Τρία σημαντικά βραβεία απέσπασε η Ελευθερία Ντεκώ, για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, στην απονομή των διεθνών βραβείων φωτισμού Darc Awards 2020 που θεωρούνται τα «Όσκαρ» του φωτισμού παγκοσμίως.

Ο φωτισμός της Ακρόπολης είχε δύο υποψηφιότητες, αλλά απέσπασε τρία βραβεία. Αναλυτικά, στην απονομή, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 30 Απριλίου, στον φωτισμό που επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ, και υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, απονεμήθηκαν:

  • 1ο Βραβείο φωτισμού στην κατηγορία Υποδομών
  • 1ο Βραβείο για τον φωτισμό της εκδήλωσης απόδοσης του φωτισμού
  • Μεγάλο Βραβείο «Ultimate Darc Award», ως «best of the best» lighting design 2020

svg%3E

Η Ελευθερία Ντεκώ επί τω έργω με την ομάδα της. credit: Γαβριήλ Παπαδιώτης

Ελευθερία Ντεκώ: «Να ‘ξεσκονίσουμε’ τη μνήμη»

Όπως είχε επισημάνει η διεθνώς διακεκριμένη φωτίστρια, «Πρόθεση μας ήταν να φωτίσουμε στοιχεία της Ακρόπολης, τα οποία αναδεικνύει η εκάστοτε εποχή. Να ‘ξεσκονίσουμε’ την μνήμη, να ξε-θαμπώσουμε τα γυαλιά μέσα από τα οποία βλέπουμε το μνημείο, να αναδείξουμε την λευκότητα του ως… πνευματική καθαρότητα, ως ιστορική αλήθεια, ως αριστούργημα τέχνης και αρχιτεκτονικής, ως σύμβολο μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε χρυσός αιώναςΥπηρετήσαμε αυτό που μας υπέβαλλε το μνημείο, γιατί αυτό το μνημείο σού επιβάλλεται! Σου υποβάλλει συγκινήσεις και συναισθήματα που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Το αφουγκραστήκαμε σε όλη τη διάρκεια του έργου και οδηγηθήκαμε σε ένα φωτισμό που δεν φωτίζει, δεν τονίζει, αλλά συνυπάρχει και αναδεικνύει το εσωτερικό φως των μνημείων».

Το video με τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης