Με 13 παραστάσεις, και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, η πρώτη σκηνή της χώρας ανοίγει και πάλι στο κοινό.

 «Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε/ μπήκαμε μέσ΄στα όλα / και περάσαμε»

 Mε σύνθημα τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει ξανά για το κοινό δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινά στη σκιά της πανδημίας.

«Ας γίνει, για τη θεατρική χρονιά που ξεκινάει, αυτός ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη αφετηρία και έμπνευση για το Εθνικό μας Θέατρο. Για το Εθνικό μας Θέατρο που από την έναρξη της πανδημίας στον τόπο μας, με θυσίες πολλές και αγώνες πολλών, άντεξε. Και συνεχίζει και τούτο τον χειμώνα να επιτελεί την ιστορική αποστολή του.
Για το Εθνικό μας Θέατρο, που δεν σταμάτησε ποτέ να δοκιμάζει και να δυναμώνει τις αντοχές του, που δεν έπαψε ποτέ να αιμοδοτεί τον πολιτισμό μας. Μένουμε ζωντανοί και δυνατοί. Κλυδωνιζόμαστε αλλά δεν κλονιζόμαστε.
Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις πόρτες μας και τις καρδιές μας, για να υποδεχτούμε τον θεατή. Τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα. Αλλά και διατηρώντας την άμετρη πίστη, ότι το θέατρο αντιτάσσεται στη δυστοπία και στον φόβο. Σας καλώ να εμπιστευτείτε και να στηρίξετε το θέατρο. Για να διατρανώσουμε όλοι μαζί ότι η θεατρική λειτουργία –το αριστοτελικό «…χαίρειν τοις μιμήμασι πάντας»– είναι Μοναδική. Και αναντικατάστατη.. Στους αιώνες.»

 

Η νέα θεατρική χρονιά στο Εθνικό Θέατρο θα ξεκινήσει με τις προγραμματισμένες παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν οι οποίες δεν ανέβηκαν λόγω του lockdown.

Συγκεκριμένα στην Κεντρική Σκηνή στις 21 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα η «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, ενώ στο REX θα επαναληφθεί (από τις 23/10) η παράσταση των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου, «Φεγγάρι από χαρτί«. Από τις 16 Οκτωβρίου στο REX στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μαύρη κωμωδία «Παίζοντας το θύμα« των πολυβραβευμένων Ρώσων συγγραφέων Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή. Στο τέλος του μήνα (30/10) στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα ξεκινήσει το τελευταίο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ’ εσάς που με ακούτε» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Αβρανά.

Νέες Παραγωγές

  • Ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει ως σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο με τον «Μολιέρο» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ που θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή ενώ τη σεζόν θα κλείσει η «Η Βαβυλωνία« του Δημήτρη Βυζάντιου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. 
  • Ο Δημήτρης Τάρλοου επιχειρεί άλλο ένα θεατρικό ανέβασμα βασισμένο σε βιβλίο του παππού του  Καραγάτση. Αυτή τη φορά θα παρουσιάσει στο REX την επική τριλογία «Ο Κοτσαμπάσης του Καστρόπυργου«, σε θεατρική διασκευή του Θανάση Τριαρίδη, μια παράσταση με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
  • Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος.
  • Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» που θα παρουσιαστεί στο REX – Σκηνή Ελένη Παπαδάκη.
  • Στον ίδιο χώρο ο Θάνος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τη θεατρική διασκευή του ποιητικού έργου του Διονύσιου Σολωμού «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» .
  • Στην Πειραματική Σκηνή θα παρουσιαστούν δύο τραγωδίες του Ευριπίδη: η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα καθώς οι «Βάκχες» σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου.
  • Στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστεί η παιδική παράσταση «Πιστεύω στους μονόκερους» του Μάικλ Μορπούργκο σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου.

