Στην ειδική έκδοση το περιβόητο συμβάν ΚΡΟΚ!

Οι θρυλικές «παράνομες» κασέτες του Νικόλα Άσιμου, αντικείμενο πόθου πολλών συλλεκτών, που διακινούσε ο ίδιος χέρι με χέρι, συνεχίζουν την κυκλοφορία τους σε δίσκους βινυλίου, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο εγγραφής τους. Ας δούμε όμως το ιστορικό τους: Ο Νικόλας Άσιμος κυκλοφόρησε συνολικά 8 κασέτες, χωρισμένες σε δύο περιόδους.

Η πρώτη του περίοδος είναι το 1978-1979, όπου κυκλοφόρησαν οι: 1978: “Με το βαρέλι που για να βγει το σπάει” και 1979: η τριλογία με τον γενικό τίτλο “Τριπλή κασέτα μπέλα με χωρίς ταμπέλα”, η οποία έδωσε 3 κασέτες: “Είμαι παλιάνθρωπος”, “Γιατί φοράς κλουβί” και “Klaste eleftheros”

Οι δύο πρώτες κασέτες κυκλοφόρησαν σε δίσκο πέρυσι ενώ τώρα ήρθαν σε βινύλιο η τρίτη και η τέταρτη, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο, αφού οι επόμενες τέσσερις βγήκαν το 1986-1987.

H Β-οtherSide records, η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία του Δημήτρη Βασιλειάδη, παρουσιάζει την πλήρη δισκογραφία του Νικόλα Άσιμου, η οποία είχε εκδοθεί από τον ίδιο σε 8 «παράνομες» κασέτες, οι οποίες μόλις κυκλοφόρησαν σε άλμπουμ βινυλίου με το αυθεντικό εικαστικό, τα οποία θα περιέχουν και cd. Την ηχητική επεξεργασία και το mastering από τις αυθεντικές μπομπίνες ανέλαβε ο Γιάννης Κύρης, αναδεικνύοντας τον ήχο σε πολύ υψηλό επίπεδο. H κάθε έκδοση έχει γίνει σε 400 αριθμημένες κόπιες (170 χρωματιστές και 230 μαύρες), οι οποίες θα περιέχουν ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών και με την κυκλοφορία των πρώτων 4 άλμπουμ, θα υπάρχουν και 50 κασετίνες με έξτρα υλικό. το βιβλίο του Άσιμου “Αναζητώντας Κροκανθρώπους” με το αυθεντικό εικαστικό, καθώς και δύο cd με ολόκληρο το συμβάν ΚΡΟΚ που έλαβε χώρα στο Σούσουρο, τον Δεκέμβρη του 1979 ενώ στο δεύτερο cd υπάρχει ένα 26λεπτο ντοκουμέντο με την μαρτυρία του ηχολήπτη Στέλιου Λογοθέτη για τις ηχογραφήσεις των κασετών.

Το δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφορεί είναι το «Γιατί φοράς κλουβί», η δεύτερη από την 3πλη κασετοκυκλοφορία με τίτλο «Τριπλή κασέτα μπέλα με χωρίς ταμπέλα», η οποία αρχικά κυκλοφόρησε το 1979. Σε αυτό το άλμπουμ περιέχονται για πρώτη φορά τραγούδια – σταθμοί από την δισκογραφία του Νικόλα Άσιμου, όπως ο Μαραθωνοδρόμος (σε ποίηση Αργύρη Μαρνέρου) και το πασίγνωστο Με Μπαταρία.

Επίσης κυκλοφόρησε μαζί το τέταρτο άλμπουμ του Άσιμου που είναι το «Klaste eleftheros», η τρίτη από την 3πλη κασετοκυκλοφορία με τίτλο «Τριπλή κασέτα μπέλα με χωρίς ταμπέλα», η οποία αρχικά κυκλοφόρησε το 1979. Σε αυτό το άλμπουμ περιέχονται για πρώτη φορά τραγούδια – σταθμοί από την δισκογραφία του Νικόλα Άσιμου, όπως το Πανηγύρι και το Φανάρι.

