Ένα νέο πάρκο το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη, μία πράσινη όαση σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το καταπράσινο πάρκο βρίσκεται δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, δημιουργήθηκε ένας ιδιαίτερος για τη χώρα ιαπωνικός κήπος. Για να κατασκευαστεί, απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα και μπάζα, τα οποία αφήνονταν εκεί παράνομα από εργοτάξια της Μιχαλακοπούλου.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο σημείο 350 κυβικά γόνιμο έδαφος και φτιάχτηκαν μικροί λοφίσκοι, ώστε να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια του πάρκου. Ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την Ecospaces, ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό του κήπου. 50 δέντρα και 3000 νέοι θάμνοι φυτεύτηκαν στο σημείο, ενώ έγινε και ειδική μελέτη για τον κατάλληλο φωτισμό του χώρου.

Τον κήπο συνθέτουν με έντονη βλάστηση και νερό διαφορετικές περιοχές, εφτά ζώνες, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας με μία ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς». Εντούτοις, για να είναι ο κήπος βιώσιμος και για να εναρμονίζεται με το υπόλοιπο τοπίο συνδυάστηκαν είδη τόσο από την ιαπωνική, όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα.

Ο Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Yasunori Nakayama), πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, σχολίασε με τη σειρά του πως «οι ιαπωνικοί κήποι είναι ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. (…) Παρόλο που έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές, το μεταβαλλόμενο σκηνικό τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών ήταν πάντα αγαπητό από τους Ιάπωνες», καθώς σε αυτούς βρίσκουν «την ιδιαίτερη ομορφιά στις αλλαγές όλων των πραγμάτων που αντανακλούν το πέρασμα του χρόνου».

Ο ιαπωνικός κήπος της Αθήνας, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της JT International Hellas και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας, αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο της πόλης.