Η εμβληματική «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, μια από τις φορές που ο σπουδαίος σκηνοθέτης αναμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, εγκαινιάζει τη σειρά επιλεγμένων διαδικτυακών προβολών το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η παράσταση παίχτηκε στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2006, και επαναλήφθηκε και στο πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Μια παράσταση -όπως γράφαμε τότε στο «α»-«με έντονη προσωπικότητα, που ξεχειλίζει θεατρικότητα, καλλιτεχνική αυταξία, επικοινωνιακή ισχύ, σύνθετη σκέψη, γνώση και συγκίνηση». Συντονιστείτε στο κανάλι του φεστιβάλ στο Ytb το Σάββατο 25 Απριλίου (7 μ.μ.). Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες.

Ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ», αυτή τη φορά από τη σκηνοθετική οδηγία του Νίκου Καραθάνου, είναι ένα από τα θεατρικά αριστουργήματα που φέρνει το Εθνικό Θέατρο στις οθόνες μας, μέσα από τα κανάλια www.n-t.gr και στο www.culture.gr, ενισχύοντας το σύνθημα «Mένουμε σπίτι» με τον Πολιτισμό. Η παραμυθένια «ηρωική κωμωδία» του Εντμόν Ροστάν (1897) έρχεται να μας θυμίσει τα μεγάλα και ωραία της ύπαρξης, τον έρωτα, τη φιλία, τη μεγαλοψυχία σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου με τον ίδιο στο ομώνυμο ρόλο και τη Λένα Κιτσοπούλου στο ρόλο της Ρωξάνης. Θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο 25, στη 1 μ.μ., έως την ίδια ώρα της Κυριακής 26 Απριλίου.

«Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε μόνοι», επιμένει το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο μέσα από το ψηφιακό του κανάλι στο YouTube τροφοδοτεί το κοινό με τέχνη αιχμής. Αυτή την εβδομάδα αναρτώνται πολλά ενδιαφέροντα, από συναυλίες και παραστάσεις έως ομιλίες, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, ενώ στις άχαστες πρεμιέρες σημειώνουμε τις «Τρωάδες» από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο την Κυριακή 26 Απριλίου (9 μ.μ.) –μάλιστα η κινηματογράφιση του έργου έγινε το 2018 στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, όταν παίχτηκε για πρώτη φορά το έργο, ξεκινώντας απογευματινή ώρα με το φως του ήλιου, μέχρι να σουρουπώσει και να τελειώσει στο σκοτάδι– καθώς και το «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις» της Λενιώ Κακλέα, ένα έργο που παιζόταν τον Ιανουάριο και διαπραγματεύεται υλικό από εξακόσιες συνεντεύξεις γύρω από συνήθειες, ήθη και τελετουργίες των Ευρωπαίων πολιτών. Πρεμιέρα την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Μετά το ελληνικό διήγημα, οι Αναγνώσεις του #snfccAtHome του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στρέφονται στο παιδικό βιβλίο. Ξεκινώντας από την Τρίτη 28 Απριλίου (6 μ.μ.), σε μια σειρά βίντεο δραματοποιημένων αναγνώσεων, η Όλια Λαζαρίδου, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου λόγου, διαβάζει το πρώτο κατά σειρά παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας», σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιώργου Νανούρη, συνοδεία πρωτότυπων ζωγραφικών έργων του Αλέκου Λεβίδη και μουσική του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Η σειρά θα μεταδίδεται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 6 μ.μ.

Οι συναυλίες δεν σταματούν για το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», καθώς στο πλαίσιο του #snfccAtHome σημαντικοί μουσικοί της εγχώριας μουσικής ανεβαίνουν στον Φάρο και συντονίζονται διαδικτυακά με το κοινό. Η αρχή γίνεται το Σάββατο 25 Απριλίου (9 μ.μ.) με τον πολυοργανίστα Theodore, έναν ατμοσφαιρικό συνθέτη που διακρίνεται για τις κινηματογραφικές μελωδίες του και τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Ο ήχος του, ένα κράμα αντιθέσεων από ένα ευρύ ηχητικό πεδίο, περνάει από το μελαγχολικό, το κλασικό και το post-rock, αφήνοντας κάθε φορά το κοινό εκστασιασμένο.

Ο σημαντικότερος θεσμός για τις ελληνικές μικρού μήκους, το Φεστιβάλ Δράμας, εκμεταλλεύεται τον πλούσιο κατάλογό του από ταινίες και για τις επόμενες πέντε εβδομάδες προσφέρει δωρεάν στο κοινό επιλεγμένες feelgood ελληνικές μικρού μήκους. Μέσω του καναλιού του στο YouTube το φεστιβάλ προβάλλει συνολικά 15 ταινίες νέων δημιουργών, πολλές από τις οποίες μάλιστα έχει βραβεύσει, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες έως τις 29 Απριλίου, ανάμεσα στις οποίες το «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, βραβευμένο με Χρυσό Διόνυσο, και το «Ι’m Gay» του ίδιου. Δείτε την αναλυτική λίστα εδώ.

«Ένα ασφαλές περιβάλλον για να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε και να εκφραστούμε» οραματίστηκαν το Victoria Suqare Project, η εικαστικός Clémence Barret και η ομάδα του FemMap –μια πρωτοβουλία με στόχο να δώσει φωνή και έκφραση στις γυναίκες της πόλης–, που από κοινού έφτιαξαν ένα διαδικτυακό «Κύκλο γυναικών». Πρόκειται για μια σειρά ηλεκτρονικών συναντήσεων κάθε Τρίτη, μια πρωτοβουλία γυναικών ανοιχτή σε όλες τις γυναίκες κι όσους θέλουν να τις στηρίξουν. Κατεβάστε δωρεάν το Zoom και συντονιστείτε στις 7 μ.μ.

Πηγή: athinorama.gr