Η ταινία της Βαλεντίνα Μαουρέλ «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» – «I Have Electric Dreams», που αποτελεί μια συμπαραγωγή του Βελγίου, της Γαλλίας και της Κόστα Ρίκα, και υποδεικνύει, με τρυφερό τρόπο, πώς να αγαπάς τα ελαττώματα του αγαπημένου σου ανθρώπου, απέσπασε το κορυφαίο βραβείο του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Χρυσό Αλέξανδρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Όσον αφορά το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Ένα κομμάτι ουρανού» – «A peace of sky» του Μίκαελ Κοχ ( Ελβετία), το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απέσπασε η Τσι Χαγιακαουα για την ταινία «Σχέδιο 75» / «Plan 75», (Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ), το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην Ρόουζι ΜακΓιούεν για την ερμηνεία της στην ταινία «Blue Jean» της Τζόρτζια Όουκλι (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες για τον ρόλο του στην ταινία «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» – «I Have Electric Dreams» της Βαλεντίνα Μαουρέλ (Βέλγιο-Γαλλία-Κόστα Ρίκα).

Στο τμήμα αυτό απονεμήθηκαν δύο ακόμη τιμητικές διακρίσεις, το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία «Το φράγμα» / «The dam» του Αλί Σερί (Γαλλία-Λίβανος-Σουδάν-Κατάρ-Γερμανία-Σερβία) και η Ειδική Μνεία απονέμεται στην ταινία  «Νάρκωση» / «Narcosis» του Μαρτάιν ντε Γιονγκ (Ολλανδία).

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Στο δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, με τίτλο «Meet the Neighbors», στο οποίο συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους, το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία ΚΛΟΝΤΑΪΚ / KLONDIKE της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ (Ουκρανία-Τουρκία, 2022) ενώ το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απέσπασε η ταινία Η ΒΑΛΕΡΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ / VALERIA IS GETTING MARRIED της Μιχάλ Βίνικ (Ισραήλ). Επιπλέον, με Ειδική Μνεία τιμήθηκε η ταινία: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου (Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία).

ΒΡΑΒΕΙΑ >>FILM FORWARD

Στο διαγωνιστικό τμήμα του «>>Film Forward», που παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών, ξεχώρισαν η ταινία ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ / RETREAT του Λέον Σβίτερ (Ελβετία), αποσπώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο >>Film Forward, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ αλλά και η ταινία ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ / BASTARDS του Νίκου Πάστρα (Ελλάδα) που κέρδισε τον Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward και το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ που τον συνοδεύουν.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema του 63ου ΦΚΘ περιλαμβάνει νέες ταινίες που προσφέρουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη, βυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας. Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive – Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ / FROM THE MAIN SQUARE του Πέντρο Χάρες (Γερμανία).

ΒΡΑΒΕΙΑ PODCAST

Στη νέα κατηγορία βραβείων που αφορά στα Podcast διακρίθηκαν το podcast ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της Κατερίνας Μπακογιάννη (Ελλάδα), με το βραβείο που συνοδεύεταιαπό χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ και Ο ΜΠΑΜΠΑΣ της Νάλιας Ζήκου (Ελλάδα) που απέσπασε Ειδική Μνεία.

Φέτος, το Φεστιβάλ και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD, που ιδρύθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζουν ένα νέο βραβείο: Το βραβείο για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Το Βραβείο Podcast σε Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το iMEdD, απονεμήθηκε στο podcast MUTE – Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑΣ του Ανδρέα Βάγια.

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά, η Mastercard υποστήριξε με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στην ταινία ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΟΥ / MY EMPTINESS AND I του Αντριάν Σιλβέστρε (Ισπανία).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK

Μια νέα επίσης διάκριση που καθιερώθηκε φέτος είναι και το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank, που τιμά είτε μια προσωπικότητα είτε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες. Το εν λόγω βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ / THE RITE OF SPRING του Φερνάντο Φράνκο (Ισπανία).

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Αλίν Τασιγιάν, Έλεν Μπάρλοου και Ρόμπυ Εκσιέλ απένειμε ντα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75 της ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ, Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ και για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2022 (πρεμιέρα) στην ταινία ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, (Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία) η οποία απέσπασε και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75 της ΤΣΙ ΧΑΓΙΑΚΑΟΥΑ (Ιαπωνία-Γαλλία-Φιλιππίνες-Κατάρ, 2022).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Δύο βραβεία απένειμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ και η ΕΡΤ. Το πρώτο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απέσπασε η την ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, (Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία) ενώ το δεύτερο, το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, πήγε στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στα Works in Progress: ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ (Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – Filmiki Productions, Ελλάδα).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Επιπλέον, το Ελληνικό́ Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), στην προσπάθειά της να στηρίξει τους νέους δημιουργούς, απένειμε δυο βραβεία. Το πρώτο, αξίας 5.000 ευρώ μοιράστηκαν οι ταινίες

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη, Ελλάδα, 2022, και ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου (Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία). Στον location manager της ίδιας ταινίας, τον Γιώργο Μπαμπανάρα απονεμήθηκε και ). το δεύτε ρο βραβείο, το Location Award αξίας 1.500 ευρώ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία CAVEWOMANτου Σπύρου Σταθουλόπουλου (Ελλάδα-Κολομβία-ΗΠΑ).

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television), που απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα, απέσπασε η ΒΡΟΝΤΗ / THUNDER της Καρμέν Ζακιέ, (Ελβετία).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επέλεξε φέτος ως Καλύτερη Ταινία το BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη (Ελλάδα) ενώ το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας κέρδισε η ταινία:

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ / PARIS IS IN HARLEM της Χριστίνας Κάλλας (ΗΠΑ)

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην ταινία ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ ενώ το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απέσπασε η ταινία BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη η οποία κέρδισε και το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors . Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward πήγε στην ταινία ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ / DIGNITY του Δημήτρη Κατσιμίρη, το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ / BEAUTIFUL BEINGS του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον και βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στην ταινία ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ / BURNING DAYS τoυ Εμίν Αλπέρ.