Οι ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες μάλλον έχουν χαραχτεί στο DNA μας. Δεν εξηγείται αλλιώς το γιατί δε χορταίνουμε να τις βλέπουμε. Μπορεί να έχουν διαγράψει πολλά χιλιόμετρα προβολών, μπορεί να παίζονται και να ξαναπαίζονται, μπορεί να έχουμε μάθει απ΄έξω ολόκληρους διαλόγους, αλλά άπαξ και κάνοντας ζάπινγκ «πέσει» κάποιος πάνω σε κάποια ταινία της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, αυτόματα «κολλά».
Οι ταινίες αυτές τα συνδυάζουν όλα: είναι απολύτως διαχρονικές, καθώς απεικονίζουν -συχνά πολύ γλαφυρά- την ελληνική πραγματικότητα, ξυπνούν μέσα μας μνήμες και μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές,  οι ηθοποιοί είναι απολαυστικοί και τα κείμενα μοναδικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που κάποιες ατάκες τους έχουν γράψει ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια, η συνταγή της μεταφοράς τους στο σανίδι αποδεικνύεται απολύτως πετυχημένη. Τρανταχτό παράδειγμα, ο «Μπακαλόγατος» με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ομώνυμο ρόλο, που παίζονταν για τρία χρόνια στο Μουσούρη και έσπασε ταμεία. Τη χειμερινή σεζόν που πέρασε, παίχτηκαν με επιτυχία το αξέχαστο μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη με τον Θανάση Ευθυμιάδη, τη Ζέτα Δούκα και τον Γιάννη Πλούταρχο να ερμηνεύει ζωντανά τα τραγούδια επί σκηνής στο Θέατρο Broadway -η παράσταση ετοιμάζει βαλίτσες για καλοκαιρινή περοδεία- καθώς επίσης και το αγαπημένο «Οι Γαμπροί της ευτυχίας» των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη με τον Γιάννη Μπέζο και την Δάφνη Λαμπρόγιαννη στο θέατρο Προσκήνιο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιάννης Μπέζος το 2010 είχε ντυθεί Αντωνάκης στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, ενώ το 2014-15 στο «Ένας ήρωας με παντόφλες» που παιζόταν στο Βρετάνια είχε υπογράψει τη σκηνοθεσία και υποδυθεί τον απόστρατο στρατηγό Δεκαβάλλα.
Στα παραπάνω προσθέστε το «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» που παίχτηκε τη χειμερινή σεζόν στο Θέατρο Αθηνά και που επανέρχεται τη νέα σεζόν με ανανεωμένο θίασο. Το έργο σκηνοθετεί ο Βασίλης Θωμόπουλος και εκτός από τον Σπύρο Πούλη που θα παραμείνει από το παλιό καστ θα βρεθούν επί σκηνής οι: Κώστας Ευρυπιώτης, Σοφία Βογιατζάκη, Νικολέττα Καρρά, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Κατερίνα Θεοχάρη. Η πρεμιέρα αναμένεται στο τέλος Μαϊου.

Σ΄αυτά που περιμένουμε τώρα και που έχουν ήδη γίνει γνωστά:

Η Λίζα Πετροβασίλη επιστρέφει στο σανίδι 56 χρόνια μετά την πρώτη της θεατρική και κινηματογραφική επιτυχία. Στη διασκευή- σκηνοθεσία και επιμέλεια του έργου-σταθμού στην ελληνική κωμωδία, «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» ο πολυπράγμων Λάκης Λαζόπουλος που θα ζωντανέψει τη χρυσή εποχή του ελληνικού θεάτρου, με την πρωτότυπη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Στο ρόλο της Λίζας Πετροβασίλη η Κατερίνα Γερονικολού και στον ρόλο του καθηγητή Δημήτρη Παπαδόπουλου, ο Ορέστης Τζιόβας. Υπηρέτρια η Σοφία Βογιατζάκη.
Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν, είναι πως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, το 1962, ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου «Κοτοπούλη», ενσαρκώνοντας τη Λίζα Πετροβασίλη στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου σε μουσική Μίμη Πλέσσα. Το 1963, το θεατρικό αυτό γίνεται ταινία γεμίζοντας ασφυκτικά τις κινηματογραφικές αίθουσες επί σειρά μηνών.

Τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2018-2019, ο Γιάννης Μπέζος επανέρχεται με μια δοκιμασμένη, σίγουρη συνταγή. Το «Υπάρχει και Φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη.  Η παράσταση  θα ανέβει στο θέατρο Προσκήνιο. Την ομάδα συμπληρώνουν οι: Τάσος Κωστής, Χρήστος Γιάνναρης, Ντίνος Σπυρόπουλος, Νίκος Απέργης, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου, Εύη Δαέλη, Ελένη Καραδάκη.
Σημειώστε πώς το πρώτο ανέβασμα του έργου έγινε από το Θέατρο Τέχνης το 1950 με τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση», σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιχείρησε νέο ανέβασμα με νέο τίτλο κι έκτοτε το έργο δοξάζεται αρκετές φορές στη σκηνή και φυσικά στην κινηματογραφική οθόνη.

Ο εναλλακτικός Αρης Μπινιάρης μετά τις επιτυχημένες «Βάκχες» που ανέβασε στη Στέγη, θα σκηνοθετήσει με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο που χαρακτηρίζει τις δουλειές του την αγαπημένη κωμωδία «Ξύπνα Βασίλη!» του Δημήτρη Ψαθά που είχε διαπρέψει το 1969 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλαινίδη. Στον ρόλο του συντηρητικού υπαλλήλου, του Βασίλη Βασιλάκη, ο ταλαντούχος Γιώργος Γάλλος.

«Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» πρωτοανέβηκε ως θεατρικό έργο και μετά την επιτυχημένη πορεία στη συνέχεια έγινε και κινηματογραφική επιτυχία. Την κλασική θεατρική κωμωδία του μετρ Αλέκου Σακελλάριου που θα ανέβει στο τέλος Μαϊου, στον Κήπο του Θεάτρου Χυτήριο, θα σκηνοθετήσουν οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας με πρωταγωνιστές τους: Μάνο Παπαγιάννη, Αγγελική Δαλιάνη, Δήμητρα Σιγάλα, Τζένη Διαγούπη, Μάνο Ιωάννου, Περικλή Λιανό, Γιάννη Ρούσσο.

H τηλεοπτική επιτυχημένη «Λωξάνδρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, ένα σίριαλ που άφησε εποχή, πρόκειται να ανέβει σε διασκευή Άκη Δήμου, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο ρόλο στο θέατρο Βεάκη. Μαζί της ο Γιώργος Αρμένης, ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης και την Ευαγγελία Μουμούρη στο ρόλο της υπερέτριας και το καστ συμπληρώνεται…

Η λίστα συμπληρώνεται με το «Μαριχουάνα Stop!» που θα ανέβει τον ερχόμενο Νοέμβριο σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε πως ο Τόλης Βοσκόπουλος επανέρχεται στο σανίδι. Στην επιτυχημένη ταινία είχε ερμηνεύσει τις επιτυχίες: «Κι εσύ θα φύγεις», «Μ’ ανάστησες καρδιά μου», «Μη σε νοιάζει», «Το Φεγγάρι πάνω θεέ μου»….

 

πηγή: tospirto.net