Το illustradays, το μοναδικό φεστιβάλ της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της εικονογράφησης, έρχεται για δέκα ημέρες στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, με ένα δωρεάν πρόγραμμα αφιερωμένο στο φως και τη δημιουργικότητα, γεμάτο εκθέσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και άλλες δράσεις.

Στις 9 Σεπτεμβρίου και για δέκα ολόκληρες μέρες, το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί το μοναδικό φεστιβάλ της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της εικονογράφησης: το illustradays.

Με δέκα καλεσμένους και καλεσμένες από επτά χώρες, δεκαεπτά ομιλίες από καλλιτέχνες και επαγγελματίες, έντεκα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και πάνω από εκατό καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τα έργα τους, το illustradays αποτελεί το πιο χρωματιστό φεστιβάλ της πόλης, μια γιορτή ταλέντων γεμάτη φως, όπως και η θεματική του για το 2022, «Beam of light». Το illustradays 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο ΔΑ, με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Αυτό είναι το πρόγραμμα του illustradays 2022

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ χωρίζεται σε 4 μεγάλες ενότητες, τα illustrastories, τα illustralabs, τα illustratalks και το illustraclub, με δράσεις για όλες τις ηλικίες, αφιερωμένες στην εικονογράφηση και τις διαφορετικές εφαρμογές της.

illustrastories: Οι πολύχρωμες εκθέσεις του φεστιβάλ

Πάνω από εκατό καλλιτέχνες παίρνουν μέρος στις τρεις μεγάλες εκθέσεις του illustradays 2022, εκπληρώνοντας τρεις διαφορετικούς στόχους του. Αρχικά, να δώσει έμπνευση, φέρνοντας στην Αθήνα ένα κομμάτι της διεθνούς έκθεσης «Le Immagini Della Fantasia», μιας έκθεσης που κλείνει 40 χρόνια ιστορίας, με δουλειές αναγνωρισμένων εικονογράφων από ολόκληρο τον κόσμο. Έπειτα, να παρακινήσει ανερχόμενα ταλέντα της εικονογράφησης, αλλά και επαγγελματίες να μοιραστούν τη δουλειά τους και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τη θεματική «μια αχτίδα από φως (beam of light)».

Τέλος, να ρίξει φως στη δημιουργική διαδικασία της εικονογράφησης μέσα από αγαπημένα και βραβευμένα βιβλία με ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σύγχρονους και σύγχρονες εικονογράφους της χώρας. Μια έκθεση, με πάνω από πενήντα συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, που φέρνει στην επιφάνεια προσχέδια, σκέψεις και δημιουργίες τους κατά τη διαδικασία της δημιουργίας ενός βιβλίου. Σε αυτήν την έκθεση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Νικόλας Ανδρικόπουλος, Μυρτώ Δεληβοριά, Πέρσα Ζαχαριά, Έφη Λαδά, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Αλέκος Παπαδάτος, Βασίλης Παπατσαρούχας, Ίρις Σαμαρτζή, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Φωτεινή Στεφανίδη, Φωτεινή Τίκκου, Τόμεκ, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, κ.α.

illustralabs: Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες

Ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του illustradays είναι τα δημιουργικά, διαδραστικά του εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και ενδιαφέροντα. Μέσα από τα φετινά εργαστήρια, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις ποικίλες τεχνικές της εικονογράφησης, όπως το doodling, σε ένα εργαστήριο με τους Στέφανο Παπαδήμο (sdeviano) και Σωτήρη Φωκέα (soteur) (11/09), τις κατασκευές, χάρη στο εργαστήριο της Ίριδας Σαμαρτζή (10/09) και της Lina Dudaite (17/09), και το χειροποίητο σινεμά με τη βοήθεια της Αγγελικής Μπόζου (17/09).

Ένα διήμερο εργαστήριο (10 και 11 / 09) για ενήλικες που αγαπούν την εικονογράφηση, φέρνει ο βραβευμένος Ισπανός εικονογράφος Jesús Cisneros όπου μαζί με την ομάδα συμμετεχόντων, όχι μόνο θα φτιάξουν τους δικούς τους χαρακτήρες, αλλά και τις δικές τους μικρές ιστορίες ανταλλάσσοντας ιδέες και σχέδια.

illustratalks: Ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του φεστιβάλ

Θέλεις να μάθεις για εφαρμογές της εικονογράφησης που ξεφεύγουν από το βιβλίο; Να γνωρίσεις και να ακούσεις καλλιτέχνες να μιλούν για τη δουλειά και τις τεχνικές τους; Μερικά από τα ονόματα της ενότητας των illustratalks φέτος είναι ο Στέφανος Ρόκος (13/09), που συστήνει στο κοινό την πρώτη μικρού μήκους animation ταινία του που ακολουθεί τα ζωγραφικά του έργα, η Μαρία Παγκάλου (Little Miss Grumpy) (14/09), που εξηγεί τα βήματα για ένα επιτυχημένο e-shop, ο Στέφανος Παπαδήμος (sdeviano) και ο Σωτήρης Φωκέας (soteur) (13/09), που μιλάνε για το doodling, η Βελγίδα Gerda Dendooven (11/09), ο Ιταλός Valerio Vidali (16/09) και η Λιθουανή Lina Dudaite (16/09), που παρουσιάζουν τον τρόπο που προσεγγίζουν τη δουλειά τους.

Μια από τις ημέρες του φεστιβάλ (15/09) θα είναι αφιερωμένη στα πολύ αγαπημένα βούβα βιβλία (silent books) εξερευνώντας τα από διαφορετικές πλευρές, ενώ μια από τις πολυαναμενόμενες συνεργασίες είναι αυτή με τα ΕΒΓΕ, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης. Με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων τους, τρεις νικητές και νικήτριες βραβείων θα έρθουν στο illustradays για να μιλήσουν για τα διαφορετικά πεδία που η εικονογράφηση βρίσκει δημιουργικές εφαρμογές (12/09).

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στο www.illustradays.gr, μαζί με τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για κάθε μια από τις δράσεις.

illustradays 2022

9-18 Σεπτεμβρίου 2022 | Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, Αθήνα

Είσοδος Ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 – 20:30