Ένα πλούσιο, πολυσυλλεκτικό και πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι μάς υπόσχεται για το 2019 το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με οκτώ παραστάσεις στη Μεγάλη και επτά στη Μικρή Επίδαυρο. Προσπάθεια τόνωσης και ανανέωσης, με ξένους διάσημους σκηνοθέτες, όπως τον Ρόμπερτ Ουίλσον και τον Ιβο Βαν Χόφε, να μας επανασυστήνουν το αρχαίο δράμα, αλλά νεότερους να κάνουν απόπειρες ανάγνωσής του. Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει κανείς ρίχνοντας μια βιαστική ματιά στο εξαγγελθέν πρόγραμμα, που σηκώνει και ρίχνει αυλαία μια βδομάδα νωρίτερα απ΄ ότι είθισται (ξεκινά στις 21 Ιουνίου, και τελειώνει στις 10 Αυγούστου). Στη Μικρή Επίδαυρο – που πλέον αποτελεί πεδίο έρευνας νεότερων σκηνοθετών πάνω στο αρχαίο δράμα και θέλει να δώσει ένα στίγμα ιδιαίτερο και προπάντων εκπαιδευτικό- θετική αίσθηση προκαλεί η είσοδος της Εναλλακτικής Πειραματικής Σκηνής της Λυρικής, ενώ δεν απουσιάζει και η καθιερωμένη από πέρσι προβολή της ταινίας του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τόνισε πως απώτερος στόχος είναι να συνδεθεί η καλλιτεχνική παραγωγή με την εκπαίδευση, έτσι ώστε να σπάσει το στερεότυπο που της σχέσης ανάμεσα στο φεστιβάλ και το κοινό, του θεάματος δηλαδή και του πελάτη.
Στον απολογισμό μάλιστα της σεζόν που έκλεισε, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως «Τα έσοδα του φεστιβάλ αυξήθηκαν κατά 38/100 σε σχέση με το 2017. Το 2018 ήταν ένα πλούσιο φεστιβαλικό καλοκαίρι με δυνατές στιγμές τόσο στην Επίδαυρο, που υποδέχτηκε σε οκτώ διήμερα 93,409 θεατές, όσο και στο Ηρώδειο τις παραστάσεις του οποίου παρακολούθησαν 102,560 θεατές. Τις παραστάσεις της Πειραιώς παρακολούθησαν, τέλος, 24,953 θεατές, στοιχεία που αποδεικνύουν πως το Φεστιβάλ κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου.»
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Μεγάλης Επιδαύρου έχει ως εξής
Πιο συγκεκριμένα, στις 21 & 22 Ιουνίου η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται μέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableau vivant του Ρόμπερτ Γουίλσον. Ο κορυφαίος δημιουργός ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις: από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Angela Winkler, Λυδία Κονιόρδου, Μιχάλης Θεοφάνους, Casilda Madrazo, Kayije Kagame, Αλέξης Φουσέκης, Dickie Landry
Στις 28 και 29 Ιουνίου θα δούμε μία καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: Τρεις σκηνοθέτιδες στην πρώτη τους εμφάνιση στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την Ορέστεια, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον Αγαμέμνονα σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις Χοηφόρους η Λίλλυ Μελεμέ και τις Ευμενίδες η Γεωργία Μαυραγάνη. Στην τριλογία αυτή θα πρωταγωνιστήσουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Γεωργιάδης, Στεφανία Γουλιώτη, Στέλιος Ιακωβίδης, Μαρία Κίτσου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης.
Στις 5 και 6 Ιουλίου δύο Εθνικά Θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και ο ΘΟΚ, συνεργάζονται για το ανέβασμα ενός εμβληματικού έργου, τις «Ικέτιδες του Ευριπίδη». Μια τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς αλλά και την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και την αντοχή σε μια νέα μετάφραση από τον Γιώργο Κοροπούλη. 43 μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και εικοσιεννέα χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που θα στηριχθεί στη συνεργασία καλλιτεχνών από τις δυο χώρες. Στην παράσταση θα συμμετέχουν Έλληνες και Κύπριοι ηθοποιοί. Η διανομή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 12 και 13 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα σκηνοθετήσει τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του Οιδίποδα και την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης, ενώ στις 19 και 20 Ιουλίου ο Γιάννης Καλαβριανός θα σκηνοθετήσει την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη υπό την σκέπη του ΚΘΒΕ.
