Πολύ καλά νέα για το σινεφίλ κοινό της πόλης. Μετά από 18 χρόνια απουσίας, ο θερινός κινηματογράφος «Αthenee» (Λευκωσίας 43, Πλατεία  Άγιου Ανδρέα Πατήσια) αναβιώνει με μια ταινία σταθμό για την Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, την Συνοικία το Όνειρο, το νεορεαλιστικό κομψοτέχνημα επενδυμένο με την αξεπέραστη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ταινία θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.

Για την ταινία, αλλά και την ιστορία του κινηματογράφου «Athenee» θα μιλήσει πριν την προβολή ο καταξιωμένος κριτικός κινηματογράφου και κάτοικος της περιοχής, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

«Athenee ο νέος κομψός πολυτελέστατος κινηματογράφος. Η τελευταία λέξις ανέσεων και τεχνικής» σημειωνόταν στην διαφήμιση που ανήγγειλε την λειτουργία του στο αθηναϊκό Τύπο το 1965.

Για την ιστορία οι προβολές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς με την ταινία «Ανθρώπινες Αδυναμίες» παραγωγής 1964 σε σκηνοθεσία του Χένρι Χάθαγουεϊ με την Κιμ Νόβακ και τον Λόρενς Χάρβεϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η κρίση που έπληξε τους κινηματογράφους σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων οδήγησε σταδιακά στον μαρασμό και την αναστολή της λειτουργίας του το 2003. Τέσσερα χρόνια αργότερα κηρύχθηκε διατηρητέος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανακαίνισή του πραγματοποιήθηκε με φροντίδα και σεβασμό στην ιστορία του και πλέον σήμερα το «Athenee» μπορεί να φιλοξενήσει 270 θεατές. Με στόχο να λειτουργήσει ως πόλος που θα συμβάλλει στην επανένταξη της περιοχής στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης το “Athenee” σχεδιάζει το πρόγραμμα του να περιέχει προβολή ταινιών α΄ προβολής, κινηματογραφικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

Η νέα εποχή για το «Athenee» ξεκινά με την ταινία «Συνοικία το Όνειρο» (1961) που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του συγγραφέα Κώστας Κοτζιά. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Σαπφώ Νοταρά, Αλέκα Παΐζη κ.ά.

Κινηματογράφος “Ahtenee”
Λευκωσίας 43, Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Πατήσια
30 Σεπτεμβρίου προβολή της ταινίας  “Συνοικία το Όνειρο”
Έναρξη προβολής: 8 μ.μ.
Προλογίζει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Είσοδος ελεύθερη