Ο Δημήτρης Βασιλειάδης αναφορικά με την ταυτόχρονη διπλή κυκλοφορία δίσκων του Νικόλα Άσιμου μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το υλικό που περιλαμβάνουν:

«Για να δοθεί έμφαση σε αυτήν την πρώιμη περίοδο του Νικόλα, θα κυκλοφορήσουν και μερικά κουτιά που θα περιέχουν το βιβλίο του Νικόλα “Αναζητώντας Κροκανθρώπους” αλλά με το αυθεντικό εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (γιατί η επανέκδοση των εκδόσεων Βιβλιοπέλαγος έχει μια φωτογραφία του Άσιμου εν είδει… ροκ σταρ, τελείως άκυρη προς αυτά που πρέσβευε ο Νικόλας), καθώς και δύο cd όπου για πρώτη φορά θα δει το φώς το συμβάν ΚΡΟΚ που διοργάνωσε ο Νικόλας στην μπουάτ Σούσουρο στην Πλάκα την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 1979. Σε αυτό το συμβάν, διαδραματίστηκε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό όπου σχεδόν ο κάθε ένας μπορούσε να πάρει το μικρόφωνο και να αλληλεπιδράσει με το κοινό. Ακούγονται κατά διαστήματα μέσα στο γενικότερο ηχητικό χάος, η τραβεστί Σόνια να τρολάρει επιτυχίες των 60’ς, ο Άρης Ρέτσος, ο Γιώργος Πιτροπάκης, ο Δαβίδ ο Σεπτός (ο οποίος επιμελήθηκε και το υπέροχο εικαστικό), ο Χρήστος Ζυγομαλάς με την μπάντα του, ο οποίος παίζοντας αξιοπρεπέστατο μπλουζ προσπαθεί να σώσει την κατάσταση και τέλος ο Θάνος Ανδριανός, ο οποίος ως ιδιοκτήτης της μπουάτ προσπαθεί μάταια να προλάβει τα επεισόδια. Η επεισοδιακή βραδιά τελειώνει με τον Άσιμο να φωνάζει ότι “Με πενήντα φράγκα που δώσατε, τι θα δείτε ρε μαλάκες? Τα αρχίδια μου!”, κατεβάζοντας τα βρακιά του επί σκηνής και φυσικά ακολούθησε το απίστευτο μπάχαλο.

Στο δεύτερο cd θα υπάρχει και ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τον ηχολήπτη των 4 κασετών, τον Στέλιο Λογοθέτη, στο οποίο καταγράφει τις αναμνήσεις του από την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ενώ ακούγονται πρόβες με τον Νικόλα.

Το υλικό συνολικά και για τους 4 δίσκους έχει αναβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό από τον Γιάννη Κύρη, μουσικό από το 60 στους ULS (με Σταμάτη Σπανουδάκη) και Nuono Cinquetti, ενώ στα τέλη του 70 και αρχές του 80 έπαιζε στους Σύνδρομο. Με την εμπειρία που έχει ως ηχολήπτης από τα 70ς ακόμα και με δεδομένο πως χρησιμοποιήσαμε τις αυθεντικές μάστερ πομπίνες του Νικόλα, η διαφορά είναι τεράστια και ακούγεται εύκολα, άλλωστε το υλικό και των δύο αυτών δίσκων θα ανέβει άμεσα στο youtube, όπως έγινε άλλωστε με όλους τους προηγούμενους».

Για το αν υπάρχει διαφορά με την έκδοση της ΕΜΙ των παράνομων κασετών του Άσιμου στο διπλό cd, ο παραγωγός δίσκων μας αναφέρει: «Σε σχέση με το cd της EMI, εκτός του ηχητικού τομέα, η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι το διπλό αυτό cd περιείχε ως ένα είδος συλλογής, τραγούδια από όλες του τις κασέτες, κάτι που δεν ήθελε με τίποτε ο ίδιος όσο ζούσε, ενώ στα βινύλια έχουμε επικεντρωθεί στα έργα ένα προς ένα».

 

πηγή: ogdoo.gr