Άλλη μια … μόδα που έκανε την εμφάνισή της στην Αμερική είναι η φιλόδοξη εικαστική κίνηση με τίτλο «dOGUMENTA». Το γλυκύτατο Maltese Yorkshire τεριέ ονόματι Rocky είναι το σκυλάκι της κριτικού τέχνης Jessica Dawson από το 2013 και είναι και η μασκότ αυτής της πρωτότυπης διοργάνωσης τέχνης που απευθύνεται σε φιλότεχνους… σκύλους!

«Όταν τον απέκτησα πηγαίναμε σε όλες τις γκαλερί μαζί» δήλωσε η Dawson στο artnet News. Και εκεί που ακόμα και οι πιο ενεργοί κριτικοί τέχνης κουράζονται, ο Rocky παραμένει στις επάλξεις με ενθουσιασμό.

«Ποιο είναι το μυστικό; Ίσως το γεγονός ότι δεν κουράζεται να… διαβάζει δελτία τύπου, βιογραφικά καλλιτεχνών, κριτικές κλπ. Απλά ορμάει και αφήνεται στο θέαμα.» Είπε η Dawson και συμπλήρωσε: «Και εκεί κατάλαβα ότι έχω πολλά να μάθω από τον Rocky για το πώς να βλέπω ένα έργο.»

Η «dOGUMENTA» είναι ο τρόπος της Dawson να δώσει λίγη χαρά στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Τα σκυλιά στην εικαστική αυτή έκθεση είναι ελεύθερα να διαντιδράσουν με τα έργα τέχνης όπως επιθυμούν, ακόμα και να τα φάνε, να τα πιούνε, ή ακόμα και να κάνουν την ανάγκη τους πάνω τους. Ο Rocky αναμίχθηκε και στο στήσιμο της έκθεσης και ήταν εκεί όταν οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν τα έργα τους.

Στις 10 Αυγούστου έγιναν τα εγκαίνια της «dOGUMENTA» στο Waterfront Plaza στο Brookfield Place παρουσία πολλών τετράποδων. Ένα από τα πιο ευφάνταστα έργα είναι το «Παρεκκλήσι του Rothko» για σκύλους, με τίτλο «Το Χέρι που Ταΐζει». Ο καλλιτέχνης Noah Scalin έχει δημιουργήσει το πορτρέτο του εφευρέτη του μπισκότου για σκύλους, James Spratt, από… μπισκότα σκύλων.

Τα σκυλάκια που θέλουν να πάνε προς νερού τους είναι ευπρόσδεκτα στο «Σιντριβάνι» του Paul Vinet, έργο εμπνευσμένο από τους «Oxidation» πίνακες – πάνω στους οποίους λέγεται ότι ουρούσε ο Andy Warhol.

Στα σχέδια της Dawson και των διοργανωτών της «dOGUMENTA» είναι η έκθεση που κράτησε από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου να ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη σε όλο τον κόσμο.

 

πηγή: tospirto.net