Είτε πάνω, είτε κάτω από τη σκηνή, είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, αρκετοί Ελληνες καλλιτέχνες παίζουν το θεατρικό παιχνίδι εναλλάσσοντας τους ρόλους και περνώντας από το γράψιμο και τη σκηνοθεσία στην ηθοποιία και τούμπαλιν. Εμείς επιλέξαμε τους εκπροσώπους της Τέχνης του Θεάτρου που «παίζουν» αυτήν τη σεζόν σε πολλά θεατρικά ταμπλό.
Από τους πιο δραστήριους του χώρου, ο Νικορέστης Χανιωτάκης ετοιμάζει τέσσερις (!) παραστάσεις στο θέατρο Θησείον και άλλη μία στο θέατρο Ιλίσια. Πιο συγκεκριμένα, στο Θησείον μετέφρασε και θα σκηνοθετήσει τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» του Μπρεχτ, ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Τη μουσική του έργου έχει γράψει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Λήδα Πρωτοψάλτη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Κωνσταντίνος Κάππας κ.ά.Παράλληλα θα σκηνοθετήσει το τελευταίο έργο (2003) και πιο τολμηρό ίσως έργο του βραβευμένου με τέσσερα Πούλιτζερ Αμερικάνου συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι, «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» με πρωταγωνιστές την Ελένη Ράντου και τον Νίκο Κουρή. Επιπλέον, έγραψε και θα σκηνοθετήσει ένα εφηβικό έργο, «Το Συρματόπλεγμα» με τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, ενώ για δεύτερη χρονιά θα παρουσιάσει το επίσης εφηβικό έργο «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» του Δημήτρη Σπύρου με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, στο θέατρο Ιλίσια θα σκηνοθετήσει το έργο των Jeffrey Hatcher & Mitch Albom «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
O Δημήτρης Καραντζάς συναντιέται για πρώτη φορά θεατρικά με την Μπέτυ Αρβανίτη στον «Γυάλινο κόσμο», του Τεννεσί Ουίλιαμς στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα κρατήσουν εκτός από την ίδια, ο Χάρης Φραγκούλης, η Eλίνα Ρίζου κι ο Εκτορας Λιάτσος. Τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς καταπιάνεται για δεύτερη φορά με τον κόσμο του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τέχνης. Έτσι σκηνοθετεί τους «Βρικόλακες» με τον Ακύλλα Καραζήση , την Ιωάννα Κολλιοπούλου, τον Κώστα Μπερικόπουλο, τον Μιχάλη Σαράντη και τη Ρένη Πιττακή. Τέλος, σκηνοθετεί την πρωτότυπη νέα όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Το έργο αυτό συνδυάζει τη γλυκιά ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Κάντυ Κάντυ» και τα γραπτά του Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ.
Τον πάντα πολυπράγμονα Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη τον συναντούμε φέτος σε τρεις παραστάσεις. Καταρχάς, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο συνταρακτικό θρίλερ – μαύρη κωμωδία του Κόνορ Μακφέρσον «Ο Φάρος», συμπρωταγωνιστώντας στο θέατρο Αθηνών με τον Αιμίλιο Χειλάκη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τον Νίκο Ψαρρά και τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, αλλά και στον «Φεγγίτη» στο θέατρο Εμπορικόν με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Καταλειφό και Λουκία Μιχαλοπούλου. Παράλληλα, σκηνοθετεί στο θέατρο Δημήτρης Χορν τον «Βυσσινόκηπο», το εμβληματικό αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ με ένα πολύ ενδιαφέρον καστ ηθοποιών: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα.
Ο ταλαντούχος Γιώργος Παπαγεωργίου μοιράζεται αυτή τη σεζόν σε τρεις παραστάσεις. Σκηνοθετεί τον «Αρίστο» που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο του Νέου Κόσμου με πρωταγωνιστές την Έλενη Ουζουνίδου, τον Μιχάλη Οικονόμου και τον Γιώργο Χριστοδούλου. Η παράσταση βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου». Σαν σκηνοθέτης δοκιμάζεται, επίσης, στον «Επιθεωρητή», την κλασική κωμωδία του Ν. Γκόγκολ, γραμμένη το 1836 στο θέατρο Skrow. Τη νέα διασκευή υπογράφει από κοινού ο Πάνος Παπαδόπουλος με τον ίδιο, σε μία παράσταση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έλευση του «Επιθεωρητή» ως μια «ερωτική ιστορία». Τέλος, πρωταγωνιστεί στο «Ξύπνα Βασίλη», τη διαχρονική και οξυδερκή σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, «Ξύπνα Βασίλη» την οποία σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού.
Ο Γιάννος Περλέγκας μετά τον εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων του έργου του Τόμας Μπέρναρντ «Αδαής και Παράφρων», επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με το πολύ επιτυχημένο «Relax Mynotis» στο πλευρό του Βασίλη Παπαβασιλείου και παράλληλα τον Δεκέμβριο θα σκηνοθετήσει το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο, «Να ντύσουμε τους γυμνούς» (1922). Πρόκειται για ένα από τα πιο συγκροτημένα “παιχνίδια γύρω από την υποκειμενικότητα της μνήμης” που θεατροποιεί ο Ιταλός δραματουργός. Τέλος, τη νέα χρονιά θα ανεβάσει στο Μικρό Γκλόρια τη «δηλητηριώδη κωμωδία» των Καταλανών Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ «Μισά-μισά», με πρωταγωνιστές τους Θάνο Τοκάκη και Θανάση Δήμου.
Ακάματος ο Σταμάτης Φασουλής και φέτος, καθώς η νέα σεζόν τον βρίσκει να σκηνοθετεί δύο και να πρωταγωνιστεί σε μία τρίτη παράσταση. Καταρχάς, συνεχίζοντας την επιτυχημένη του συνεργασία με την Ελένη Ράντου στο θέατρο Διάνα, θα σκηνοθετήσει το οσκαρικό αριστούργημα του Γούντι Αλεν «Βlue Jasmine» τον Οκτώβριο στο θέατρο Διάνα. Ταυτόχρονα σκηνοθετεί τις «Μάγισσες της Σμύρνης» στο θέατρο Παλλάς, το πολυδιαβασμένο ατμοσφαιρικό βιβλίο της Μάρας Μειμαρίδη. Ο ίδιος μάλιστα έχει αναλάβει και τη θεατρική του απόδοση στην προσπάθειά του να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα μίας εμβληματικής εποχής, μεταφέροντάς μας 130 χρόνια πίσω σε ένα ταξίδι στα παράλια της Σμύρνης και σε μια ιστορία γεμάτη μάγια, ξόρκια, αρώματα, έρωτες και πάθη. Στον θίασο πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας, η Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατίνας, που μαγεύει τους Μέμο Μπεγνή – Κωνσταντίνο και Ηλία Μελέτη – Σύριο Καραμάνο. Στον καθοριστικό ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, η κυρία Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τέλος, από τις 14 Δεκεμβρίου του 2018, στο θέατρο ΧΩΡΑ, θα ενσαρκώσει στο αριστούργημα του Αλέξανδρου Ρ. Ραγκαβή «Ο Συμβολαιογράφος» τον ομώνυμο εμβληματικό ρόλο του σιορ Τάπα. Το έργο – που θα σκηνοθετήσει ο Πέτρος Ζούλιας- διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά του 19ου αιώνα.
πηγή: tospirto.net