Μερικοί από τους χώρους του Μεγάρου Μουσικής παραμένουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Με αθέατες περιοχές, υπόγεια και νέες κτιριακές εγκαταστάσεις κάτω από την επιφάνεια του, οι οποίες φτάνουν σε μεγάλο βάθος, μία έκθεση σχεδιασμένη ειδικά για τους χώρους του Μεγάρου μάς καλεί να τους ανακαλύψουμε.

Μέσα από το έργο 26 καλλιτεχνών, τα 22 στρέμματα του Κήπου του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας, αλλά και η Υπηρεσιακή Αυλή του (ένας στεγασμένος χώρος βιομηχανικού χαρακτήρα στην είσοδο του γκαράζ) χαρίζουν πρόσβαση στο κοινό της έκθεσης «Ο Κήπος βλέπει». Δανειζόμενος τον τίτλο της από ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, η έκθεση παρουσιάζει εγκαταστάσεις, κείμενα-γλυπτά, βιντεοπροβολές, φωτεινά και ηχητικά έργα νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, τα οποία προσφέρουν την εμπειρία τους στο κοινό σε διάφορες ώρες της ημέρας, αλλά και μετά τη δύση του ήλιου μέχρι αργά τη νύχτα. Πελούζες, δέντρα και φυλλωσιές φιλοξενούν οθόνες, οι οποίες τοποθετούνται πάνω στο χώμα, στα πλακόστρωτα και στους χρηστικούς χώρους της Υπηρεσιακής Αυλής. Στόχος της έκθεσης, να συνομιλήσει με ελαφρύ και παιγνιώδη τρόπο με το φυσικό περιβάλλον και τον θεατή.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Άννα Καφέτση, η οποία σημειώνει σχετικά με τη νέα της έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής. «Η έκθεση «Ο Κήπος βλέπει», αναζητά την σύνδεση –την ομιλία- του Κήπου με τον κοινωνικό χώρο και την πόλη, την υπέρβαση των ορίων της φυσικής του πραγματικότητας και το άνοιγμά του στη φαντασία. Ο Κήπος ως υποκείμενο που θεάται, βγαίνει από την κλειστή φυσική του αυτάρκεια, ανακαλεί συλλογικές μνήμες και εμπειρίες από το δημόσιο χώρο, αφουγκράζεται ανθρώπινες ιστορίες, δημιουργεί νέες ποιητικές σχέσεις και μυθοπλαστικά  ανοίγματα. Γίνεται ένας τόπος εικόνων. Η καθεμιά τους, μέσα από τις αναρίθμητες οπτικές της, μας καλεί να υπερβούμε το όριο, να βιώσουμε τον περίπατο ή τις στοχαστικές στιγμές στον Κήπο ως συνεχή περάσματα από το πραγματικό στο φανταστικό».                       

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Zbyněk Baladrán / Matthew Barney Ναταλί Γιαξή / Jorge Galindo & Santiago Sierra / Douglas Gordon / Κατερίνα Ζαχαροπούλου / Amar Kanwar / William Kentridge / Φάνος Κυριάκου / Ανδρέας Λόλης / Τζένη Μαρκέτου / Κώστας Μπασάνος / Shirin Neshat / Tim Noble και Sue Webster / Ελένη Πανουκλιά / Νίκος Παπαδόπουλος / Ρένα Παπασπύρου / Ράνια Μπέλλου / Pipilotti Rist /  Δανάη Στράτου / Μαρία Τζανάκου / Μαρία Τσαγκάρη / Nari Ward / Maaria Wirkkala.

 

πηγή: tospirto.net