Κτήριο Τσίλερ- Κεντρική Σκηνή

«Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώsvg%3E

Έναρξη 21/10

Ο Ζορζ Φεντώ, απόγονος του Μολιέρου και ανανεωτής του βωντβίλ, είναι οξυδερκής παρατηρητής της κοινωνίας και των συμπεριφορών και κυνικός σχολιαστής των κακώς κειμένων. Δαιμόνιοι σκηνικοί μηχανισμοί, πνευματώδης σάτιρα και ανθρώπινες ψυχές σε φρενήρη αγωνία, απίθανες συμπτώσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία έκρηξη που όμως δεν θα γίνει ποτέ είναι τα βασικά συστατικά της φάρσας. Η κυρία του Μαξίμ που γράφτηκε στο γύρισμα του αιώνα (1899) χάρισε στον συγγραφέα της έναν μεγαλοπρεπή θρίαμβο.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Κυρράνα Γκιόκα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Αλευράς, Στέλλα Αντύπα, Αφροδίτη Αντωνάκη, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μελίνα Βαμπούλα, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Θανάσης Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρη, Κώστας Κορωναίος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αθηνά Μουστάκα, Ελπίδα Νικολάου, Άννα Πατητή, Πέτρος Σκαρμέας, Γιώργος Τζαβάρας, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Φιλίππου, Δημήτρης Φουρλής, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

«Μολιέρος» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

svg%3E

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί τον «Μολιέρο»

Ο Μολιέρος γράφτηκε το 1930, απαγορεύτηκε από τον Στάλιν και ήταν αιτία σύγκρουσης του συγγραφέα με τον Στανισλάφσκι. Όταν ανέβηκε πλέον στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας το 1936 κατέβηκε άρον άρον μόλις μετά από επτά παραστάσεις. Ο Μπουλγκάκοφ γοητεύτηκε από την προσωπικότητα του Μολιέρου, ιστορεί την τελευταία περίοδο της ζωής του, του θιάσου και του έργου του, τις ερωτικές του περιπέτειες, καθώς και τις σχέσεις του με την εξουσία και την εκκλησία. Παράλληλα βρίσκει τον τρόπο να μιλήσει ευφυώς για παρόμοια φαινόμενα στο θέατρο και στην πολιτική στη Ρωσία της εποχής του και να ξεσκεπάσει το δογματικό και ολοκληρωτικό καθεστώς.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Κίνηση: Θ.Α
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: ΈμιλυΚουκουτσάκη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Μιχάλης Βαλάσογλου, Αντώνης Γιαννακός, Γιώργος Δάμπασης, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Φοίβος Μαρκιανός, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Σταμάτης Φασουλής

Η Βαβυλωνία του Δημήτρη Βυζάντιου

svg%3E

Γιάννης Κακλέας

Σε ένα πανδοχείο στο Ναύπλιο, την πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, μια παρέα ανδρών από διάφορα μέρη της Ελλάδας γιορτάζει τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Το πρώτο θεατρικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας μετά την απελευθέρωση, – σε μια νεοσύστατη χώρα που πρέπει να βρει τους τρόπους να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να οργανωθεί – μεταφέρει με κωμικό τρόπο την ασυνεννοησία μεταξύ των ηρώων καθώς ο καθένας μιλάει το δικό του γλωσσικό ιδίωμα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική Σύνθεση – μουσική επιμέλεια: Μαρίζα Ρίζου
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιασμός Video: Θ.Α
Βοηθός σκηνοθέτη: Θ.Α

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Κώστας Αποστολάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Θανάσης Δήμου, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιάννης Κότσιφας, Λάμπρος Κτεναβός, Σπύρος Κυριάκος, Νίκη Λάμη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Φουρλής

