Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου γιορτάζει 120 χρόνια από την ιστορική προβολή στο νησί, των πρώτων ταινιών του Έντισον που γυρίστηκαν με κινητοσκόπιο.

 120 χρόνια συμπληρώνονται από την ιστορική προβολή των πρώτων ταινιών που φτιάχτηκαν ποτέ με κινητοσκόπιο από το στούντιο του Τόμας Έντισον, στην Ερμούπολη της Σύρου.
  Επετειακή προβολή στη Σύρο

Έτσι, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) τιμά την ιστορική προβολή, με μια επετειακή προβολή των ταινιών του Έντισον, το βράδυ της 1ης μέρας του Αυγούστου. Το φεστιβάλ θα αξιοποιήσει τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας, με στόχο την ενεργοποίηση της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς. Ο κεντρικός χώρος όπου θα λάβει μέρος η επετειακή προβολή είναι το Νησάκι, στην παλιά κοσμοπολίτικη παραλία της Ερμούπολης.

svg%3E

Το κινητοσκόπιο του Έντισον

Σύμφωνα με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείου ΕΛΙΑ, η Σύρος φιλοξένησε στην Ερμούπολη μόλις τη δεύτερη κινηματογραφική προβολή στην επικράτεια του ελληνικού κράτους το 1900 – δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή στην Αθήνα και τρία μετά την προβολή στη Θεσσαλονίκη, η οποία τότε ανήκε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

svg%3EΔιαθεσιμότητα ταινιών διαδικτυακά

Όσοι δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στην Ερμούπολη της Σύρου την 1η Αυγούστου, θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες στην ιστοσελίδα και το κανάλι του SIFF στο YouTube, όλο τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΞεκινά η προπώληση για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
 

«Off Season»: Η συνεργασία με την ΕΡΤ

Επίσης, τον Αύγουστο το SIFF θα παρουσιάσει ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα τεσσάρων εβδομαδιαίων προβολών σε συνεργασία με την ΕΡΤ, επεκτείνοντας τις δράσεις της νέας θεματικής «Off Season» σε ένα νέο μέσο προβολής. Το εν λόγω πρόγραμμα, με τίτλο «Μόνιτορ», θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη του Αυγούστου 2020 (6, 13, 20, 27/8), στις 23:30 στην ΕΡΤ2.

Πηγή: www.monopoli.gr