Πριν από 80 χρόνια, λίγο πριν εκδηλωθεί η επίθεση της φασιστικής Ιταλίας, στις 25 Οκτωβρίου του 1940, η νεοϊδρυθείσα Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινίαζε τη λειτουργία της με την όπερα «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι. Στο ιστορικό αυτό event, παρών ήταν ο γιος του συνθέτη, ο Αντόνιο Πουτσίνι, αλλά και ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι – ο ίδιος που τρεις μέρες αργότερα, θα έδινε το τελεσίγραφο του Μουσολίνι στον Ιωάννη Μεταξά και θα άρχιζε ο πόλεμος και το ηρωικό έπος του ’40!

«Μαντάμα Μπατερφλάι» © Στέφανος Κυριακόπουλος
«Μαντάμα Μπατερφλάι» © Στέφανος Κυριακόπουλος

Ο «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ είναι η άλλη μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για φέτος (από 11/12). Είναι μια μεγάλη συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας και θα ταξιδέψει σε Γκέτεμποργκ και Κοπεγχάγη αμέσως μετά τις εδώ παραστάσεις της (έως 29/12). Ο Άγγλος σκηνοθέτης John Fulljames, καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, τοποθετεί τη δράση του έργου στο σήμερα, στον καθημερινό μας μικρόκοσμο όπου όλες οι ιδιωτικές μας στιγμές γίνονται δημόσιες. «Είναι μια όπερα που διαρκεί στο χρόνο επειδή είναι πολύπλευρη», λέει ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι «είναι ένα έργο για το πώς ζούμε μαζί στην κοινωνία και για το πώς αντιμετωπίζουμε το θάνατο. Η κορύφωσή του γίνεται με τον θάνατο του ίδιου του ήρωα… που επανεπιβεβαιώνει την ισχύ της εξουσίας έναντι της αχαλίνωτης ελευθερίας που εκείνος αντιπροσωπεύει». Στους βασικούς ρόλους θα συναντήσουμε σπουδαίους δικούς μας λυρικούς καλλιτέχνες όπως οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Χριστόπουλος, Βασίλης Καβάγιας, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμις Μπόγρη κ.ά. Διευθύνει ο Αυστραλός μαέστρος Daniel Smith.

Στο ενδιάμεσο (5/11) η μεγάλη Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» φιλοξενεί την κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020 που είναι αφιερωμένη στα 250 χρόνια Μπετόβεν. Πιανίστες όπως ο Χρίστος Παπαγεωργίου, ο Βασίλης Βαρβαρέσος και ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος συμπράττουν με άλλους μουσικούς και με την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΛΣ, στα σπουδαία έργα Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε D, Τριπλό κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο και ορχήστρα σε C και Χορωδιακή φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα σε Cm. Διευθύνει ο Σλοβάκος μαέστρος Ondrej Olos.

Τι θα δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή;

«Into the Woods» © Valeria Isaeva
«Into the Woods» © Valeria Isaeva

Ο βασικός κορμός του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για το πρώτο τρίμηνο της σεζόν έχει να κάνει κυρίως με το μουσικό θέατρο και την μικρή όπερα – αν εξαιρέσουμε το Φεστιβάλ Πιάνου (23/10-7/11) που έχει θέμα τον Μπετόβεν. Έτσι, μια σημαντική πρόταση είναι αυτή του εξαιρετικού συνθέτη Χάρη Βρόντου που συνδυάζει δύο όπερες δωματίου, τις «Ρέκβιεμ Αχμάτοβα» και «Η επέτειος», σε μία παράσταση (από 20/11). Το μουσικό θέατρο «Ήπαρ» (4, 5, 6/12), μια πρωτότυπη –πραγματική– τραγική ιστορία, που ερμηνεύεται από τους performers του Ensemble ICTUS σε κείμενα Ευθύμη Φιλίππου, μας παρέχει μια πραγματικά συγκλονιστική αισθητική εμπειρία.

Στη συνέχεια (10-13/12), «Τα γεγονότα» του Σκοτσέζου συγγραφεα Ντέιβιντ Γκρέιγκ, έργο βασισμένο στα γεγονότα της μαζικής δολοφονίας 69 ανθρώπων από τον Νορβηγό νεοναζί Άντερς Μπρέιβικ το 2011, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και σε συνεργασία με διάφορα περιφερειακά θέατρα της χώρας. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Τζον Μπράουν. Από 19/12 επιστρέφει το πετυχημένο «Into the Woods», σε μουσική και στίχους του Steven Sondheim, σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπογδάνου και πρωταγωνίστρια τη Νάντια Κοντογεώργη. Τέλος, συνεχίζει (από 1/11 έως 17/1) το μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους «Τέσσερις εποχές», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βιβάλντι.

 Συντάκτης: Γιώργος Χαρωνίτης
Πηγή: www.athinorama.gr