Ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής στην Ουκρανία τηρήθηκε στη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στην τελετή δεν μίλησε τελικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρά την σχετική έντονη φημολογία, ωστόσο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της Ουκρανίας, όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στις 24 Φεβρουαρίου.

Στη σύντομη αυτή διακοπή του μεγάλου πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες».

«Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.

Αναφορά στην Ουκρανία έκανε και η ηθοποιός Μίλα Κούνις, που πρόσφατα με τον σύζυγό της, Άστον Κούτσερ συγκέντρωσαν 30 εκατ. δολάρια για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς εν μέσω πολέμου.

«Τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα έχουν φέρει τεράστια απογοήτευση σε πολλούς από εμάς. Ωστόσο, όταν βλέπεις τη δύναμη και την αξιοπρέπεια όσων αντιμετωπίζουν τέτοια καταστροφή, είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς από την αντοχή τους. Δεν μπορεί παρά να νιώσεις δέος για εκείνους που βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίσουν να παλεύουν μέσα από αφάνταστο σκοτάδι», είπε.