Η συνεργασία του AOAFF με την «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» φέρνει στη μεγάλη οθόνη τις ταινίες «Αποκάλυψη τώρα», «Νοσφεράτου», «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ», «Αγέλαστος πέτρα» και «Το λιμάνι της Χάβρης», με ελεύθερη είσοδο, σε σημαντικές τοποθεσίες της περιοχής.

Πρόκειται για μια σειρά δωρεάν κινηματογραφικών προβολών, εμπνευσμένων από την ανεξερεύνητη τοπογραφία της Ελευσίνας, με γνώμονα το σινεμά ως εικαστική παρέμβαση και ως ανάδειξη ενός χώρου, ως εμπειρία και διάλογο με μια τοποθεσία.

Πρόθεση του Athens Open Air Film Festival είναι η απρόσμενη συνομιλία της κινηματογραφικής θέασης με το φυσικό σκηνικό που θα τη φιλοξενήσει και τη μεταμόρφωση μιας σειράς προβολών σε site specific καλλιτεχνική δράση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) προβολές με ελεύθερη είσοδο σε πέντε τοποθεσίες ιδιαίτερης αισθητικής και σημασίας για το ιστορικό φορτίο και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελευσίνας, προσφέροντας μια εκ νέου «ανάγνωση» πέντε εκπληκτικών φιλμ.

Παρασκευή 23 Ιουλίου | 21:15
Αποκάλυψη τώρα: The final cut
(Apocalypse now: The final cut, 1979 / 2019)
Του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Σιν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Μάρλον Μπράντο, Λόρενς Φίσμπερν, Ντένις Χόπερ | Διάρκεια: 183’
Τοποθεσία «Βλύχα»

Μια από τις πλέον μυθικές ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου θα προβληθεί στο ολοκαίνουργιο και τελειωτικό μοντάζ που ονειρευόταν ο δημιουργός της, με εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση που έγινε για πρώτη φορά από το αρχικό νεγκατίφ της ταινίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει, να ακούσει και κυρίως να βιώσει την «Αποκάλυψη» όπως ποτέ άλλοτε. Μια προβολή εμπειρία.

Η μετάβαση των θεατών στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει αποκλειστικά με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρούν μπροστά από το Παλαιό Ελαιουργείο. Προκράτηση δελτίων εισόδου εδώ.

Σάββατο 24 Ιουλίου | 21:15
Νοσφεράτου – Μια συμφωνία τρόμου
(Nosferatu – Eine symphonie des grauens, 1922)
ου Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου

Πρωταγωνιστούν: Μαξ Σρεκ, Γκούσταβ Φον Βαγκενχάιμ | Διάρκεια: 94’
Συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη

Χώρος Στάθμευσης Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Παραλία Ελευσίνας)

Μια μεγαλοπρεπής ελεγεία του άσπρου και του μαύρου, του μακάβριου και του γοτθικού, του άπλετου φωτός και του απέραντου σκοταδιού, της αόρατης γέφυρας που ενώνει τον κόσμο των ζωντανών με εκείνο των νεκρών. Με το εξπρεσιονιστικό βωβό αριστούργημα του Μούρναου, εμπνευσμένο από τον ανυπέρβλητο λογοτεχνικό «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ, ξημέρωσε ένας ολόκληρος αιώνας κινηματογραφικής μυθολογίας τρόμου. Το «Νοσφεράτου» θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του σινεμά

Κυριακή 25 Ιουλίου | 21:15
Επάγγελμα: Ρεπόρτερ (The passenger, 1975)
Του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Πρωταγωνιστούν: Τζακ Νίκολσον, Μαρία Σνάιντερ, Ίαν Χέντρι | Διάρκεια: 119’
Χώρος Στάθμευσης Παλαιού Ελαιουργείου (Κανελλοπούλου 1, Παραλία Ελευσίνας)

Μαέστρος της ελκυστικά κινηματογραφημένης αποξένωσης, και των ανθρωπίνων Ζωνών του Λυκόφωτος μέσα στις οποίες ταυτότητες, πεπρωμένα, χαρακτηριστικά και ολόκληρες ζωές χάνονται για να μην βρεθούν τις περισσότερες φορές ποτέ ξανά, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι πλάθει εδώ έναν σύνθετο και πανούργο ιστό ταινίας, ένα υπαρξιακό θρίλερ το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις θρυλικές δημιουργίες της δεκαετίας του ‘70. Προκράτηση δελτίων εισόδου εδώ.

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 21:00
Αγέλαστος πέτρα
Του Φίλιππου Κουτσαφτή  (2000)
Διάρκεια: 85’

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Από το 2000, χάρη στην αίσθηση που προκάλεσε η πολυβραβευμένη «Αγέλαστος Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής κατοχυρώθηκε ως μια σημαντική και επιδραστική φιγούρα στον χώρο του ελληνικού σινεμά τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν δύο συνεχόμενες προβολές (η μία μετά την άλλη), η πρώτη για το κοινό και η δεύτερη, παρουσία του περφόρμερ Τάσου Βασιλείου, θα αποτελέσει ειδική εγκατάσταση η οποία θα καθιστά την προβολή της ταινίας αντικείμενο πολλαπλής θέασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή 10λεπτο απόσπασμα (work in progress) από τη νέα ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Οι Ελευσίνιοι», σε παραγωγή της «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Προκράτηση δελτίων εισόδου εδώ.

Δωρεάν Μετακίνηση

Για τους/τις θεατές που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο για τις προβολές της Παρασκευής 23/7, Σαββάτου 24/7 και Δευτέρας 26/7 από την Αθήνα, το Athens Open Air Film Festival προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν από το Σύνταγμα και θα επιστρέψουν σε αυτό μετά το πέρας της προβολής.

Προκράτηση θέσεων για τη μετακίνησή σας μπορείτε να κάνετε εδώ:Παρασκευή 23 Ιουλίου / Σάββατο 24 Ιουλίου / Δευτέρα 26 Ιουλίου .

*Στην κεντρική φωτογραφία ο Τζακ Νίκολσον και Μαρία Σνάιντερ στο «The Passenger» του Μικελάντζελο Αντονιόνι.