Ο Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου Banksy θα γίνει επίτιμος καθηγητής στο University for the Creative Arts (UCA), μια σχολή τέχνης με πανεπιστημιουπόλεις στην περιοχή του Surrey. Ωστόσο, καθώς ο τίτλος είναι καθαρά συμβολικός και ο καλλιτέχνης παραμένει ανώνυμος, οι φοιτητές που ίσως ελπίζουν να παρακολουθήσουν κάποιες από τις δημιουργικές διαλέξεις του ή τα σεμινάριά του για τον πολιτικό ακτιβισμό, μάλλον θα απογοητευτούν.

Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για τη σχολή ή το ευρύ κοινό το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης που έχτισε την καριέρα του μέσα από ένα πέπλο μυστικότητας θα αγνοούσε την τιμή. Παρ’ όλα αυτά, το UCA θέλησε να εμπνεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς φοιτητές του μέσω μιας δημιουργικής προσωπικότητας που «χρησιμοποιεί το ταλέντο του για να διαταράξει το status quo, προκαλώντας παράλληλα όλους μας να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα βασικά ζητήματα της εποχής μας: πόλεμος και ειρήνη, ανισότητα και ο ρόλος της τέχνης ως μέσο κοινωνικής έκφρασης», δήλωσε ο πρόεδρος και αντιπρύτανης του UCA Bashir Makhoul.

Μεταξύ των προηγούμενων επίτιμων καθηγητών του Πανεπιστημίου περιλαμβάνονται ο σχεδιαστής Terence Conran, η καλλιτέχνιδα Morag Myerscough και ο τσελίστας Julian Lloyd Webber. Το UCA διαθέτει πανεπιστημιουπόλεις στο Canterbury, το Rochester, το Epsom, το Farnham και το Maidstone, ενώ στους αποφοίτους του περιλαμβάνονται οι καλλιτέχνες Tracey Emin, Billy Childish και Humphrey Ocean.