Ο Daniel Cole είναι νεοεισερχόμενος στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και ήδη προκάλεσε αίσθηση στην έκθεση του Λονδίνου έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία για την έκδοση τριών βιβλίων και την τηλεοπτική μεταφορά τους. Ήδη τα δικαιώματα του βιβλίου του έχουν πουληθεί σε 35 χώρες και όλοι μιλούν για ένα εξαιρετικό ντεμπούτο. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι «Ragdoll», που είναι μια κούκλα φτιαγμένη από παράταιρα κουρέλια και στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Η Μαριονέτα» μιας και δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη λέξη. Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο και πραγματικά δεν με άφησε να πάρω ανάσα πριν φτάσω στην τελευταία σελίδα.

Ο ντετέκτιβ Νέιθαν Γούλφ, έχει πρόσφατα επανέλθει στο Σώμα μετά από τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική, ύστερα από τις εξελίξεις με την μεγάλη υπόθεση του Αποτεφρωτή, τον οποίο ξυλοκόπησε άγρια μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Τέσσερα χρόνια μετά, είναι πρόσφατα χωρισμένος και ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα προσπαθώντας να βρει τους ρυθμούς του. Ακριβώς απέναντι από το διαμέρισμα του θα βρεθεί ένα πτώμα ή πιο σωστά μια ανθρώπινη μαριονέτα που αποτελείται από τα μέλη έξι δολοφονηθέντων ανθρώπων. Το ένα χέρι της κούκλας δείχνει το παράθυρο του Γούλφ. Ο δολοφόνος όμως δεν σταματά εκεί. Μέσω της πρώην συζύγου του Γούλφ, που είναι δημοσιογράφος, στέλνει φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος και μια λίστα με τους έξι επόμενους στόχους του, και τις ημερομηνίες εκτέλεσης τους. Τελευταίος στην λίστα είναι ο ίδιος ο Γούλφ. Την υπόθεση αναλαμβάνει η Έμιλυ Μπάξτερ, συνάδελφος του Γούλφ, με την οποία υπάρχει κάποια ιστορία καθώς και ο νεαρός Έντμοντς, που μπορεί να ήρθε μόλις στο τμήμα Ανθρωποκτονιών αλλά έχει είναι ορεξάτος και έχει μελετήσει υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων. Με το χρόνο να είναι εναντίον της, η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα των θυμάτων από τα μέλη των οποίων ο δολοφόνος κατασκεύασε την μαριονέτα και να προστατέψει τα επόμενα θύματα στην λίστα. Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ έχουν μεταδίδουν και την παραμικρή λεπτομέρεια προκαλώντας προβλήματα στις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών.

Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο θρίλερ με γρήγορο ρυθμό, ανατροπές και πολύ καλά στημένη πλοκή. Πολύ ενδιαφέροντες είναι και οι χαρακτήρες του Daniel Cole. Ο πρωταγωνιστής ντετέκτιβ, με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και το δύσκολο παρελθόν το οποίο τον στοιχειώνει. Η συνάδελφος του, με τα δικά της προβλήματα, ο πρωτάρης Έντμοντς που δεν του πολυδίνει κανείς σημασία και όμως θα παίξει καθοριστικό ρόλο και η πρώην σύζυγος του Γούλφ, η όμορφη Άντρεα που προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία που της δίνεται και να κάνει επιτέλους το μεγάλο βήμα στην καριέρα της.
marionetaasdcole.jpg
Σελίδα με την σελίδα ο συγγραφέας μας αποκαλύπτει προσεκτικά τα κομμάτια του παζλ. Και πάνω που ο αναγνώστης νομίζει ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά έρχεται η ανατροπή να τον αφήσει άφωνο. Και μας κρατάει το καλύτερο για το τέλος. Ένα φινάλε πολύ έξυπνα στημένο που σίγουρα δεν είναι το προφανές. Δεν θα πω παραπάνω για να απολαύσετε την ανάγνωση και να βιώσετε τις ίδιες εκπλήξεις που βίωσα και εγώ διαβάζοντας το. Η συμβουλή μου: φτιάξτε μια μεγάλη κανάτα καφέ γιατί δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και η εξαιρετική μετάφραση είναι της Βάσιας Τζανακάρη.

 

πηγή: ogdoo.gr