Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, όπως και πολλά άλλα μουσεία, βάζει προσωρινά «λουκέτο», λόγω κορονοϊού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε επαφή μας με την τέχνη θα σταματήσει.

Το MoMA λοιπόν, παίρνει μια πολύ ωραία πρωτοβουλία και δίνει την ελεύθερη δυνατότητα για δωρεάν online μαθήματα μέσω της πλατφόρμας Coursera, χωρίς κάποια χρονική δέσμευση, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να τα ολοκληρώνουν όποτε θέλουν οι ίδιοι.

Τα μαθήματα που προσφέρει το MoMA online:Τι είναι η σύγχρονη τέχνη;

Το MoMA απαντά: «Σε αυτό το μάθημα, θα δώσετε την απάντηση στο ερώτημα τι είναι η σύγχρονη τέχνη μέσα από την παρατήρηση περισσοτέρων από 70 έργων τέχνης που έγιναν μεταξύ του 1980 και σήμερα, με έμφαση στην τέχνη από την προηγούμενη δεκαετία. Θα παρακολουθήσετε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, από όλο τον κόσμο, να μιλούν για τη δημιουργική διαδικασία του σχεδιασμού, τα υλικά που χρησιμοποιούν και για το από πού αντλούν την έμπνευσή τους.

Εισαγωγή στη Μοντέρνα τέχνη & τις ιδέες

Το μάθημα αυτό έχει σχεδιαστεί για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την μοντέρνα και την σύγχρονη τέχνη. Τις επόμενες πέντε εβδομάδες θα παρακολουθήσετε την τέχνη μέσα από μια ποικιλία θεμάτων – ενοτήτων: Χώροι και Διαστήματα, Τέχνη και Ταυτότητα, Μεταμόρφωση καθημερινών αντικειμένων, και Τέχνη και Κοινωνία.

Κάθε εβδομάδα ξεκινάει με ένα βίντεο που συνδέει τα έργα τέχνης από την συλλογή του ΜοΜΑ και το θέμα της ενότητας. Τέλος, θα ακούσετε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιμελητές και θα μάθετε περισσότερα για τα επιλεγμένα έργα μέσα από πρόσθετες αναγνώσεις και πηγές.

Η μόδα ως σχεδιασμός

Η μόδα ως σχεδιασμός επικεντρώνεται σε μια επιλογή με πάνω από 70 ενδύματα και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν από παραδοσιακά αφρικάνικα υφαντά και τζιν μέχρι τρισδιάστατα τυπωμένα φορέματα. Μέσα από αυτά τα ρούχα θα δούμε προσεκτικά τι φοράμε, γιατί το φοράμε, πώς κατασκευάζεται και τι σημαίνει. Θα ακούσετε σχεδιαστές, κατασκευαστές, ιστορικούς αλλά και ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά με είδη ένδυσης και σε μερικές περιπτώσεις, ανασχεδιάζουν το μέλλον. Οι επισκέψεις σε στούντιο, οι συνεντεύξεις και άλλες πηγές παρουσιάζουν την ιστορία και την εξέλιξη κάθε ενδύματος καθώς και τις μεταβαλλόμενες χρήσεις, έννοιες και επιπτώσεις που έχει το κάθε ρούχο με την πάροδο του χρόνου.

Βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες

Σε αυτό το μάθημα θα δείτε προσεκτικά φωτογραφίες από τη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και θα ακούσετε μια ποικιλία από απόψεις για το τι είναι η φωτογραφία και τους τρόπους με τους οποίους η φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των 180 χρόνων ιστορίας της, ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, ως εργαλείο για την επιστήμη και την εξερεύνηση, αλλά και ως μέσο τεκμηρίωσης. Επίσης, θα μελετήσετε την φωτογραφία ως μέσο διήγησης ιστοριών και ρεκόρ, και ως μέσο επικοινωνίας και κριτικής στην ολοένα και αναπτυσσόμενη οπτική μας κουλτούρα.

Πηγή: www.monopoli.gr