Μουσική και περιβάλλον, μουσική και χώρος, μουσική και εμείς. Οι ήχοι του φετινού Open Day αντανακλούν ένα αέναο δίκτυο σχέσεων με τον κόσμο που μας περιβάλλει και με τον εαυτό μας.

 Ακούστε τη φύση, το λιώσιμο των πάγων, ακούστε ήχους από την Παταγονία μέχρι την έρημο Σαχάρα. 100 συντελεστές, 60 έργα, από τον εμβληματικό Jοhn Cage έως τον βραβευμένο με Pulitzer, John Luther Adams, από τον σπουδαίο François-Bernard Mâche έως το μουσικό ιδίωμα του Toru Takemitsu. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τις καλλιτεχνικές δράσεις της, πυροδοτεί συζητήσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές απώλειες, διαμορφώνοντας μια συλλογική οικολογική συνείδηση, με στόχο τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Το φετινό Open Day στις 16 Φεβρουαρίου, το φεστιβάλ της Στέγης που εκτείνεται σε όλους τους χώρους, αφιερώνεται στις Μουσικές Οικολογίες: μια σύνθετη αλληλεπίδραση δημιουργών, εκτελεστών, ακροατών. Το κελάηδισμα των πουλιών, το τραγούδι της φάλαινας, ήχοι εντόμων, φυσικά φαινόμενα και ήχοι της πόλης. Μια μουσική πρόταση που συνδιαλέγεται με σημαντικά ρεύματα της σκέψης του 20ού αιώνα, μεταξύ άλλων την οικολογία του νου, όπως την διατύπωσε ο Gregory Βateson στο βιβλίο του, «Βήματα για μια οικολογία του νου», και την οικοσοφία που εισήγαγε ο Félix Guattari.

Στον σημερινό μας κόσμο τίποτα δεν είναι δεδομένο· όροι όπως ήχος, θόρυβος, μουσική χρειάζεται να εξεταστούν και να επαναπροσδιοριστούν προκειμένου να περιγράψουν την πολλαπλότητα της σύγχρονης κατάστασης. Η φύση του μουσικού υλικού, η έννοια και η πρακτική της εκτέλεσης, η ατομική και συλλογική εμπειρία της ακρόασης βρίσκονται στο υπόβαθρο των καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Σχέσεις ετερογενείς και διαφοροποιημένες, συνυπάρξεις που με τη σειρά τους εμπνέουν νέα, γοητευτικά μουσικά ιδιώματα, έργα που προτείνουν μία άλλη ματιά για την ηχητική τέχνη.

Για άλλη μία χρονιά, το Open Day εισβάλλει σε όλους τους χώρους και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περιπλανηθούν ελεύθερα στους χώρους της και να δημιουργήσουν τις προσωπικές διαδρομές τους μέσα από απρόσμενες ηχητικές συναντήσεις.

Συντελεστές:

 Σύλληψη, Σύνθεση, Μουσικολογική & Σκηνοθετική Επιμέλεια, Realisations, Ενορχηστρώσεις, Οργάνωση: Ανάργυρος Δενιόζος

Οργανωτική Επιμέλεια: Βάλια Ρασσά

Επιμέλεια: Σέργιος Σινάνης

Φωτισμός: Ελίνα Σφουντούρη, Θάλεια Βελεγρακη

Προγραμματισμός & Electronics: Νίκος Παλαμάρης

Οργάνωση Παραγωγής:  Χριστίνα Πιτούλη

Συμμετέχουν: Ensemble Continuum (@Athens), Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, Ergon Ensemble

Πρόγραμμα

 Κεντρική Σκηνή

16:30-17:30

Hans Abrahamsen (*1952)
“Schnee” (2008)

Δέκα Κανόνες για Εννέα όργανα

ERGON ENSEMBLE
Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά), Beata Pincetic (πιάνο), Στέφανος Νάσος (πιάνο), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο)

Ανδρέας Λεβισιανός: Διεύθυνση

17:30-18:00

Michael Pisaro (*1961)
“fields have ears (4)” (2009)

6daEXIt Improvisation Ensemble
Ιωάννα Βαλσαμάρα, Γιάννης Δημητρούδης, Στέλλα Δίπλη, Στέφανος Κιορίδης, Λίνα Κουκούλη, Φώτης Λαζίδης, Χρυσή Παρπαρά, Δήμητρα Παύλου, Αλέξης Πορφυριάδης, Μυρτώ Σιώχου, Γιώργος Χωλόπουλος

18:00-19:00

Tristan Murail (*1947)
από τον κύκλο “Portulan”: “Une Lettre De Vincent” (2018), για φλάουτο και τσέλο

“Les Ruines Circulaires” (2006), για κλαρινέτο και βιολί

Kaija Saariaho (*1952)
”Sept Papillons” (2002), για σόλο τσέλο

John Luther Adams (*1953)
“Four Songs”:
“magic song for one who wishes to live” (1990),
Κείμενο των Εσκιμώων Thule

“the dead who climb up to the sky” (1990)
Κείμενο των Εσκιμώων Ammassalik

“Little Cosmic Dust Poem” (2007)
Kείμενο John Haines

“poem of the forgotten” (2004)
κείμενο John Haines

Tristan Murail (*1947)
από τον κύκλο “Portulan”:
“Feuilles à travers les cloches” (1998), για φλάουτο, βιολί, τσέλο και πιάνο
“Paludes” (2011), για άλτο φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιόλα και τσέλο
“Dernières Nouvelles Du Vent D’ Ouest” (2011), για βιόλα, κόρνο, πιάνο και κρουστά
“Garrigue” (2007), για μπάσο φλάουτο, βιόλα, τσέλο και κρουστά

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων
Αγγελική Καθαρίου (φωνή), Ναυσικά Τσάρα (φλάουτο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Αντρέας Φαρμάκης (κρουστά),Μαριλένα Σουρή (πιάνο), Μπάμπης Καρασαββίδης (βιολί), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Μαρίνα Κολοβού (τσέλο)

Ανδρέας Λεβισιανός: Διεύθυνση

Πηγή: www.popaganda.gr