Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, αλλά έχοντας μπροστά και το γεγονός ότι το 2021 κλείνει 30 χρόνια συνεχούς και αδιάλλειπτης δημιουργικής παρουσίας στην πολιτιστική ζωή του τόπου, παρουσιάζει για την σεζόν 2020-21 ένα πρόγραμμα πλήρες, πλούσιο και φιλόδοξο.

Teodor Kourentzis (c) Gyunai Musaeva
Teodor Kourentzis (c) Gyunai Musaeva

Τόσο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΑ Νίκος Πιμπλής όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ Γιάννης Βακαρέλης τονίζουν την ξεχωριστή παρουσία του Μεγάρου ως πολιτιστικού πυλώνα όλα αυτά τα χρόνια αλλά και την ιδιαίτερη προσφορά του στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, πράγμα που θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στα νέα δεδομένα.

 
 
 
Katia & Marielle Labeque (c) Stefania Paparelli
Katia & Marielle Labeque (c) Stefania Paparelli

Με αναβαθμισμένη ψηφιακή παρουσία και εμπλουτισμένο online περιεχόμενο και με άψογες υγειονομικές συνθήκες ασφαλείας, το Μέγαρο υποστηρίζει τους Έλληνες καλλιτέχνες σε όλα τα επίπεδα. Φιλοξενεί και στεγάζει την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, φιλοξενεί τις πρόβες του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο νέο του έργο, επενδύει σε νέες ελληνικές παραγωγές και συνεχίζει να συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τα Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, τους Μουσικούς της Καμεράτας, αναπτύσσει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, συμπράττει με τον Δήμο Αθηναίων και άλλα πολλά.

Ivo Pogorelich (c) Pierre-Anthony Allard
Ivo Pogorelich (c) Pierre-Anthony Allard

Ο Γιάννης Βακαρέλης τονίζει ότι «το Μέγαρο πρέπει να εκπέμψει ένα δυνατό σήμα αντίστοιχο του ρόλου του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας» και παρουσιάζει τα Megaron Podcasts με νέους Έλληνες καλλιτέχνες σε ηχογραφήσεις / συνεντεύξεις-έκπληξη, κάνοντας παράλληλα συναντήσεις με κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης.

Esa-Pekka-Salonen (c) Minna-Hatinen
Esa-Pekka-Salonen (c) Minna-Hatinen

Για την επετειακή του γιορτή το Μέγαρο θα φιλοξενήσει την σπουδαία και αγαπημένη σοπράνο Marlis Petersen σε μια συναυλία αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη. Όμως όλα τα ονόματα που κοσμούν το φετινό πρόγραμμα είναι σπουδαία και έχουν να κάνουν με ορχηστρικά σύνολα όπως Staatskapelle BerlinPhilharmonia του ΛονδίνουΦιλαρμονική του Μονάχου, musicaAeterna και Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης με μαέστρους όπως οι Daniel BarenboimEsa Pekka SalonenValery GergievΘεόδωρος ΚουρεντζήςYuri Termikanov. Όσο για τα επιμέρους ονόματα των ρεσιτάλ και της μουσικής δωματίου θα συναντήσουμε τους Ivo PogorelichKatia & Marielle LabèqueNelson FreireEmerson Quartet κ.ά.

Και για μια ακόμα φορά, το Μέγαρο δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ροκ, την έθνικ, την «κλασική» και την τζαζ μέσω της Σειράς Γέφυρες και μέσα από τις Ανοιχτές Πλατφόρμες. Στην ίδια σειρά θα φιλοξενηθεί και ο Lubomyr Melnyk, εμπνευστής της Συνεχούς Μουσικής, αλλά και η ανατρεπτική σύμπραξη των αδελφών Ξυλούρη με το δημοφιλές Netherlands Brass Ensemble κ.ά.

Batseva Dance Company (c) Ilya Melnikov
Batseva Dance Company (c) Ilya Melnikov

«Ξανά στο Μέγαρο», λοιπόν και για το πρώτο τρίμηνο (Οκρώβριος-Δεκέμβριος 2020) συναντάμε πλούσιες εκδηλώσεις με Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλους Μαέστρους, Μεγάλους Ερμηνευτές, Έλληνες σολίστ, Θέατρο στο Μέγαρο, Χορό στο Μέγαρο, Όπερα και Μουσικό Θέατρο, το Μέγαρο των Παιδιών, εκπαιδευτικά προγράμματα, τις Γέφυρες και τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο – όλα αυτά που δίνουν ιδιαίτερη αξία στην αισθητική και την ποιοτική ψυχαγωγία μας. Και βέβαια, ιδιαίτερη θέση μέσα σε όλα αυτά έχει ο Beethoven 2020!

Daniel Barenboim (c) MonikaRittershaus
Daniel Barenboim (c) MonikaRittershaus

Με ιδιαίτερη δύναμη και ποιότητα συνεχίζεται το πρόγραμμα του Μεγάρου και στη νέα χρονα καθώς το 2021 εορτάζονται τα 30 χρόνια του Μεγάρου Μουσικής και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και όλα προσανατολίζονται προς αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές κρατώντας παράλληλα το βλέμμα ανοιχτό σε ότι συμβαίνει γύρω μας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για την περίοδο 2020-2021 είναι παρακάτω.

 
Συντάκτης: Γιώργος Χαρωνίτης
Πηγή: www.athinorama.gr