Η πρωτοβουλία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και βρήκε γρήγορα θερμή ανταπόκριση τόσο από το κοινό όσο και από τους καλλιτέχνες, καθώς όλοι και περισσότεροι διαθέτουν δωρεάν στο διαδίκτυο κάποιες από τις παραστάσεις τους. Θέατρο online λοιπόν, μια παρηγορητική κίνηση εκ μέρους των ανθρώπων του θεάτρου προκειμένου να μη βγει το θέατρο από τις ζωές μας για όσο καιρό μένουμε σπίτι.

O σπουδαίος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, προσφέρει το «Μέσα» (Παλλάς, 2011): η εξάωρη περφόρμανς με τους τριάντα ερμηνευτές (Ευριπίδης Λασκαρίδης, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, κ.ά.) σε ένα μονοπλάνο χωρίς μοντάζ.


INSIDE (2011) / full six-hour work by Dimitris Papaioannou.One shot.Unedited. from Dimitris Papaioannou on Vimeo.

Το 2018, στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής ο Αργύρης Πανταζάρας συνσκηνοθέτησε με την Ελίνα Μαντίδη την performance «Ένας καλός λόγος», με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό, με αφετηρία τις σκέψεις του Ντοστογιέφσκι και του Νιζίνσκι σχετικά με τη θέση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία.


ENAS KALOS LOGOS | FULLPLAY from Argyrios Pandazaras on Vimeo.

Διαθέσιμη είναι και η πρώτη δουλειά της ομάδας ΠΥΡ (Αργύρης Ξάφης, Ιώ Βουλγαράκη, Δέσποινα Κούρτη), που ξεκίνησε τη διαδικτυακή πρωτοβουλία, «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» του Αλεξάντρ Πούσκιν (Βυρσοδεψείο, 2013). Η σκηνοθεσία ήταν της Ιούς Βουλγαράκη και έπαιξαν οι: Αργύρη Ξάφης, Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αμαλία Καβάλη.

«Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, παράσταση που ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη σεζόν 2012-13. Έπαιξαν οι: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Όμηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Μελισσάρης, Δάφνη Δαυίδ, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Σπύρος Πίτσος.

Μία από τις καλύτερες δουλειές της ομάδας Sforaris, «Αβελάρδος και Ελοΐζα», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Διαθέσιμη είναι η πρώτη εκδοχή της παράστασης, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2014 με τους Ελένη Κοκκίδου, Γιώργο Γλάστρα, Χριστίνα Μαξούρη και με τη συμμετοχή μιας ομάδας δεκατριών ερασιτεχνών.

Διαθέσιμες και οι πρώτες δουλειές δύο εκ των νεανικών σχημάτων της χώρας: «Εκεί, εκεί στην κόλαση» από τους AbOvo και «Κάτι διαφορετικό» από τους C for Circus.

Η παράσταση των AbOvo ξεκίνησε από ένα μπαρ στου Ψυρρή το 2005 και συνέχισε να παίζεται επί τρία χρόνια μετακομίζοντας σε μεγαλύτερα θέατρα. Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Καρακατσάνη και έπαιξαν οι: Λευτέρης Ελευθερίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μαρία Μπαλούτσου, Φάνης Παυλόπουλος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη, Βάσω Χελά.

Η παράσταση των C for Circus ξεκίνησε από το φεστιβάλ νέων ομάδων Bob theatre festival το 2013. Η σκηνοθεσία ήταν ομαδική και έπαιξαν οι: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Νατάσα Ρουστάνη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Παύλος Παυλίδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Χρύσα Κοτταράκου.

Και βέβαια μην ξεχνάτε τις online παραστάσεις που προσφέρουν το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και το θέατρο Πορεία.

 

ΣΥντάκτρια: Τώνια Καράογλου

Πηγή: www.athinorama.gr