Το «Amerika Square», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη – τέσσερα χρόνια μετά το «Wild Duck»- σε σενάριο του ίδιου, του Βαγγέλη Μουρίκη και του Γιάννη Τσίρμπα, βασισμένο στο βιβλίο του τελευταίου, «Η Βικτώρια Δεν Υπάρχει» (εκδ. Νεφέλη) είναι η φετινή ελληνική εκπροσώπηση στην επετειακή 90η απονομή των βραβείων Oscar.

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, από το Busan μέχρι το Chicago και από την βράβευσή του με Ειδική Μνεία για την ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι, με το βραβείο της Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο Ίρις καλύτερου μοντάζ –που επιμελήθηκε ο Γιάννης Σακαρίδης- στην 8η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το «Amerika Square» μπαίνει τώρα σε τροχιά για τα βραβεία Oscar.

Η ταινία που ετοιμάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να ανοίξει σε limited κύκλωμα σε κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες από την Corinth Films με το Hollywood Reporter να σημειώνει πως είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού, αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, του Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και του Νάκου (Μάκης Παπαδημητρίου), που μεγάλωσαν μαζί από παιδιά στην πολύβουη Πλατεία Αμερικής, όπου οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με την Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια Αφρικανή τραγουδίστρια μπλεγμένης στα δίχτυα της μαφίας και τον Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), έναν απελπισμένο Σύριο πρόσφυγα που προσπαθεί να φύγει από την χώρα.

Η υπόθεση της ταινίας:  Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και η πορεία του ενός καθορίζεται από τον άλλο. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Εκεί, ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμο του. Η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10χρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα. Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

Συντελεστές: Παραγωγός, Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης. Σεναριογράφοι: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης (Βασισμένο στο βιβλίο “Η Βικτώρια δεν υπάρχει” του Γιάννη Τσίρμπα Εκδ. Νεφέλη).
Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου (Μπίλι), Μάκης Παπαδημητρίου (Νάκος), Βασίλης Κουκαλάνι (Τάρεκ), Θέμις Μπαζάκα (Γεωργία), Ερρίκος Λίτσης (Στάυρος), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Μανόλης), Ξένια Ντάνια (Τερέζα), Ρέα Πεδιαδιτάκη (Νάντια), Σουλτάν Αμιρ (Χασάν) , Πέτρος Σαντοβίτο (Αχιλλέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (Περικλής).
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης.
Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη. Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς.
Σχεδιασμός Ήχου/Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης. Διεύθυνση Παραγωγής: Κοσμάς Σπηλιωτόπουλος. Συμπαραγωγοί: Marblemen (UK), Βένια Βέργου, Βασίλης Κωσταντιλιέρης (Arctos) Scripta Manent Tattoo Studio, Athens Filmmakers’ Coop
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

 

πηγή: tospirto.net