Με την εμβληματική παράσταση-μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο στο πρωτότυπο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 24 Μαρτίου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, εγκαινιάζεται επίσημα από την Περιφέρεια Κρήτης το έτος «Ερωτόκριτος 2019». Σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, το έργο-μιούζικαλ παρουσίασαν ο κ. Μαραμής, ο σκηνοθέτης-διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) Κωνσταντίντος Ρήγος, η Έλλη Ρουμπέν υπεύθυνη για την οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης που αναφέρθηκαν εκτενώς για το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στη Κρήτη.

Τους καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καλωσόρισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης οποίος και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της συνεργασίας στην κορυφαία συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 24 Μαρτίου, αλλά και στην διεύρυνση της συνεργασίας με συναυλίες σε όλη την Κρήτη και σε σημαντικά φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα με αφορμή το έτος Ερωτόκριτος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης αναφερόμενος στην σπουδαία καλλιτεχνική παράσταση-μιούζικαλ ανέφερε: «Το έτος “Ερωτόκριτου” ξεκινάει λοιπόν επίσημα με το πιο σπουδαίο με τον πιο σημαντικό τρόπο από την Κρήτη σε όλο τον κόσμο. Σήμερα επισκεφθήκαμε τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου όπου θα δοθεί η παράσταση, είναι ένας εξαιρετικός χώρος που τηρεί τις προδιαγραφές για ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και άφησε απόλυτα ικανοποιημένους την αντιπροσωπεία της Λυρικής Σκηνής».

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ευχαριστώντας από την πλευρά του την Περιφέρεια Κρήτης και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, επεσήμανε ότι είναι μία μεγάλη τιμή για τον ίδιο η παρουσίαση του έργου στο νησί. Ειδικότερα ανέφερε: «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη Κρήτη όπου γράφτηκε ο Ερωτόκριτος. Έχω πει πολλές φορές πως αν ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είχε γραφτεί στην αγγλική γλώσσα θα συναγωνίζονταν άνετα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ονόματα και έργα όπως του Ουίλιαμ Σαίξπηρ του Θερβάντες ή του Γκαίτε. Γράφτηκε όμως όχι απλά στην Ελληνική γλώσσα αλλά στην Κρητική διάλεκτο, στην λαϊκή γλώσσα της Κρήτης, που αυτό βέβαια δεν του έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδεύει παγκοσμίως γιατί το περιορίζει η γλώσσα αλλά κέρδισε με την Κρητική διάλεκτο μία μουσική, τη μουσική της γλώσσας αυτής που ο Βιτσέντζος Κορνάρος ανέβασε μία λαϊκή γλώσσα της Κρήτης στο πιο υψηλό επίπεδο ποίησης».

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμαστε στην Κρήτη ότι αυτό το έργο έρχεται στην Κρήτη. Ο “Ερωτόκριτος” έχει “στοιχειώσει” με την καλή έννοια μέσα μας από τη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό το έργο όταν μου το έφερε ο κ. Μαραμής. Επίσης είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό νομίζω αυτό που είδα σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο, να “γεννιέται” ένα καινούργιο θέατρο, άρα ένας χώρος όπου θα δημιουργηθούν καινούργια έργα, θα παιχτούν καινούργια έργα, θα δει το κοινό παραστάσεις. Η παράσταση, το έργο, το αγαπώ πάρα πολύ γιατί έτυχε μιας καλλιτεχνικής αποδοχής, αλλά και εμείς αποδοχής από το κοινό που το αγάπησε τόσο στην Αθήνα στην εναλλακτική στο Ηρώδειο, στη Θεσσαλονίκη, και όπου αλλού έχει παιχτεί και θα παιχτεί στο μέλλον».

Video

πηγή: ogdoo.gr