Το πολυσυλλεκτικό Summer Nostos Festival, η γιορτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κατάφερε να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, διανύει την έκτη του χρονιά. Και μπορεί φέτος να μην βρεθούμε από κοντά στον Θόλο, το Ξέφωτο, τον Φάρο ή το Κανάλι, όμως, σύμφωνα με το σύνθημα του φεστιβάλ «Μένουμε μακριά, παραμένουμε μαζί». Πώς θα το κάνουμε αυτό; Το Summer Nostos Festival παίρνει ψηφιακή μορφή και από τις 21 έως τις 28 Ιουνίου επιστρέφει σε μια «RetroFuture» εκδοχή που υπόσχεται να μας κρατήσει ζεστούς μέχρι το 2021. Στο πρόγραμμα για θεατές όλων των ηλικιών θα δούμε συναυλίες, DJ set και παραστάσεις με πρωταγωνιστές σημαντικούς αλλά και ανερχόμενους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, highlights περασμένων διοργανώσεων, το εμπεριεχόμενο στο φεστιβάλ «SNF Conference» και το καθιερωμένο «SNF Run» που θα το ζήσουμε από μια διαφορετική οπτική κι όπως πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Την πρεμιέρα του Summer Nostos Festival σηματοδοτεί την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. το «Kids’ Hour» (το οποίο αναμένουμε την ίδια ώρα στις 25 & 28/6). Ταλαντούχοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο -ανάμεσα τους η Νίνα Μπούρι, γνωστή και ως άνθρωπος λάστιχο, η περφόρμερ τσίρκου Λία Τόραν Τζένερ και ο γαλλικός θίασος ζογκλέρ και ακροβατών Compagnie Soralino- εισβάλλουν στο σπίτι σου μέσα από την οθόνη με δραστηριότητες και σόου, από εκπαιδευμένα σκυλάκια ράτσας κανίς μέχρι και έναν κάουμποϊ από το Μπρονξ. Στις 27 Ιουνίου (6.30 μ.μ.) θα παρακολουθήσουμε το «Circus of Illusions» από το 2016 με παρουσιαστή τον Λάμπρο Φισφή. Ο βραβευμένος με Τόνι και σταρ του Cirque du Soleil Ντέιβιντ Σάινερ καθοδηγεί μια ομάδα καλλιτεχνών του τσίρκου σε ένα θέαμα που η μεταμόρφωση έχει τον πρώτο λόγο. Συμμετέχουν διεθνείς καλλιτέχνες του παραδοσιακού και του σύγχρονου τσίρκου: Anna Jack, The Smirnovs, Nina Burri, AJ Silver, Mark Mitton, Elayne Kramer.

David Dimitri © Martin Pelikan
David Dimitri © Martin Pelikan

Μια μέρα αργότερα (7.30 μ.μ.) θα δούμε τις καλύτερες στιγμές από τα θεάματα τσίρκου που παρουσιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στους εξωτερικούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αξέχαστη στιγμή η διαδρομή 280 μέτρων, από την κορυφή των δέντρων του πάρκου μέχρι την κορυφή του ενεργειακού στεγάστρου που διένυσε τον Ιούνιο του 2015 ο Ελβετός σχοινοβάτης David Dimitri, γιός του περίφημου κλόουν Dimitri, την οποία θα δούμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ακόμη και μέσα από τα μάτια του ίδιου του καλλιτέχνη.

Εσύ θα τραγουδήσεις με τους Choir! Choir! Choir!;

© Δημήτρης Σακαλάκης
© Δημήτρης Σακαλάκης

Το κωμικό μουσικό ντουέτο από τον Καναδά, Νταβίντ Γκόλντμαν και Νόμπου Άντιλμαν, μας καλούν να ακολουθήσουμε τα βήματα και να γίνουμε μέλη της χορωδίας Choir! Choir! Choir!. Μια χορωδία που ξεφεύγει από το καθιερωμένο μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας, καθώς είναι ανοιχτή στο κοινό και βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή του (21/6, 7.30 μ.μ.).

Dj Decay & Burna Boy (©Sanaa Abstrakt)
Dj Decay & Burna Boy (©Sanaa Abstrakt)

Δύο ανερχόμενοι καλλιτέχνες από την αφρικανική ήπειρο έρχονται να ταράξουν τα νερά του Summer Nostos Festival. Ο Νιγηριανός Burna Boy μας δίνει μια δυνατή γεύση του afro-fusion live που θα παρουσιάσει στη διοργάνωση του 2021. Ο συνδυασμός afrobeat, dancehall, hip-hop και R&B ήχων που τον χαρακτηρίζει τον έχει ανεβάσει στα μάτια του κοινού παγκοσμίως. Ακολουθεί η εκκεντρική DJ Decay από την Ουγκάντα που μέσα από τη μουσική της εξυμνεί τη δύναμη της θηλυκότητας, ενώ υπόσχεται να τινάξει τα digital decks του SNF στον αέρα (21/6, 9 μ.μ. & 9.15 μ.μ. αντίστοιχα).

