Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος ηθοποιός από το 1989 και την περίφημη ταινία «Το αριστερό μου πόδι» που ανέδειξε το ταλέντο του, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έρχεται γι’ άλλη μια φορά στη χώρα μας.

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα παραστεί στην πρεμιέρα της ταινίας «Αόρατη Κλωστή», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Τόσο η ταινία, όσο και η επίσκεψη του, λαμβάνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα, καθώς όπως έχει δηλώσει πρόκειται για τον τελευταίο ρόλο της καριέρας του.

Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών που φοιτούν στο Πρότυπο Κέντρο της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή».

Η τόσο ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και τα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής ξεκίνησε το 1989, όταν, με πρόσκληση του φίλου του, σκηνοθέτη, Γιώργου Οικονόμου, ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα για να παραστεί στη πρεμιέρα της ταινίας «Το αριστερό μου πόδι». Από τότε έχει έρθει αρκετές φορές πάντα δίνοντας φιλανθρωπικό χαρακτήρα στις επισκέψεις του, ενώ τα έσοδα πηγαίνουν στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή».

Για να παίξει το ρόλο ενός ανθρώπου με σοβαρή κινητική αναπηρία, πέρασε τρεις μήνες σε ένα σχολείο για παιδιά με αναπηρία στην Ιρλανδία, όπου ένας μικρός του είπε: «Δεν τα πας άσχημα Νταν, αλλά ακόμα δεν τα καταφέρνεις και πολύ καλά».

Μετά από αυτή τη προσωπική επαφή με παιδιά με αναπηρία, ο ηθοποιός επέμενε όλα τα έσοδα από την προβολή της ταινίας στην Αθήνα, να διατεθούν για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Την επομένη της πρεμιέρας επισκέφτηκε τα παιδιά, και εκείνα του χάρισαν ένα γούρι/φυλακτό που το είχε στη τσέπη του, μια εβδομάδα αργότερα, τη βραδιά των Όσκαρ. Την επομένη το πρωί, τηλεφώνησε: «Πες στα παιδιά πως κερδίσαμε!»

Έκτοτε, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις δεν έχει λείψει από καμία πρεμιέρα ταινίας του στην Αθήνα και είναι πάντα στο πλευρό των παιδιών της Πόρτας Ανοιχτής.

Ο τριπλά βραβευμένος με Όσκαρ ιρλανδικής καταγωγής, γεννημένος στο Λονδίνο, 60χρονος ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον («Θα Χυθεί Αίμα», «The Master»). Η «Αόρατη Κλωστή» διαδραματίζεται στο Λονδίνο τη δεκαετίας του ’50. Ενσαρκώνει τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Ρείνολντς Γούντκοκ, ο οποίος γνωρίζει τη νεαρή Άλμα (Βίκι Κριπς), που θα γίνει η μούσα του και θα του αναστατώσει τη ζωή.

 

πηγή: ogdoo.gr