Μια νέα πρωτοβουλία στις γειτονιές του Βερολίνου, το Windowflicks προβάλλει δωρεάν ταινίες για όλους, πάνω σε τοίχους πολυκατοικιών.

 Μία νέα εναλλακτική λύση φαίνεται να βρήκαν οι Βερολινέζοι, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να αποχωριστούν για πολύ την εμπειρία του κινηματογράφου, παρ’ όλο που τα σινεμά της χώρας είναι κλειστά! Το πρότζεκτ «Windowflicks» προσφέρει δωρεάν προβολές ταινιών σε γειτονιές του Βερολίνου, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει τα τοπικά σινεμά της περιοχής.
Μάλιστα, το εγχείρημα έχει λάβει ήδη την έγκριση Wim Wenders! Ο βραβευμένος Γερμανός σκηνοθέτης, όχι μόνο χάρισε δωρεάν τα δικαιώματα της ταινίας «Τα Φτερά του Έρωτα» ώστε να προβληθεί μέσω του Windowflicks, αλλά γύρισε και ένα μικρό βίντεο-μήνυμα, ώστε να προτρέψει τους θεατές να στηρίξουν τους κινηματογράφους με δωρεές.

Σινεμά… από τον απέναντι τοίχο

Αυτή η σίγουρα εφευρετική πρωτοβουλία πάει το «home cinema» ένα βήμα παραπέρα. Προβάλλοντας ταινίες σε τοίχους κτιρίων και πολυκατοικιών, όλοι οι κάτοικοι ενός τετραγώνου μπορούν να παρακολουθήσουν, από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Στα γνωστά και ως Facadekinos (σινεμά στην πρόσοψη) οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν μέχρι και ποπ κορν! Μία τοπική επιχείρηση -που διαφορετικά θα έμενε χωρίς δουλειά- πουλά σνακ και ποτά.

Ζευγάρι παρκαολουθεί μία ταινία μέσω του Windowflicks

Ζευγάρι παρακολουθεί μία ταινία μέσω του Windowflicks

«Η ιδέα μας ήταν να δείξουμε στους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται όλη μέρα απομονωμένοι πίσω από μία οθόνη. Μπορούν να βγουν έξω, να ανοίξουν το παράθυρό τους και να παρακολουθήσουν κάτι όλοι μαζί, με τους γείτονες τους» είπε στην Guardian ο δημιουργός του πρότζεκτ, Olaf Karkhoff.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι κάτοικοι του Βερολίνου είναι να στείλουν ένα e-mail στους διοργανωτές του Windowflicks. Αν το τετράγωνο τους έχει έστω και 20 διαμερίσματα που κοιτούν στον ίδιο λευκό τοίχο, τότε το Windowflicks είναι εκεί!

  
Προβολή εικόνας στο Twitter
 

Και το καλύτερο; Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στηρίζει τα τοπικά σινεμά με δωρεές. Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές παροτρύνουν τους θεατές να κάνουν δωρεά στην καμπάνια Fortsetzung Folgt (To Be Continued), που στηρίζει τα ανεξάρτητα σινεμά της Γερμανίας. Αυτή τη στιγμή έχουν μαζέψει πάνω από 130 χιλιάδες ευρώ!

Μάλιστα, ο δημιουργός του Windowflicks στοχεύει να διευρύνει το εγχείρημα του, περιλαμβάνοντας και συναυλίες. Έτσι, θα μπορέσει να βοηθήσει και τους μουσικούς της χώρας, που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Φυσικά, αυτό θα είναι πιο δύσκολο από την προβολή ταινιών. «Θέλω όμως όλοι να έχουν δημοκρατική πρόσβαση στον πολιτισμό. Από τις πιο φτωχές μέχρι τις πιο πλούσιες γειτονιές» δήλωσε ο Karkhoff.

Πηγή: www.monopoli.gr