Κεντρική Σκηνή – Παράσταση για παιδιά

Πιστεύω στους μονόκερους του Μάικλ Μορπούργκο
 

svg%3E

Σοφία Βγενοπούλου

Μια παράξενη βιβλιοθηκάριος, συναρπαστικές ιστορίες κι ένας μονόκερος – πραγματικός ή μαγικός; Κανείς δεν ξέρει! Κι εκεί μαζί τους ο εντεκάχρονος Θωμάς έτοιμος να ζήσει τις μεγαλύτερες περιπέτειες της ζωής του… στον κόσμο της φαντασίας. Όταν όμως ο πόλεμος εισβάλλει πραγματικά στη ζωή του, ο μικρός Θωμάς, αλλαγμένος πια και πιο ώριμος, θα βρει την ελπίδα και τη γενναιότητα να αντιτάξει στη λαίλαπα του πολέμου, τη φωτιά που καίει μέσα του. Με αφορμή το μυθιστόρημα του συγγραφέα του War Horse Μάικλ Μορπούργκο, μια συναρπαστική παράσταση για όλη την οικογένεια με ζωντανή μουσική στην Κεντρική Σκηνή!

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή από το πρωτότυπο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια, μαριονέτες, ειδικές κατασκευές: Δέσποινα Μακαρούνη
Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου
Στίχοι τραγουδιών: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Σχεδιασμός βίντεο (video-art): Αγγελική Μπόζου
Συνεργάτις Δραματουργός: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αμαλία Τσεκούρα
Βοηθός σκηνογράφου: Αννα Ζούλια
Δραματολόγος παράστασης: Μαρία Καρανάνου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Γιάννης Εγγλέζος, Βασίλης Καλφάκης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Τζένη Παρασκευαϊδου, Κατερίνα Πατσιάνη, Καλλιόπη Σίμου, Γιώργος Σκαρλάτος, Στρατής Χατζησταματίου, Χριστίνα Χριστοδούλου
Μουσικοί επί σκηνής: Μενέλαος Μωραϊτης – τούμπα, Σπυρος Νίκας – σαξόφωνο, Βασίλης Παναγιωτόπουλος – πιάνο, πλήκτρα, τρομπόνι

Σκηνή Νίκος ΚούρκουλοςΣ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη

Έναρξη 30/10

Στο τελευταίο έργο της η Λούλα Αναγνωστάκη τοποθετεί τη δράση στο Βερολίνο του 2001 όπου διαδηλώσεις και ταραχές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αγωνίας και φόβου. Οι ήρωές της «εγκλωβισμένοι» σε μια ζωή που δεν τους ικανοποιεί πια, σχεδιάζουν τρόπους διαφυγής. Και η ωμότητα της πραγματικότητας διαλύει τις ψευδαισθήσεις τους. Μόνο η Σοφία θα φτάσει κοντά στην ελευθερία πληρώνοντας βαρύ τίμημα.

Ταυτότητα παράστασης

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Σκηνικά, κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
Sound design: Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Νίκος Μπουγιούκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτας Αναστόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Μελανός
Βοηθός ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Στάθης Κόικας, Λάμπρος Κτεναβός, Aλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Αγλαΐα Παππά, Αρετή Πασχάλη, Ξένια Παυλοπούλου, Ελένη Ρουσσινού, Γιώργος Στάμου

Ο γυάλινος κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς

 

svg%3E

Γιώργος Νανούρης

Το πιο διάσημο και προσωπικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα «έργο μνήμης» όπως ο ίδιος χαρακτήριζε τον Γυάλινο Κόσμο, είναι ένα έργο για τις εύθραυστες ισορροπίες. Στη Νέα Υόρκη της μεγάλης Ύφεσης ο Τομ, ένας νεαρός ποιητής, ασφυκτιά στη δουλειά του και στο μικρό διαμέρισμα που μοιράζεται με τη μητέρα και τη μικρότερη αδελφή του, Λώρα, ένα φοβισμένο πλάσμα που προτιμά τη συλλογή του από γυάλινα ζωάκια από τους ανθρώπους. Ο καθένας από αυτούς έχει επιλέξει να βρει καταφύγιο στον δικό του φανταστικό τόπο σε μια προσπάθεια να αντέξουν το παρόν.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Γρηγόρης Τριανταφύλλου“DeuxHommes”
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Διανομή (αλφαβητικά): Όλια Λαζαρίδου, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λένα Παπαληγούρα, Αναστάσης Ροϊλός