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου και ο Λάμπρος Φισφής
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου και ο Λάμπρος Φισφής

Και οι πέντε έχουν μετρήσει χιλιόμετρα -περισσότερα ή λιγότερα- στη διεθνή σκηνή. Τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα εκλεκτό comedy club εξ αποστάσεως, δεν έχει όμως σημασία γιατί το χιούμορ τους παραμένει ασυναγώνιστο: Λάμπρος Φισφής, Γιώργος Χατζηπαύλου, Άγγελος Τσαρούχας, Γιώργος Ζαχαρόπουλος και Αλίκη Τσακούμη (25/6, 7.30 μ.μ.).

Μπες στον κόσμο του Ουίλιαμ Κέντριτζ

© Stella Olivier
© Stella Olivier

Στις 22 Ιουνίου (9 μ.μ.) ο κορυφαίος Νοτιοαφρικανός εικαστικός και σκηνοθέτης Ουίλιαμ Κέντριτζ που γνωρίσαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μέσα από τις παραστάσεις «Refuse the hour» (2012) και «O Υμπύ και η Επιτροπή της Αλήθειας» (2014) μας ξεναγεί στο εργαστήριό του και μας μιλάει για το έργο του «Waiting for the Sibyl», την όπερα δωματίου με την οποία θα ερχόταν στην Αθήνα στο φετινό SNF. Ο Κέντριτζ έχει έναν μοναδικό τρόπο να συνδυάζει με ευφάνταστο τρόπο πρόζα, βιντεοπροβολές, ηχητικές δημιουργίες και animation στις παραστάσεις του, δημιουργώντας ένα multimedia θέαμα. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι κοινωνικοπολιτικές αποχρώσεις του έργου του, καθώς γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ, εμπνέεται από το Απαρτχάιντ, θέματα γύρω από το ρατσισμό αλλά και την έννοια του χρόνου, τη μυθολογία και ενίοτε επιστημονικές θεωρίες. Στο «Waiting for the Sibyl» αντλεί υλικό από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη αλλά και τις σίβυλλες, με άλλα λόγια τις μάντισσες όπως η Πυθία που έδιναν τις απαντήσεις για τη μοίρα των ανθρώπων που τις ζητούσαν πάνω σε φύλλα βελανιδιάς.

Δημήτρης Καμαρωτός και Άννα Παγκάλου στην κορυφή

Στο ψηλότερο σημείο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέα το αθηναϊκό skyline αλλά και την αθηναϊκή ριβιέρα ανεβαίνει και πάλι ο σπουδαίος συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός μαζί με την μεσόφωνο Άννα Παγκάλου στην μουσική παράσταση «Μετέωρη», σε απευθείας μετάδοση το Σάββατο 27 Ιουνίου (8.45 μ.μ.)

Τι αποκάλυψε ο Covid-19;

Οι «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επιστρέφουν και κινούνται γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την πραγματικότητα της πανδημίας. Την Τετάρτη 24 Ιουνίου (6.30 μ.μ.) και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins το ΙΣΝ διοργανώνει τη ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση «Τεχνολογία και δημοκρατία σε αλληλεπίδραση: Προοπτικές και όρια», η οποία απαντά στο κατά πόσο η στροφή του κόσμου προς την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποβεί χρήσιμη για να ξεπεράσουμε την κρίση που έφερε ο Covid-19 αλλά και να καταστήσουμε τις κοινωνίες πιο δίκαιες. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου (7 μ.μ.) ανοίγει το κεφάλαιο «Μια νέα τάξη πραγμάτων μετά την πανδημία» στο πλαίσιο των SNF Agora Conversations: Οι Πολιτικές και η Πολιτική του Covid-19. Μια ζωντανή εξ αποστάσεως συζήτηση για τις δυναμικές της εξουσίας που αναδιαμορφώνονται σε όλο τον κόσμο, στην οποία μπορούμε να λάβουμε όλοι μέρος.

Τρέξε σαν να ήσουν εκεί!

Στιγμιότυπο από το SNF Run του 2017
Στιγμιότυπο από το SNF Run του 2017

Ο καθιερωμένος αγώνας SNF Run επιστρέφει φέτος σε μια διαφορετική εκδοχή και μας καλεί να τρέξουμε εξ αποστάσεως για να ενισχύουμε τα νοσοκομεία της χώρας. Σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε μπορεί να συμμετέχετε καταθέτοντας την δική σας εμπειρία απόστασης 5 χιλιομέτρων έως την Κυριακή 21 Ιουνίου στην εφαρμογή του αγώνα. Αυτή η πανελλαδική δράση που θα μας ενώσει όλους όσα χιλιόμετρα κι αν μας χωρίζουν κορυφώνεται την Τρίτη 23 Ιουνίου (9 μ.μ.), οπότε θα μεταδοθεί το διαδικτυακό event του αγώνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την προβολή των καλύτερων στιγμιότυπων του αγώνα από φωτογραφίες και βίντεο των συμμετεχόντων. Παρουσιάζει η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Μουσικά highlights από το 2018

