Μπορεί το μέτρο και η αρμονία να είναι σημαντικές αρετές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά τα μεγάλα συναισθήματα και τα δραματικά ξεσπάσματα ήταν επίσης πολύ αγαπητά και αποδεκτά στους ήρωες του. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιλιάδα αρχίζει με τη λέξη «οργή», ο Αιγέας νιώθει συντετριμμένος όταν βλέπει τα μαύρα πανιά στο πλοίο που φέρνει τον Θησέα από την Κρήτη και η Αντιγόνη φωνάζει ότι δεν γεννήθηκε για να μισεί, αλλά για να αγαπά. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα και τον πλούσιο κόσμο των συναισθημάτων που έχουν να επιδείξουν οι αρχαίοι Έλληνες.

Μία έκθεση αφιερωμένη στον συναισθηματικό κόσμο των αρχαίων μέσα από σπάνια αντικείμενα τέχνης παρουσιάστηκε φέτος με επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Και τώρα η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» ταξιδεύει πίσω στον τόπο καταγωγής των εκθεμάτων της και συγκεκριμένα στο μουσείο της Ακρόπολης. 129 εκθέματα, όπως αγγεία, γλυπτά, θεατρικές μάσκες, φυλακτά, νομίσματα, αναθήματα και άλλα έργα τέχνης, αναπαριστούν διαφορετικές συναισθηματικές ιστορίες οι οποίες εξελίσσονται σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας -σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Τα αντικείμενα της έκθεσης έχουν συγκεντρωθεί από σημαντικά μουσεία από όλο τον κόσμο: το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού. Στόχος της αφηγηματικής αυτής έκθεσης, να διερευνήσει την αντίληψη των ανθρώπων στα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας αλλά και τη συμπεριφορά τους μέσα από τα συναισθήματα, την έκφραση αλλά και τους διάφορους τρόπους αποτύπωσης τους.

Επιμελητές της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» είναι ο Άγγελος Χανιώτης από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο Νικόλαος Καλτσάς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Η έκθεση που θα δούμε στο Μουσείο της Ακρόπολης έχει στηθεί μάλιστα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μουσειακό σκηνικό που οργάνωσε το μουσείο μαζί με την αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση. Τη γενική εποπτεία της νέας παρουσίασης της, έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος του μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής. Η έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2017.

 

πηγή: tospirto.net