«Να λείπεις –δεν είναι τίποτα να λείπεις. Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει, θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλο τον κόσμο», γράφει ο Γιάννης Ρίτσος στην ποιητική συλλογή του «Οι γειτονιές του κόσμου».

…Και ο Γιαννης Ρίτσος που «έφυγε» σαν σήμερα πριν από ακριβώς 30 χρόνια είναι πάντα μέσα στον κόσμο . Με τα ποίηματα του. Μελοποιημένα και μη. Γιατί ο Ρίτσος  ανάμεσα σ’ αυτά που ευτύχησε  ήταν να ακούσει, μελοποιημένα από καταξιωμένους συνθέτες, πολλά από τα μεγάλα ποιήματα του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης  έντυσε με την μουσική του  τον «Επιτάφιο», την «Ρωμιοσύνη» και  «τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας και o Χρήστος Λεοντής πήρε τους  στίχους από το «καπνισμένο τσουκάλι»  τους  ταίριαξε με τη μουσική του και τις φωνές του Νίκου Ξυλούρη και της Τάνιας Τσανακλίδου.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε ποιήματα του στην «καντάτα για την Μακρόνησο» και στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», ο Μάριος Τόκας στην «πικραμένη μου γενιά» και ο Νίκος Μαμαγκάκης την «Εαρινή συμφωνία».

Εμεις ξεχωρίσαμε τέσσερα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που έγιναν διαχρονικά τραγούδια


Τη ρωμιοσύνη μην την 
κλαις από το δίσκο  «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» 

Ερμηνευτής: Γιώργος Νταλάρας
Στιχουργός: Γιάννης Ρίτσος
Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης


Στο παραθύρι στέκοσουν, από τον «Επιτάφιο»

Ερμηνευτής: Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Στιχουργός: Γιάννης Ρίτσος
Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης

Πού πέταξε τ’ αγόρι μου, από τον «Επιτάφιο»

Ερμηνεύτρια: Νάνα Μούσχουρη
Στιχουργός: Γιάννης Ρίτσος
Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης

 

Tο κυκλάμινο, από  τα  «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» 

Ερμηνευτής: Γιώργος Νταλάρας
Στιχουργός: Γιάννης Ρίτσος
Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης