“Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού”

του Ιάκωβου Καμπανέλλη 

Μία σπαρταριστή αποκαλυπτική σάτιρα

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιο»

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων !

Έναρξη παραστάσεων 

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

 Ώρα 21:00

Το Θέατρο Πρόβα συμμετέχει στον εορτασμό του έτους Καμπανέλλη, 100 χρόνια από τη γέννηση του, με το έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού. Η παράσταση μετά την επιτυχία που γνώρισε στο Θέατρο Πρόβα, από την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα παρουσιαστεί στο μοναδικής αισθητικής ανοικτό θέατρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστό ώς Οικία Κλεάνθους ή Παληό Πανεπιστήμιο, στην Πλάκα.  

Ο Μέντα 88 εξασφάλισε διπλές προσκλήσεις για τους ακροατές του!

Συντονιστείτε και κερδίστε

Όταν ακούσετε τους παραγωγούς να κάνουν on air τη σχετική αναφορά στη συναυλία και το διαγωνισμό

Συμπληρώστε ΕΠΩΝΥΜΟ και ΟΝΟΜΑ(με κεφαλαία), το mail σας, με την παρακάτω φόρμα συμμετοχής και μπείτε στην κλήρωση.

Οι νικητές θα ενημερωθούν με mail.

Περίληψη του έργου

«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» είναι ο αντίποδας του κόσμου της «Αυλής των θαυμάτων». Το έργο γράφτηκε από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη το 1978 και παρουσιάστηκε από το θέατρο Τέχνης. Η ιστορία του έργου είναι πολύ απλή. Τα επτά αδέλφια, γυναίκες και άντρες, κληρονόμοι μιας μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησης, κάτω από την τυραννική αθανασία ενός επτάψυχου πατέρα που μολονότι είναι σε μόνιμη αφασία διατηρεί το 51% των μετοχών του. Τα αδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους γιατί όλα θέλουν να ηγηθούν και να αναλάβουν τη διεύθυνση της εταιρείας. Οι ανελέητες ραδιουργίες και οι λυσσαλέοι καυγάδες που γίνονται συνέχεια ανάμεσά τους οδηγούν στην αλληλοεξόντωση τους. Τελικά διαπιστώνουν ότι κυνηγούν και επενδύουν σε ένα μέλλον που δεν το ορίζουν. Μέσα όμως από τις διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζουν αποφασίζουν να συμφιλιωθούν και να μονοιάσουν και να συνεχίζουν να έχουν ακόμα το μπαμπά τους.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε ώς Αλίκη την  Μαίρη Ραζή και ώς Κώστα τον Σωτήρη Τσόγκα. Μαζί τους συμπρωταγωνιστούν ώς Τώνη ο Κώστας Δαρλάσης, Μαίρη η Κοραλία Τσόγκα, Θεία η Ελευθερία Ρήγου, Μάνος ο Αντώνης Ζιώγας, Ειρήνη η Άννα Πορφύρη και Γιώργος ο Υάκινθος Μάινας.  Απολαυστικές ερμηνείες στο διαχρονικό και  άκρως επίκαιρο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 

Την  σκηνοθεσία και τους φωτισμούς υπογράφει ο  Παντελής Παπαδόπουλος, την σκηνογραφία και την ενδυματολογία επιμελείται  η Λαμπρινή Καρδαρά και την πρωτότυπη μουσική συνθέτει ο  Διονύσης Τσακνής. 

Λίγα λόγια για την επιλογή του έργου

Το  θέατρο «Πρόβα» έχει στο ενεργητικό του μακροχρόνια πορεία παρουσίασης ελληνικών  θεατρικών έργων .

Φέτος, ανεβάζουμε τη νέα μας παραγωγή : «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολιτευτικής περιόδου. Πρόκειται για το έργο  που φέρει την υπογραφή του πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου, Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το έργο, με αφορμή τη διαμάχη για την κληρονομιά μιας μεγάλης βιομηχανικής επιχείρησης, καταγράφει με συγκλονιστικό αλλά και διαχρονικό τρόπο, την απληστία των ανθρώπων και την ακόρεστη δίψα τους για εξουσία και πλούτο. Το έργο γράφτηκε το 1978 αλλά μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα. Αυτό είναι το μέγα επίτευγμα του Καμπανέλλη, ο οποίος στέκεται στην κορυφή της νεότερης ιστορίας του θεάτρου. Δεν είναι τυχαίο που οι σύγχρονοι του συγγραφείς, αλλά και οι νεότεροι τον αποκαλούν γενάρχη του ελληνικού θεάτρου. 

Μαίρη Ραζή – Σωτήρης Τσόγκας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Ιστορίας

Πανεπιστημίου Αθηνών (Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιο»)

Θόλου 5, Πλάκα – 10556 Αθήνα – Τηλ.: 210 3689500 – 10- e-mail: [email protected] -web address: www.historymuseum.uoa.gr: Facebook: https://www.facebook.com/The-Athens-University-History-Museum-145859308784783/

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-8818326

Πρεμιέρα: Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 – Ώρα 21:00

Παραστάσεις: 28 -29 -30 Ιουνίου – 17 -18 – 19 – 20  Ιουλίου -| 30-31 Aυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00

Διάρκεια Παράστασης : 95’ λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος, 12€ για ανέργους, ηλικιωμένους, φοιτητές

Κρατήσεις εισιτηρίων: 

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-8818326

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/tour/ta-tessera-podia-tou-trapeziou/

 www.ticketmaster.gr