Στις 26 και 27 Ιουλίου θα δούμε την πολυαναμενόμενη παράσταση «Ηλέκτρα / Ορέστης» του Ευριπίδη της Κομεντί Φρανσαίζ σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε με τον θίασο της Κομεντί Φρανσαίζ να πρωταγωνιστεί. Σημειώστε πως για πρώτη φορά, ο πιο παλιός θίασος εν ενεργεία στον κόσμο θα παίξει στο μοναδικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στις 2 και 3 Αυγούστου ο Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη με τους: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργο Γάλλο, Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Κλίνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστο Λούλη, Ελίνα Ρίζου, Θεοδώρα Τζήμου, Αινεία Τσαμάτη, Λυδία Φωτοπούλου κ.ά, ενώ στις 9 και 10 Αυγούστου ο Σταύρος Σ. Τσακίρης θα σκηνοθετήσει τον «Προμηθέα Δεσμώτης» του Αισχύλου με την: Kathryn Hunter (Κάθρην Χάντερ) στο ρόλο του Προμηθέα.
Μικρό Θέατρο Επιδαύρου
Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στις 22 Ιουνίου το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία με το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Παραμένοντας και φέτος πιστό στο σινεφιλικό ραντεβού του, το Φεστιβάλ Αθηνών προγραμματίζει μια προβολή-έκπληξη στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Στις 28 και 29 Ιουνίου η Εναλλακτική Σκηνή, η μικρή σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μικρή Επίδαυρο, για να δώσει το στίγμα της δραστηριότητάς της, παρουσιάζοντας τρία εμβληματικά έργα μουσικού θεάτρου Ελλήνων συνθετών της πρωτοπορίας, που εμπνέονται από αρχαίους μύθους. Πρόκειται για τα έργα «Κασσάνδρα» του Ιάννη Ξενάκη, το έργο «Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος» του Γιάννη Χρήστου και το «Έσσεται ήμαρ..». του Γιώργου Κουμεντάκη
Στις 5 και 6 Ιουλίου η Σοφία Πάσχου σκηνοθετεί την «Θεογονία» του Ησιόδου, το επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησίοδου, θεμελιώδες κείμενο της αρχαίας γραμματείας που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ., περιγράφει τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας, επιχειρώντας μια δυναμική σύνθεση των πολλών διαφορετικών μυθολογικών παραδόσεων, ενώ στις 12 και 13 Ιουλίου η ομάδα χορού Griffón της Ιωάννας Πορτόλου επιστρέφει στην Επίδαυρο με την παράσταση KAOS, βασισμένη στον σωματοποιημένο λόγο της τραγωδίας, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της ερευνητικής και καλλιτεχνικής διαδικασίας του εργαστηρίου «Χάος & Τάξη» που άνοιξε κατά τη διάρκεια του Λυκείου Επιδαύρου 2018.
Στις 19 και 20 Ιουλίου ο Δημήτρης Μπογδάνος σκηνοθετεί μία από τις πιο διάσημες και αρχετυπικές ιστορίες αγάπης όλων των εποχών, το βουκολικό ειδύλλιο «Δάφνις και Χλόη» αποτελεί ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ και το μοναδικό σωζόμενο έργο του Λέσβιου συγγραφέα Λόγγου, για τη ζωή του οποίου γνωρίζουμε ελάχιστα, ενώ στις 26 και 27 Ιουλίου η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί τη «Φαίδρα» του Ρακίνα με τους: Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Γιάννο Περλέγκα (Θησέας), Γιάννη Παπαδόπουλο (Ιππόλυτος), Γιωργή Τσαμπουράκη (Θηραμένης), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία), Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη/Πανόπη)
Τέλος, στις 2 και 3 Αυγούστου η Νατάσα Τριανταφύλλη σκηνοθετεί τις «Δαναΐδες» του Ανδρέα Κάλβου με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τη Λένα Παπαληγούρα και τον Άρη Μπαλή. Επιστέγασμα της λογοτεχνικής πορείας του Ανδρέα Κάλβου, η τραγωδία Δαναΐδες, η μόνη που κατάφερε να ολοκληρώσει και να εκδώσει ο ίδιος ο δημιουργός (1818), αποτελεί υπόδειγμα κλασικιστικού έργου, το οποίο αναπαράγει αλλά και επικαιροποιεί τη φόρμα του αρχαίου προτύπου, ενώ συγχρόνως αποτίνει φόρο τιμής στην τραγική παράδοση και στη διαμόρφωση της τραγωδίας ως θεάτρου της πολιτικής κοινότητας, δημιουργώντας ένα σύμπαν δραματικών αντιθέσεων, συναισθηματικών αντιφάσεων και μοιραίων επιλογών.
πηγή: tospirto.net