40 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος τον Σεπτέμβρη από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι και η «στρογγυλή» αφορμή έδωσε λαβή για πολλά αφιερώματα -και εντός, μα και εκτός συνόρων, αφού η Κάλλας συνεχίζει να θεωρείται διεθνώς μία από τις μεγαλύτερες ντίβες που ανέδειξε ο κόσμος της όπερας.

Την τιμητική της θα έχει όμως και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας η σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος, και μάλιστα μέσω μιας πολύ ιδιαίτερης ταινίας.

Πρόκειται για μια φετινή, ιταλική παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον Σέρτζιο Ναΐτσα, που έρχεται για μία μόνο προβολή στην Αθήνα, υπό τον ελληνικό τίτλο Το Νησί της Μήδειας: Όταν η Κάλλας συνάντησε τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι (ο αυθεντικός τίτλος είναι L’ Isola di Medea).

Μέσα από μαρτυρίες φίλων και συνεργατών των δύο αυτών σπουδαίων καλλιτεχνών, ο Ναΐτσα αναπλάθει το χρονικό μιας περιπετειώδους συνάντησης με αφορμή τη Μήδεια του Παζολίνι (1969), αλλά κι ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, ο οποίος απασχόλησε πολύ τον σκανδαλοθηρικό Τύπο του Δυτικού κόσμου. Κάλλας και Παζολίνι βρίσκονταν τότε σε μια πολύ μεταιχμιακή φάση στη συναισθηματική τους ζωή και συνδέθηκαν βαθιά, περνώντας ένα καλοκαίρι μαζί στους Πεταλιούς στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο -ιδιωτικό νησί, εκείνα τα χρόνια, του εφοπλιστή Πέρη Εμπειρίκου.

Η Μήδεια είναι η μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας, η οποία δεν τραγουδά μάλιστα καθόλου στο φιλμ (μπορείτε να το δείτε ολόκληρο στον σύνδεσμο παρακάτω, με ελληνικούς υπότιτλους).

Το L’ Isola di Medea θα προβληθεί αύριο Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός 1 (Λεωφ. Κηφισίας 109, κοντά στο μετρό Πανόρμου), στις 18.00, παρουσία του Σέρτζιο Ναΐτσα. Έχει διάρκεια 1 ώρα και 34 λεπτά.

 

πηγή: avopolis.gr