Μπορεί η θεατρική σεζόν που διανύουμε να έχει φτάσει σχεδόν στη μέση, εμείς ωστόσο ακόμη δεν έχουμε δει την παράσταση της… χρονιάς. Μία παράσταση δηλαδή ικανή να μας ταρακουνήσει και να δώσει με τη δυναμική της ένα ξεχωριστό στίγμα την περίοδο αυτή. Ωστόσο, αρκετές είναι ακόμη οι παραστάσεις που αναμένονται και μεγάλα τα σκηνοθετικά στοιχήματα που έχουν τεθεί στο θεατρικό σανίδι.
H Νικαίτη Κοντούρη μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα,το «Ψηλά από τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλλερ, με τον Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο του Έντι Καρμπόνε Ο Αμερικανός συγγραφέας, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τις 15 Φεβρουαρίου
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στη δεύτερή του σκηνοθεσία για φέτος -μετά τον «Φάρο»- σκηνοθετεί τον Δημήτρη Καταλειφό στο «Skylight» του David Hare με παρτενέρ τη Λουκία Μιχαλοπούλου. Από τον Φεβρουάριο, στο θέατρο Εμπορικόν.
Μεγάλο στοίχημα για την Κατερίνα Ευαγγελάτου η απόφασή της να σκηνοθετήσει και κάνει όπερα την πρόσφατη πολιτική ιστορία στο «Ζ», το αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού. Το βιβλίο επικεντρώνεται πάνω στα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Το λιμπρέτο γράφει ο συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, ενώ μουσική συνθέτει ο Μηνάς Μπορμπουδάκης. Στις 2 Μαρτίου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Εναλλακτική Σκηνή
Μετά τους ροκ «Πέρσες» του, ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, ηλεκτρίζοντας τον ποιητικό λόγο του αρχαίου τραγικού και οδηγώντας τον σε ροκ και πανκ μονοπάτια. Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει τη σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Πενθέα και του θεού Διονύσου σαν έναν οργισμένο ύμνο πάνω στον διχασμό της ανθρώπινης ψυχής, τη λογική και το ένστικτο. Σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και ερμηνευτές τους: Γιώργο Γάλλο, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφύλλια Καραμπέτη, Χρήστο Λούλη, Άρη Μπινιάρη, Εύη Σαουλίδου, Χάρη Χαραλάμπους κ.ά. Στην Κεντρική Σκηνής της Στέγης από 21 Μαρτίου.
Ο Νίκος Μαστοράκης μετά την «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» υπογράφει τη σκηνοθεσία ενός από τα κλασικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα. Ο λόγος για τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Έντεν Φον Χόρβατ. Στην παράσταση, που σηματοδοτεί την επιστροφή της Μάγιας Λυμπεροπούλου στο Θέατρο Τέχνης, εκτός από την ίδια πρωταγωνιστούν οι: Ναταλία Τσαλίκη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Δεγαϊτης, Θάνος Τοκάκης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αλέξανδρος Σωτηρίου και Νίκος Αλεξίου. Από τον Απρίλιο.
Στοίχημα μεγάλο για τον Νίκο Καραθάνο η απόφασή του να σκηνοθετήσει τη σατιρική «Μήδεια» του Μποστ ως οπερέτα! Το έργο που αποτελεί ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα μελοποιήσει ο Νίκος Κυπουργός. Στις 7, 8, 11, 12 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).
Στα βαθιά νερά της Επιδαύρου πέφτει ο νεαρός Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθετώντας για το Εθνικό Θέατρο την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Γραμμένη στη σκιά του Πελοποννησιακού πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή είναι από τα πιο «άγρια» έργα του ποιητή. Μια μάχη αντιθέσεων με κεντρικό θέμα τη δίκη: τη διαταραγμένη ισορροπία και την αποκατάστασή της. 20-21 Ιουλίου, Εθνικό Θέατρο, Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
πηγή: tospirto.net