Η απόφαση του Σπίλμπεργκ να κάνει αυτήν την ταινία ήταν άμεση και δραστική. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης θέλησε να συντονιστεί με τις πολιτικές εξελίξεις του παρόντος, αναφερόμενος σε ένα σημαντικό περιστατικό του άμεσου παρελθόντος της χώρας του. Και έτσι συνέπλευσε με την επιθυμία των μεγάλων στούντιο της Αμερικής, που αυτή την περίοδο προσπαθούν να κάνουν ταινίες με πολιτικό θέμα προς ευαισθητοποίηση του κοινού. Το αποτέλεσμα ήταν η ταινία «The Post», η οποία ετοιμάστηκε σε λιγότερο από 7 μήνες, με τον έμπειρο Σπίλμπεργκ να ηγείται της ταχύτατης παραγωγής. Στο πλευρό του, οι βετεράνοι της υποκριτικής, Τομ Χανκς και Μέριλ Στριπ.

Το 1971 δύο δημοσιογράφοι της Washington Post, ο Μπεν Μπράντλι (Τομ Χανκς) και η Κάθριν Γκράχαμ (Μέριλ Στριπ) δημοσιεύουν τους «Φακέλους του Πενταγώνου». Γραμμένοι από τον στρατιωτικό αναλυτή Ντάνιελ Έλσμπεργκ, οι «Φάκελοι» αποκάλυπταν στον κόσμο: μια σειρά λάθος χειρισμών της κυβέρνησης Τζόνσον, τα ψέματα που ειπώθηκαν για την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ στο κοινό και το Κογκρέσο και την κλιμάκωση του πολέμου που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση Νίξον. Ο Νίξον, μάλιστα, επιχείρησε να σιωπήσει την υπόθεση και να αποτρέψει την δημοσίευση των Φακέλων αυτών, αλλά η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και στήριξε τη δημοσιοποίηση τους.
Το σκάνδαλο των «Φακέλων του Πενταγώνου» είναι η βασική υπόθεση της ταινίας «The Post» και προορίζεται να κάνει την πρεμιέρα της, στις 22 Δεκεμβρίου.

 

πηγή: tospirto.net