Στα Τρίκαλα, την πόλη που έχει γίνει γνωστή για τις καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζει ο δήμος, έρχεται να προστεθεί μια ακόμα. Αυτή τη φορά έχει να κάνει με τη μεταφορά των φαρμάκων από το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ) προς περιφερειακά φαρμακεία, η οποία θα γίνεται με drones.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού που θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala ΑΕ, κατά την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HARMONY».

Το σύστημα των drones θα εφαρμοστεί, όπως τονίζει ο υπεύθυνος της e-Trikala ΑΕ, Οδυσσέας Ράπτης, πιλοτικά για δύο (2) μήνες με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Επιθυμητό αποτέλεσμα, συνεχίζει, είναι η διερεύνηση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη διανομή φαρμάκων. Η πιλοτική εφαρμογή έχει μεγαλύτερη σημασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανάγκης ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής μεταφοράς αγαθών και χρήσης τηλεματικών εφαρμογών.

Την Τρίτη 21/9 η πρώτη πτήση

Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και συγκεκριμένα την Τρίτη 21/9 στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Ευρωπαϊκού έργου Harmony στα Τρίκαλα. Την αποστολή των φαρμάκων με drone θα αναλάβει η Φαρμακαποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ), ενώ το εκάστοτε δέμα θα παραλαμβάνει ο αρμόδιος φαρμακοποιός του χωριού.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση με ΣμηΕΑ (drone) για την μεταφορά φαρμάκων, θα έχει σημείο απογείωσης στο GiSeMi HUB και προορισμό το φαρμακείο στη περιοχή της Λεπτοκαρυάς.