© Πηνελόπη Γερασίμου
© Πηνελόπη Γερασίμου

Την Τρίτη 23 Ιουνίου (9.30 μ.μ.) και την Πέμπτη 25 Ιουνίου (9 μ.μ.) δύο ιδιαίτερες στιγμές από την μουσική ιστορία του Summer Nostos Festival και συγκεκριμένα από το 2018 έρχονται στις οθόνες μας με τις συναυλίες των Στέρεο Νόβα και του Seu Jorge σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αντίστοιχα. Το αγαπημένο ντουέτο της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής είχε δώσει μια συναυλία που άφησε εποχή στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με 11.000 θεατές. Ο Βραζιλιάνος τραγουδοποιός Seu Jorge ερμήνευσε στα πορτογαλικά -σε μια από τις πιο αισθαντικές στιγμές στην ιστορία του φεστιβάλ- μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ντέιβιντ Μπόουι όπως αποδόθηκαν στην ταινία του Γουές Άντερσον «Υδάτινες ιστορίες» (2004).

Ένα «οιδιπόδειο» project κοινωνικότητας από σταρ του σινεμά

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου (8 μ.μ.) συντονιζόμαστε με το πρότζεκτ ζωντανού θεάτρου «The Oedipus Project» που στην πρεμιέρα του στις 7 Μαΐου προσέλκυσε διαδικτυακά πάνω από 15.000 θεατές από 30 διαφορετικές χώρες. Γνωστοί ηθοποιοί του κινηματογράφου όπως οι Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Όσκαρ Άιζακ, Τζέφρι Ράιτ, Τζον Τορτούρο και Ντέιβιντ Στράθερν ζωντανεύουν μέσα από την πλατφόρμα του Zoom σκηνές από τον πιο επίκαιρο από ποτέ «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή. Στόχος είναι η διαχρονική πολιτική διάσταση του έργου να πυροδοτήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κοινό σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας σε διαφορετικούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και την αλαζονεία που καταλαμβάνει τον άνθρωπο ο οποίος έχει την εξουσία στα χέρια του. Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα Μπράιαν Ντόερις πρέπει να εγγραφείτε εδώ.

Όσα θα μάθεις στο Nostos University

© Ανδρέας Σιμόπουλος
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου (7.45 μ.μ.) θα ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες στιγμές του Nostos University από τον Έρνο Ρούμπικ και τους πιο γρήγορους λύτες του ομώνυμου κύβου, τον card stacker Μπράϊαν Μπεργκ και την καλλιτέχνη του ντόμινο Λίλι Χέβες.

Γιούντιτ Πόλγκαρ (© Sakkal Kedvencgarry), Γκάρι Κασπάροφ
Γιούντιτ Πόλγκαρ (© Sakkal Kedvencgarry), Γκάρι Κασπάροφ

Μια πρώτη γεύση από το Nostos University 2021 θα πάρουμε το Σάββατο 27 Ιουνίου (7.30 μ.μ.) μέσα από μια συζήτηση που θα διεξαχθεί ανάμεσα στους κορυφαίους σκακιστές Γκάρι Κασπάροφ και Γιούντιτ Πόλγκαρ, τον μαθηματικό και πρώην παίκτη ποδοσφαίρου Τζον Ούρστελ, τον ιδρυτή του Chessbase Φρέντερικ Φρίντελ και το ίδιο το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο σκακιστής Χρήστος Μπανίκας.

Άκουσε το επεισόδιο του ραδιοφωνικού Selected Shorts ειδικά για το SNF

Το διάσημο αμερικανικό ραδιοφωνικό σόου αναγνώσεων λογοτεχνικών αποσπασμάτων «Selected Shorts» παρουσιάζει το Σάββατο 27 Ιουνίου (10 μ.μ.) ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους Νία Βαρντάλος, Κάθλιν Τσάλφαντ, Σαμ Άντεργουντ, και Βάλορι Κάρι, το οποίο επιμελείται ειδικά για το Summer Nostos Festival. Tα αποσπάσματα πραγματεύονται σύγχρονα θέματα, όπως το social distancing αλλά και το μέλλον υπό το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μέλισσες από ψηλά για το εκρηκτικό φινάλε

Μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο φεστιβάλ το 2017, οι εκρηκτικές Μέλισσες επιστρέφουν για να κλείσουν την φετινή διοργάνωση με με ένα live στην κορυφή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα ανεβάσει την ένταση στα ύψη (28/6, 9 μ.μ.).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του SNF RetroFuture

i Πληροφορίες www.snfestival.org | Facebook @SNFoundation

Συντάκτρια: Χρύσα Πασιαλούδη
Πηγή: www.athinorama.gr