Η δράση του Υπουργείο Πολιτισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», συνεχίζεται την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, με εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός παρουσιάζει σήμερα, Κυριακή 2 Αυγούστου, τις παρακάτω εκδηλώσεις σε: Αττική, Καβάλα, Λακωνία, Μεσσηνία και Πειραιά.

 

Αττική

Πανσέληνος Αυγούστου στο Σούνιο – Κουαρτέτο Aenaon από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών | Ιερό Ποσειδώνος Σουνίου – Αττική | 20.30
 

svg%3E

To δραστήριο Κουαρτέτο Εγχόρδων Aenaon παρουσιάζει συνθέσεις του Μότσαρτ, του Σούμπερτ και του Κωνσταντινίδη στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

 

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ
(1756 – 1791)
Μικρή Νυχτερινή Μουσική, K.525
1.Allegro
2.Romanze: Andante
3.Menuetto: Allegretto
4.Rondo: Allegro

Divertimento σε φα μείζονα, Κ. 138
1.Allegro
2.Andante
3.Presto

 

Ο όρος divertimento (από το ιταλικό divertire που σημαίνει διασκεδάζω) αναφέρεται σε οργανικά έργα για μικρό σύνολο, ανάλαφρου κατά κανόνα χαρακτήρα και με σκοπό την ευχάριστη μουσική πλαισίωση κοινωνικών συναθροίσεων – και σε ακριβώς αυτό το πνεύμα κινείται και το συγκεκριμένο έργο. Παρόλο που η Μικρή Νυχτερινή Μουσική γράφτηκε το 1787, σε μία εποχή που ο συνθέτης είχε αγγίξει επίπεδα αξιοζήλευτης ωριμότητας, το στιλ (περιέργως) θυμίζει πολύ αυτό των πρώιμων έργων του.

ΦΡΑΝΤΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ (1797 – 1828)
Μέρος κουαρτέτου σε ντο ελάσσονα, D. 703

Σε πολλές περιπτώσεις ο Φραντς Σούμπερτ ξεκινούσε να συνθέτει με απώτερο στόχο να προκύψει ένα μεγαλόπνοο, πολυμερές έργο (Σονάτα, Κουαρτέτο, Συμφωνία κ.ά.) και εγκατέλειπε την εργασία του ημιτελή. Γνωστότερο ίσως απότοκο αυτής της συνήθειας (ή επιλογής;) είναι η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία. Ανάλογα, το Μέρος Κουαρτέτου σε ντο ελάσσονα γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 1820 ως πρώτο μέρος ενός κουαρτέτου, που τελικά ουδέποτε γράφτηκε (ο συνθέτης έγραψε και λίγα μέτρα από το δεύτερο μέρος και σταμάτησε την εργασία του).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (1903 – 1984)
Δωδεκανησιακή σουίτα
1.Της Καρπάθου
2.Της Καλύμνου
3.Τραγούδι και χορός της Ρόδου
4.Της Λέρου
5.Της Ρόδου
6.Τραγούδι του γάμου και χορός της Ρόδου

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (ή Κώστας Γιαννίδης, όπως ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο έμεινε γνωστός στον χώρο της ελαφράς μουσικής) αποτέλεσε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνθετικές φυσιογνωμίες της ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα. Η τελειομανία των αρμονικών και μελωδικών του επιλογών καθώς και η αριστοτεχνική γνώση της ενορχήστρωσης, αναπόφευκτα φέρνουν στο νου τις ανάλογες αρετές ενός Ραβέλ. Εμπνεόμενος πιστά από τον χώρο της ελληνικής μουσικής παράδοσης, την αφομοίωσε μέσα από μία προσωπική αισθητική υψηλής φινέτσας και απέριττης διαύγειας.

Συντελεστές:
Γιώργος Μάνδυλας, βιολί
Βασίλης Σούκας, βιολί
Αντίλοχος Τρανός, βιόλα
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/panselinos-avgoustou-sto-sounio-kouarteto-aenaon/

Καβάλα

«Θέλω να δω τον Πάπα!» από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Φρούριο Καβάλας | 20.30svg%3E

Ζωντανές «ραδιοφωνικές» οπερέτες.
Στο Θέλω να δω τον Πάπα! (1920) ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το ποιητικό κείμενο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και ασκείται βιτριολική κριτική στο θεσμό της οικογένειας.

Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή στα καθ’ ημάς της φάρσας του Μωρίς Εννεκέν Οικιακές χαρές (1894). Σε έργα του Εννεκέν βασίζονται και άλλα σημαντικά έργα του συνθέτη, όπως ο Βαφτιστικός (1918) και η Κόρη της καταιγίδος (1923). Η σφιχτή φάρσα του Εννεκέν αποδίδεται σε ρέοντα θεατρικό λόγο από τον Σακελλαρίδη, ο οποίος και στο έργο αυτό επιτυγχάνει μία ιδεώδη μουσικοθεατρική δραματουργία διανθίζοντας την πλοκή με τα δεκαπέντε μουσικά νούμερα της οπερέτας.

Συντελεστές:
Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου
Διανομή: Ρίτα Άννα Στυλιανάκη, Ανδριανός Δημήτρης Πακσόγλου, Λατρούδης Δημήτρης
Ναλμπάντης, Άννα Μυρτώ Μποκολίνη, Βαρονάς Κωστής Ρασιδάκης, κα Λατρούδη Λυδία
Αγγελοπούλου.
Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης
Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/thelo-na-do-ton-papa-apo-tin-ethniki-liriki-skini/

Λακωνία

Ανδρικό Φωνητικό Σύνολο MEIZON ENSEMBLE από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών| Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά, Πλατεία Κάτω Πύλης – Λακωνία| 19.30svg%3E

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE τραγουδάει στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης (1/8), στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά (2/8) και στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σουνίου (4/8) συνθέσεις κοσμικής αλλά και θρησκευτικής μουσικής, γραμμένες ή μεταγραμμένες ειδικά για ανδρικές φωνές a cappella. Την dream team των Ελλήνων μονωδών, οι οποίοι άφησαν άριστες εντυπώσεις στην πρώτη συναυλία τους στο Μέγαρο τον προηγούμενο Μάρτιο, διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Συντελεστές:
Α Τενόροι: Χριστόπουλος Ιωάννης, Πλατανιάς Μιχάλης, Ζαμπούνης Κων/νος
Β Τενόροι: Πρίφτης Παναγιώτης, Ζουλιάτης Σταύρος, Νάκης Γεώργιος, Μπουρίκας Εμμανουήλ
Βαρύτονοι: Λαζάρου Αναστάσιος, Κοντέλλης Ιωάννης, Πλατανιάς Δημήτριος
Μπάσοι: Αϊβαλιώτης Θεόδωρος, Λούτας Αλέξανδρος, Δημακόπουλος Βασίλειος
Μουσική Διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/andriko-fonitiko-sinolo-meizon-ensemble-apo-to-megaro-mousikis-athinon-2/

Μεσσηνία

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης – Μεσσηνία | 20.30svg%3E

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Συντελεστές:
Τραγούδι: Θοδωρής Βουτσικάκης
Πιάνο: Γιάννης Μπελώνης

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/resital-me-erga-tou-miki-theodoraki-2/

Πειραιάς

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου από την Εθνική Λυρική Σκηνή| Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας – Πειραιάς | 20.30

svg%3E

Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα και στην ξενιτιά.

Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Από τη Σμύρνη στον Πειραιά, το οποίο είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας επί σκηνής με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη παρουσιάζουν τραγούδια από τη Σμύρνη του έρωτα και του πάθους έως την Πειραιώτικη σχολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των: Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Βαγγέλη Παπάζογλου κ.ά.
Παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Συντελεστές:
Τραγουδούν: Γιάννης Διονυσίου, Σοφία Μέρμηγκα
Σολίστ: Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Νίκος Μέρμηγκας (μπουζούκι, λάφτα), Δήμος
Βουγιούκας (ακορντεόν), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), Ανδρέας Παπάς (κρουστά),
Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/estoudiantina-neas-ionias-volou-2/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού  συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση και η αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας