναντι από τον Λυκαβηττό αυτή η μικρή πράσινη όαση των Εξαρχείων είναι ευκολότερα προσβάσιμη από ότι ο «γείτονάς της» και ενδείκνυται για παρεΐστικες εξορμήσεις. Ο λόφος του Στρέφη αποτελεί μια ακόμη επιλογή για όσους αισθάνονται ότι θέλουν να βιώσουν τη φετινή πανσέληνο συντροφιά με την μυρωδιά των πεύκων, να δραπετεύσουν για λίγο από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της πόλης χωρίς να απομακρυνθούν από αυτή.

Σούνιο

Μπορεί το νοτιότερο ακρωτήρι της Αττικής να φαντάζει σχεδόν απαγορευτικό για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο, υπόσχεται, όμως, να μετατρέψει τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου σε μια αξέχαστη εμπειρία. Η μαγευτική εικόνα του φεγγαριού καθώς υψώνεται στον νυχτερινό ουρανό με θέα τα αρχαιολογικά ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα και την απεραντοσύνη της θάλασσας θα σας δημιουργήσει μια αίσθηση ευφορίας και ψυχικής ανάτασης που θα κάνει τη διαδρομή να αξίζει.

Πειραϊκή

Άλλη μια επιλογή που συνδυάζει την πανσέληνο με τη θάλασσα αποτελεί η διαδρομή που ξεκινάει από τη Μαρίνα Ζέας και καταλήγει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Ένας βραδινός περίπατος λίγο πάνω από τη θάλασσα, με το ολόγιομο φεγγάρι να αντικατοπτρίζεται στα νερά του Σαρωνικού και το κύμα να σκάει στα βράχια της Πειραϊκής, σίγουρα θα βελτιώσει τη διάθεση όσων ξέμειναν στην πόλη για το καλοκαίρι. Ακολουθήστε το φαρδύ πεζοδρόμιο με τα φαναράκια και αφήστε αυτή την όμορφη γωνιά του Πειραιά να σας παρασύρει.

Αρχαιολογικός χώρος του «Τύμβου του Σοφοκλή»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ο αρχαιολογικός χώρος του «Τύμβου του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών θα ανοίξει ειδικά για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, από τις 21:00 – 00:00 τα μεσάνυχτα. Αν και δεν είναι προγραμματισμένη κάποια εκδήλωση στον χώρο, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.