Λίγες ημέρες μετά τον Στέλιο Βαμβακάρη, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος κιθαρίστας και συνθέτης Γιάννης Σπάθας σε ηλικία 69 ετών (είχε γεννηθεί στους Παξούς στις 24 Δεκεμβρίου 1949). Στην περίπτωση του Σπάθα, η «πολυφορεμένη» και συχνά χωρίς λόγο, λέξη «σπουδαίος», αποδίδεται με την πραγματική της σημασία.

Εκτός από τη θητεία του ως μέλος των Socrates, o Γιάννης Σπάθας έγραψε τις μελωδίες για πολλά τραγούδια που ερμήνευσαν, κυρίως, ο Βασίλης Λέκκας (ηχογράφησαν μαζί τρεις δίσκους), αλλά και η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Διονύσης Τσακνής και άλλοι. Παράλληλα ο Γιάννης Σπάθας επιμελήθηκε ενορχηστρωτικά δεκάδες δίσκους συνθετών και ερμηνευτών, όπως για παράδειγμα το περίφημο «Ασίκικο Πουλάκη» του Μίκη Θεοδωράκη με τον Βασίλη Λέκκα, αλλά και δίσκους μουσικών, όπως ήταν «Η άλλη άποψη», του επίσης ξεχωριστού κιθαρίστα και φίλου του, Χρήστου Ζέρβα. Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια ο Γιώργος Νταλάρας είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του, πως προετοίμαζε, μαζί με τον Σπάθα, ένα δίσκο με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Ελπίζω τα τραγούδια να έχουν ηχογραφηθεί και κάποια στιγμή να τα ακούσουμε…

«Τα μυστικά του δρόμου»

Ανάμεσα σε όλα αυτά, το 1999 ο Γιάννης Σπάθας ηχογράφησε το μοναδικό, ολοκληρωμένο, οργανικό δίσκο με δικές του μουσικές, που κυκλοφόρησε από την Sony – Ακτή με τίτλο «Τα μυστικά του δρόμου». Εκτός από τα δέκα οργανικά θέματα, ο δίσκος περιλάμβανε κι ένα τραγούδι σε στίχους του Ευγένιου Αρανίτση με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου.
1. Giannis Spathas Ta mystika tou dromou
Όπως ήταν φυσικό, την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιάννης Σπάθας, που έπαιξε ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, τζουρά και λαούτο. Έπαιξαν επίσης ο Νίκος Αντύπας (τύμπανα), ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), ο Νίκος Πολίτης (ηλεκτρικό και ακουστικό μπάσο), ο Σταύρος Λάντσιας (πλήκτρα), ο Βασίλης Γκίνος (πλήκτρα), ο Γιώργος Στεφανάκης (πλήκτρα και ακορντεόν), ο Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρίνο και νέι) και ο, επίσης αείμνηστος, Σπύρος Ιωαννίδης (μπουζούκι και τζουρά). Η ηχογράφηση έγινε από τον Σωτήρη Παπαδόπουλο στο «Στέντωρ» και τον Γιώργο Στεφανάκη στο «Stef», ενώ το ομώνυμο κομμάτι ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε από τον Άκη Γκολφίδη στο «Sierra». Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τον Γιάννη Σπάθα και τον Θύμιο Παπαδόπουλο και ο σχεδιασμός και η επιμέλεια εξωφύλλου από την Άλκηστις Σπηλιώτη.

Τα «ευχαριστώ» του Γιάννη Σπάθα

Ευχαριστώ

Τον Θύμιο Παπαδόπουλο, τον μουσικό, τον παραγωγό, τον φίλο που με τεράστια αποθέματα υπομονής στάθηκε δίπλα μου στο διάστημα που η μουσική μου έπαιρνε σάρκα και οστά. Τον Σωτήρη Παπαδόπουλο για την απλόχερη βοήθειά του στην ηχογράφηση και στην μίξη αυτού του υλικού. Ούτε μια στιγμή δεν του έλειψε το γέλιο και το κέφι. Τον Νίκο Πολίτη που η φιλία και το ταλέντο του ήταν ανεξάντλητη πηγή ιδεών και λύσεων. Τον Γιώργο Στεφανάκη που φρόντισε να μη μου λείψει τίποτα. Σαν μουσικός μου πρόσφερε τις γνώσεις του, σαν τεχνικός τις πολύτιμες συμβουλές του και σαν φίλος τους καφέδες του. Τη Sony Music και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Γιαρμενίτη και τη Γιούλα Ρόζου για την προθυμία τους να στέκονται δίπλα μου σε κάθε πρόβλημα που κατά καιρούς παρουσιαζόταν. Όλους τους φίλους μου μουσικούς (Βαγγέλη Καρίπη, Σταύρο Λάντσια, Βασίλη Γκίνο, Νίκο Αντύπα, Σπύρο Ιωαννίδη) που πρόσφεραν γενναιόδωρα το ταλέντο τους και τη Λίνα Ζαχαράκη. Τον Ευγένιο Αρανίτση που με το λόγο του δημιούργησε το μόνο τραγούδι αυτής της εργασίας σφραγίζοντάς την με την προσωπική του ευαισθησία. 

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την Χαρούλα Αλεξίου για την τιμή που μου έκανε να συμμετάσχει σ’ αυτή τη δουλειά μου χαρίζοντάς μου μια μοναδική ερμηνεία, καθώς επίσης και για την αυθόρμητη και ολόψυχη συμπαράστασή της.

Γ.Σ.
2. Giannis Spathas Ta mystika tou dromou

Τα κομμάτια του δίσκου

Αντί για οποιαδήποτε παρουσίαση ή «κριτική» του δίσκου, θεώρησα καλύτερο να παραθέσω για ακρόαση όλα τα κομμάτια του. Έτσι σαν ένα κερί στην ολοζώντανη μνήμη του Γιάννη Σπάθα…

1) Στα μισά του δρόμου (στίχοι: Ευγένιος Αρανίτσης) Τραγουδά η Χάρις Αλεξίου

2) Παξοί

3) Η φίλη μου η νύχτα

4) Ο ορίζοντας που δεν έχω δει

5) Ο μάγος

6) Άγρυπνη πόλη

7) Τα μυστικά του δρόμου

8) Μια γαλάζια μέρα

9) Ταξίδι χωρίς τέλος

10) Χορός στο χώμα

11) Γράμμα στους παλιόφιλους

Πηγή: ogdoo.gr
Συντάκτης: Θανάσης Γιώγλου