Τρία ιστορικά άλμπουμ επανεκδίδονται σε «βαρύ» βινύλιο

Πριν από λίγες μέρες επανεκδόθηκαν και κυκλοφορούν σε «βαρύ» βινύλιο 180 γραμμαρίων τρεις θρυλικοί δίσκοι, από τον ιστορικό κατάλογο της εταιρείας LYRA.

Το «Φορτηγό» του Διονύση Σαββόπουλου

Βρισκόμαστε κάπου στα 1964 κι ένας νέος και φέρελπις μουσικός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, χτυπά την πόρτα του Αλέκου Πατσιφά στη LYRA ζητώντας του δουλειά:

«Είμαι μουσικός, θα ήθελα να βρω έναν εργοδότη να με εκμεταλλευτεί καταλλήλως», του λέει. Και κάπως έτσι ξεκινούν όλα.

Εκδίδονται τα πρώτα του τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών και το 1966 κυκλοφορεί «Το φορτηγό», με δώδεκα, από τα δεκαεπτά τραγούδια, που καταφέρνουν να περάσουν τους «σκοπέλους» της λογοκρισίας της εποχής και φτάνουν στο studio ηχογράφησης. Κάποια από αυτά τα δώδεκα με «κουτσουρεμένους» στίχους.

Ανάμεσα στα τραγούδια, η «Συννεφούλα» και το «Μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη» που σημαδεύουν μια ολόκληρη εποχή, τον δημιουργό τους και τη δισκογραφία γενικότερα.
istorika album 2
«Ο Δρόμος» των Μίμη Πλέσσα & Λευτέρη Παπαδόπουλου

«Ο Δρόμος» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου κυκλοφορεί το 1969 από τη LYRA και, όπως δείχνουν οι επίσημες καταγραφές, είναι ο εμπορικότερος δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας, με πωλήσεις περισσότερες του ενός εκατομμυρίου αντιτύπων.

Βασικός ερμηνευτής είναι ο Γιάννης Πουλόπουλος, συμμετέχουν η Ρένα Κουμιώτη και η Πόπη Αστεριάδη, μπουζούκι παίζει ο Στέλιος Ζαφειρίου, την ηχογράφηση κάνει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ενώ το υπέροχο εξώφυλλο, φιλοτεχνεί ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου.

Ο «Δρόμος» κυκλοφορεί σε ειδική, συλλεκτική έκδοση μπλε βινυλίου 180 γραμμαρίων.
istorika album 3
«Η Εκδίκηση της Γυφτιάς» των Νίκου Ξυδάκη & Μανώλη Ρασούλη

Είναι Μάρτης του 1978 και στις προθήκες των δισκοπωλείων φιγουράρει η μορφή του Νίκου Παπάζογλου, μέσα από το εξώφυλλο του δίσκου «Η εκδίκηση της γυφτιάς», που μόλις έχει κυκλοφορήσει, με τα τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη και του Μανώλη Ρασούλη. Σε δυο τραγούδια η μουσική είναι του Νίκου Παπάζογλου, ενώ τους στίχους στο «θρυλικό» «Μπαγλαμαδάκι» («Κανείς εδώ δεν τραγουδά») υπογράφει ο Τάκης Σιμώτας. Την παραγωγή του δίσκου επιμελείται ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Τα περισσότερα τραγούδια ερμηνεύει ο Νίκος Παπάζογλου και συμμετέχουν ο Δημήτρης Κοντογιάννης, η Σοφία Διαμαντή και ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Η εκδίκηση της γυφτιάς» είναι ο πρώτος δίσκος που ηχογραφείται στο νεοσύστατο τότε studio «Αγροτικόν» του Νίκου Παπάζογλου και κυκλοφορεί με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του Αλέξη Κυριτσόπουλου…
istorika album 4

Συντάκτης:  Θανάσης Γιώγλου
Πηγή: www.ogdoo.gr