Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να ανταμώσαμε στα ανοιχτά θέατρα υπό διαφορετικές συνθήκες, όμως η αγάπη των καλλιτεχνών και του κοινού για την ιερή διαδικασία της τέχνης του θεάματος ξεπερνά τα εμπόδια της μάσκας και των αποστάσεων. 

Επτά σκηνοθέτες ποντάρουν στο αρχαίο δράμα

«Πέρσες» © Μarilena Αnastasiadou
«Πέρσες» © Μarilena Αnastasiadou

Το Σχολείον «Ειρήνη Παππά» εγκαινιάζει το Εθνικό Θέατρο με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (5/9, 6/9, 16-20 & 22-27/9), την «πικάντικη» αντιπολεμική καταγγελία που παρουσίασε στην πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Βολιώτη, Νίκο Ψαρρά (Πέτρας 29/8). Στο ίδιο θέατρο αναμένουμε και τους «Πέρσες» (9-13/9, 1-4/10), την ιστορική τραγωδία του Αισχύλου για την ήττα των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, σε μια προσέγγιση που εστιάζει στο λόγο. Πρωταγωνιστούν οι Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας (Κατράκειο 30/8, Θέατρο Δεξαμενής-Κορωπί 1/9, Πέτρας 6/9, Βράχων 15-16/9, Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας 22-23/9).

«Οιδίπους»
«Οιδίπους»

Σειρά έχει ο «Οιδίπους» του Δημήτρη Καραντζά με τους Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη. Ο σκηνοθέτης σκύβει προσεκτικά πάνω από τους ήρωες σε μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή και στην ομώνυμη ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι (Αιγάλεω 3/9, Ηρώδειο 6/9).

 

Γιώργος Κοψιδάς, Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκη Σερέτη είναι μόνο λίγοι από τους εκλεκτούς ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν στις «Βάκχες» του Ευριπίδη από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη Χρήστο Σουγάρη, που τοποθετεί το «διονυσιακό» έργο σε μια παραμελημένη παιδική χαρά (Σχολείον «Ειρήνη Παππά» 31/8-1/9, Ηρώδειο 3/9, Παπάγου 11/9, Βεάκειο 12/9, Άλσος Νέας Σμύρνης 23/9). Το μανδύα της «Αντιγόνης» ντύνεται η εξαιρετική Ιωάννα Παππά στην επανάληψη της παράστασης που σκηνοθέτησε το καλοκαίρι του 2015 ο Θέμης Μουμουλίδης, μαζί με τους Γιώργο Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνο Καρατζογιάννη (Ηλιούπολη 3-4/9, Κορυδαλλός 5/9, Βριλήσσια 6/9, Βεάκειο 8/9, Αχαρνές 9/9, Πέτρας 13/9, Παπάγου 17/9). Ενώ ο Σάββας Στρούμπος με την ομάδα Σημείο Μηδέν προσεγγίζει το ίδιο σοφόκλειο δράμα ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο, σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη (Πέτρας 24/8).

«Mute»
«Mute»

Τρία ρεσιτάλ μονολόγου

Με το «Mute», την πιο πολυσυζητημένη παράσταση της χρονιάς, περιοδεύει ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Ένα χειροποίητο βωβό one-man-show –σε συν-σκηνοθεσία με τη Σοφία Πάσχου– που αναφέρεται στον σύγχρονο άνθρωπο (Ηλιούπολη 16/9, Παπάγου 19-20/9, Βράχων 23-24/9). Η σαρωτική Ελένη Ουζουνίδου επιστρέφει για ένα βράδυ στη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Γεννημένη το ‘30, η ηρωίδα του Κώστα Σωτηρίου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με στρατιωτικό, αφηγείται τη ζωή της (Ηλιούπολη 17/9). Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δούμε την «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Το μυθιστόρημα που αφορά τη μητέρα του συγγραφέα ζωντανεύει η Λένα Παπαληγούρα σε ένα βραβευμένο ρεσιτάλ ερμηνείας (Παπάγου 26/8). 

Κωμωδίες για όλα τα γούστα

«Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» μας προειδοποιούν οι Ναταλία Δραγούμη, Ευαγγελία Μουμούρη, Μέμος Μπεγνής και Βλαδίμηρος Κυριακίδης –σε δική του σκηνοθεσία– στο έργο της Κάρολ Κριπ που βάζει στο στόχαστρο την τοξική φιλία (Βεάκειο 1/9, Αχαρνές 2/9, Βριλήσσια 4/9, Αιγάλεω 6/9, Κορυδαλλός 7/9, Βράχων 8/9). Με «Δάφνες και πικροδάφνες» μας ραίνει ο Πέτρος Φιλιππίδης, που σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους Τάσο Χαλκιά, Κωνσταντίνο Ασπιώτη και Θανάση Πατριαρχέα στο νεοελληνικό έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά για τις πελατειακές σχέσεις (Αιγάλεω 30/8, Ηλιούπολη 31/8, Κορυδαλλός 1/9, Βράχων 4/9, Αχαρνές 6/9, Βριλήσσια 7/9).

