Ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 15 Ιουλίου, ξεκινούν τα δρώμενα και οι παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους και ήδη συζητείται η κάθοδος του Εθνικoύ Θεάτρου στην Επίδαυρο. Η συγκινησιακή φόρτιση είναι μεγάλη, καθώς μετά την περίοδο της καραντίνας σε ολόκληρη την Ευρώπη και την ακύρωση μεγάλων διεθνών φεστιβάλ, ο τόπος όπου γεννήθηκε το θέατρο θα γίνει και πάλι η αφετηρία! Το άνοιγμα του καλύτερου σωζόμενου αρχαίου θεάτρου στην Ελλάδα, η ιστορία του οποία συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό τούτη τη στιγμή και δεν το κρύβουμε πως μαγευόμαστε από τη μαγνητική γοητεία της Επιδαύρου και αναμένουμε τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Η αριστοφανική «Λυσιστράτη» που θα παιχτεί 31 Ιουλίου με 2 Αυγούστου είναι η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Ο χαρισματικός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας, έχει επιλέξει ένα ετερόκλητο καστ κι αυτό, δεν το κρύβουμε, μας εξάπτει την περιέργεια, καθώς η Βίκυ Σταυροπούλου και η Στεφανία Γουλιώτη, δυο ηθοποιοί διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας και θερμοκρασίας, θα βρεθούν δίπλα δίπλα. Παίζουν ακόμα οι: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πατσιάνη, Αναστασία Σφενδυλάκη, Νίκος Ψαρράς. Η μετάφραση είναι του Σωτήρη Κακίση, τα σκηνικά-κοστούμια του Άγγελου Μέντη, η κίνηση είναι της Αμάλια Μπένετ και οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου.

Όσο το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν ανακοινώνει επισήμως τις ημερομηνίες και το πρόγραμμα των καλοκαιρινών παραστάσεων, οι φήμες και οι συζητήσεις, όπως είναι αναμενόμενο, θα φουντώνουν στη μεγάλη συντροφιά των θεατρόφιλων. Σίγουρα, η επικεφαλής του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, έχει πολλά θέματα να λύσει για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και κυρίως την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων και είναι γεγονός πως, μόλις κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις, θα ακολουθήσουν κι εκείνες του Εθνικού Θεάτρου.
 
Πηγή: www.athinorama.gr