Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και πάνω από 450 χρόνια από τη θεμελίωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά της Σμύρνης, γενέτειρα πολλών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό. Η επιτυχής διοργάνωση της συναυλίας για το Μικρασιατικό Ελληνισμό, τον Σεπτέμβριο του 2013, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και τον ΟΚΑΠΑ, ήταν το έναυσμα να ενεργοποιηθούν οι Μικρασιάτες του Δήμου, τόσο για τη δημιουργία του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γεώργιος», όσο και για την οργάνωση Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου 2016.

Τιμώντας τις ρίζες, λοιπόν, και αναδεικνύοντας τις μνήμες του παρελθόντος και τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, ο ΟΚΑΠΑ, η Ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», με την αρωγή του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεμιστοκλή Μακαντάση), διοργανώνουν το 2o «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού» το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου 2017. Τόπος διεξαγωγής, ο Ιερός Ναός & η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, του προστάτη των Προσφύγων του Δήμου.
Smyrna_Photo_low.jpg
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την 1η ημέρα την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» της Μαρίας Ηλιού, και την 2η ημέρα την μουσική παράσταση «Το Ταξίδι του Καραγκιόζη», σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη, με την πολύτιμη σύμπραξη του καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη.

Με την ετήσια, πλέον, θεσμοθέτηση της διοργάνωσης του «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού», στόχος είναι να διατηρηθούν, να προβληθούν και να αναδειχτούν όλα τα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού, να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και αυτά με τη σειρά τους τις μέλλουσες γενιές, ώστε να μεταλαμπαδεύεται άσβεστη η φλόγα των Αλησμόνητων Πατρίδων, να καταλάβουμε πως η μουσική παράδοση των Μικρασιατών αποφόρτιζε δημιουργικά τον καταπονημένο συναισθηματικό τους κόσμο, γνωρίζοντας ότι η υπερήφανη πορεία και η αισιοδοξία των Μικρασιατών, η οποία υπερνικούσε τα εμπόδια και τη στέρηση, κάνοντάς τους να αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή, μπορεί να αποτελέσει για όλους μας δίδαγμα ζωής και πρότυπο μίμησης.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

19:30 – Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Χαιρετισμοί & Σύντομες Ομιλίες

20:00 – Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922»

Πώς ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στα παράλια της Δυτικής Ανατολίας, στις αρχές του 20ου αιώνα; Πώς ζούσαν οι Έλληνες, η πιο μεγάλη Χριστιανική κοινότητα, δίπλα στους Μουσουλμάνους, τους Λεβαντίνους, τους Αρμένιους και τους Εβραίους; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου, στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακόμη και σήμερα, 95 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία και παρουσιάζουν ένα ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη, το οποίο τεκμηριώνεται με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία. Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία, τιμώντας τον κόσμο που χάθηκε το 1922, και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.

Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη (παράλληλα με μια φωτογραφική έκθεση) το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2012. Στη συνέχεια, το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει την ταινία σε επιλεγμένες αίθουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διοργανώθηκε επίσης μια σειρά από ειδικές προβολές για σχολεία στην Ελλάδα, καθώς και σε Πανεπιστήμια με Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαρία Ηλιού
Παραγωγή: Πρωτέας & Proteus NY Inc.
Στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους
Διάρκεια: 87’

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

09:30 – Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Εορτή Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης & Μνημόσυνο Μικρασιατών

19:30 – Πλατεία Αγίου Γεωργίου
«Το ταξίδι του Καραγκιόζη»

Ένα μουσικό σεργιάνι από την Ανατολή έως τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε τελικά και μετεξελίχτηκε το θέατρο σκιών.

Το πρόγραμμα, σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη, περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι παλαιοί και οι νεότεροι καραγκιοζοπαίχτες στα έργα τους, καθώς και στιγμιότυπα και χαρακτηριστικές σκηνές από γνωστά και άγνωστα έργα του ελληνικού Θεάτρου Σκιών που θα παρουσιάσει ο γνωστός και ταλαντούχος καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης.
Smyrna_Photo2_low.jpg
Θρύλοι έχουν διαμορφωθεί σχετικά με την καταγωγή του Καραγκιόζη. Γενικά πιστεύεται ότι δημιουργός του ήταν ο Σεΐχ (Σεΐχης) Μεχμέτ Κιουστερί, που καταγόταν από την Προύσα και πέθανε εκεί το 1366. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για τον σουλτάνο Ορχάν (1288-1360) ο Χατζηαβάτης ως επιστάτης και ο Καραγκιόζης ως εργάτης. Οι διάλογοι των δύο ανδρών ήταν τόσο διασκεδαστικοί, ώστε οι υπόλοιποι εργάτες σταματούσαν την εργασία τους και τους παρακολουθούσαν. Όταν ο σουλτάνος πληροφορήθηκε την καθυστέρηση των εργασιών, διέταξε το θάνατο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη. Αργότερα όμως μετάνιωσε για την πράξη του και ο Σεΐχ Κιουστερί δημιούργησε τις φιγούρες των δύο ηρώων με σκοπό να παρηγορήσει τον σουλτάνο. Σήμερα στην Προύσα υπάρχει ένα μνημείο (υποτιθέμενος τάφος) του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη.

Η μουσική που μας κληροδότησε η παράδοση του Θεάτρου Σκιών, εξεταζόμενη από τη σκοπιά του καλλιτέχνη, παρέχει ένα πολυσήμαντης αξίας υλικό, τόσο για απλή παρουσίαση όσο και για αξιοποίηση της. Η δε καλλιέργεια μιας καινούριας προσέγγισης από τη μεριά των μουσικών έχει ως χαρακτηριστικό της το ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική αξία αυτής της μουσικής, χωρίς δεσμεύσεις γραφικού, φολκλορικού ή μουσειακού τύπου.

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η μουσικολόγος Φιλιππία Ριζοπούλου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεμιστοκλής Μακαντάσης

Info:

Σάββατο 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου – Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Νέο Ψυχικό
mikrasiasfasf.jpg

 

πηγή: ogdoo.gr