Ο Μάκης Παπαδημητρίου περιοδεύει με τη «Μήδεια» του Μποστ με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και τους Τζένη Θεωνά, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, Γιάννη Δρακόπουλο, Νίκο Πουρσανίδη. Ο μύθος του Ευριπίδη συναντά τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο σε αυτή την εύστοχη σάτιρα της νεοελληνικής πραγματικότητας, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη (Κορυδαλλός 10/9, Ηλιούπολη 11/9, Βράχων 12/9, Βριλήσσια 13/9, Παπάγου 18/9, Βεάκειο 19/9, Πέτρας 21/9). Μπορεί άραγε μια ασυμφωνία για το τι θεωρείται τέχνη να διαλύσει μια φιλία; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το «Art» της Γιασμίνα Ρεζά και το τρίπτυχο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θανάσης Τσαλταμπάσης και Θανάσης Κουρλαμπάς καλούνται να απαντήσουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί το έργο ο Σταμάτης Φασουλής, καθώς ήταν εκείνος που το σύστησε στο ελληνικό κοινό το 1998 (Θέατρο «Φαίδωνας Γεωργίτσης»-Κορωπί 27/8, Μαρκόπουλο 6/9).

«Καληνύχτα μητέρα»
«Καληνύχτα μητέρα»

Ντουετάρουμε;

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης παίζουν και φέτος τη σπουδαιότερη παρτίδα «Τάβλι» στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Ένα έργο-απόδειξη της βαθιάς αντίληψης του συγγραφέα Δημήτρη Κεχαΐδη γύρω από τη νοοτροπία του Νεοέλληνα (Βεάκειο 6/9). Τι μπορεί να συμβεί μετά από 20 χρόνια έγγαμου βίου καταθέτουν οι Παυλίνα Χαρέλα και Αντώνης Λουδάρος στις «Σκηνές από ένα γάμο» (Άλσος Νέας Σμύρνης 4/9) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε διασκευή και σκηνοθεσία του δεύτερου. Τη συνάντησή τους με το πολυπαιγμένο έργο του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν «Το παγκάκι» ανανέωσαν η Φωτεινή Μπαξεβάνη και ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος και σκηνοθετεί. Οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί απογειώνουν το διαχρονικό έργο που πυροδοτεί ερωτήματα γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις (Παπάγου 27/8, Βεάκειο 31/8, Κολωνός 1/9, Ηλιούπολη 2/9, Άλσος Νέας Σμύρνης 9/9, Αχαρνές 10/9, Κορυδαλλός 11/9, Πέραμα 14/9).

Με τον «Κήπο» του Καναδού Μπρους Γκουτς περιοδεύουν ο Στέλιος Μάινας και η σύζυγός του ηθοποιός και μεταφράστρια Κάτια Σπερελάκη. Το έργο, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς, εξετάζει την έννοια της συνύπαρξης δύο εντελώς αντίθετων μεταξύ τους προσωπικοτήτων (Κηποθ. Νίκαιας 26/8, Παπάγου 7/9, Ηλιούπολη 8/9, Πέραμα 10/9, Άλσος Νέας Σμύρνης 11/9, Βεάκειο 14/9, Βριλήσσια 15/9). Η Αναστασία Παπαστάθη παρουσιάζει το γλυκόπικρο έργο της Μάρσα Νόρμαν «Καληνύχτα μητέρα» και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Μαρία Σκούντζου σε ένα ντουέτο μάνας-κόρης, το οποίο απαλλαγμένο από θεατρικές φόρμες, μελετά με τρυφερότητα τις ανθρώπινες σχέσεις. (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλλιθέας, 4/9).

«Περιμένοντας τον Γκοντό»
«Περιμένοντας τον Γκοντό»
«Στέλλα κοιμήσου» © Γιάννης Πρίφτης
«Στέλλα κοιμήσου» © Γιάννης Πρίφτης

Κοινωνικό, υπαρξιακό ή σκληρό ρεαλιστικό δράμα;

Η γλυκόπικρη παραδοχή ότι θα υπάρχει πάντα μια νέα γενιά που μπορεί να φέρει την αλλαγή διατρέχει τη δυνατή προσέγγιση του Γιάννη Κακλέα στο μπεκετικό «Περιμένοντας τον Γκοντό», που παρωδεί την προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει την ίδια του την ύπαρξη. Πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άρης Σερβετάλης και Ορφέας Αυγουστίδης (Κορυδαλλός 29-30/8, Κατράκειο 31/8, Βριλήσσια 1-3/9, Αιγάλεω 7/9, Ηλιούπολη 9-10/9).

Ίσως να είναι η τελευταία παράσταση για το «Στέλλα κοιμήσου», ίσως κι όχι. Η παράσταση του Γιάννη Οικονομίδη που έκανε τον σκληρό ρεαλισμό τάση επιστρέφει και φέτος, με τις ερμηνείες των Στάθη Σταμουλακάτου, Έλλης Τρίγγου, Γιάννη Νιάρρου και Ιωάννας Κολιοπούλου να μας «στοιχειώνουν» ακόμα (Παπάγου 5-6/9, Ηλιούπολη 18-19/9, Βράχων 25-26/9). Σε περιοδεία όμως θα δούμε και το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», τη μεγάλη επιτυχία των δύο τελευταίων ετών, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και τον Γιάννη Νιάρρο στην καθηλωτική ερμηνεία του δεκαπεντάχρονου Κρίστοφερ, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Βραβευμένη θεατρική διασκευή από τον Σάιμον Στίβενς του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον. Συμπρωταγωνιστούν οι Θύμιος Κούκιος, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Γιαννακάκος και οι νέοι στο θίασο Έλενα Μαρσίδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Γρηγόρης Μπαλλάς (Παπάγου 4/9).

Συντάκτρια: Χρύσα Πασιαλούδη
Πηγή: www.monopoli.gr