Θέατρο REX – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη

Φεγγάρι από χαρτί Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου

svg%3E

Έναρξη 23/10

Το Φεγγάρι από χαρτί φωτίζει μια Αθήνα που δεν υπάρχει πια παρά μόνο στο παρελθόν, στα όνειρα και τις αναμνήσεις μας. Ρίχνει το φως του σε μια πόλη μαγική, μια γειτονιά στην οδό Αστυδάμαντος, και αφηγείται ιστορίες έρωτα, ενηλικίωσης, πόνου και ευτυχίας με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του ’60. Ένα μουσικό έργο για όσα βρίσκονται πέρα από εκεί που μπορούν να περιγράψουν οι λέξεις.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας-Θανάσης Παπαθανασίου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Στίχοι: Αφροδίτη Μάνου
Σκηνικά: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια Εβελιν Σιούπη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Mουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Δημιουργία Video παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθετών: Εφη Χριστοδουλοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Μελανός

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Τζόυς Ευείδη, Αναστασία Ζάχου, Σταύρος Καραγιάννης, Ελίτα Κουνάδη, Σπύρος Κυριάκος, Λάμπρος Κωσταντέας, Εριέττα Μανούρη, Χρύσα Μιχαλοπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Μπουραζάνας, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αρης Πλασκασοβίτης, Μαριαλένα Ροζάκη, Εύα Σιμάτου, Βαγγελίνα Σκλαβενίτη, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Τσούρμας.
Μουσικοί επί σκηνής: Διονύσης Βερβιτσιώτης, Σοφία Ευκλείδου, Θοδωρής Κοτεπάνος , Κώστας Ιωαννίδης, Αλέκος Βασιλάτος

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου του Μ. Καραγάτση

 
 

svg%3E

Δημήτρης Τάρλοου

Η εκπληκτική τριλογία του σημαντικότατου λογοτέχνη Μ. Καραγάτση που αποτελείται από τα μυθιστορήματα «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» και «Τα στερνά του Μίχαλου» ζωντανεύει επί σκηνής στο Εθνικό Θέατρο με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Παρακολουθούμε την Ιστορία μέσα από την προσωπική ιστορία του Μιχάλη Ρούση, του περίφημου Κοτζάμπαση, ενός ανθρώπου διψασμένου για ζωή και που δεν διστάζει να γίνει εξωμότης, προδότης αλλά και ήρωας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Τάρλοου και τη θεατρική διασκευή ο Θανάσης Τριαρίδης.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος – Τζίνα Ηλιοπούλου
Κίνηση: ΚορίναΚόκκαλη
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου: Ίρις Σκολίδη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κώστας Βασαρδάνης, Ξανθή Γεωργίου, Δημήτρης Ήμελλος, Βίκυ Κατσίκα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Χρήστος Μαλάκης, Λήδα Μανιατάκου, Μάξιμος Μουμούρης, Γιώργος Μπινιάρης, Δημήτρης Μπίτος, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Γιώργος Χριστοδούλου
Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος, Κώστας Νικολόπουλος, Γιάννης Ριζόπουλος

Σκηνή Ελένη Παπαδάκη

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη
 

svg%3E

Γιάννος Περλέγκας

Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να διαμορφώσει την ταυτότητα της και να ανακάμψει από τα ερείπια του Εμφυλίου, ο πατριάρχης της Ελληνικής μεταπολεμικής δραματουργίας προβάλει ένα μοντέλο γυναίκας που συγκρούεται με την εποχή της. Μιας γυναίκας που θέλει να ορίζει η ίδια τον εαυτό της, να ζει τον έρωτα χωρίς όρια και να μην συμβιβάζεται με τα κοινωνικά «πρέπει».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά, κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Γιάννος Περλέγκας
Συνεργάτης στη μουσική επιμέλεια: Στράτος Γκρίντζαλης
Κίνηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Καυκούλα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ευστρατιάδου Ανθή, Κόκκαλη Σοφία, Λυπηρίδου Κατερίνα, Μαγουλιώτης Βασίλης, Περλέγκας Γιάννος, Σαουλίδου Εύη, Σκυφτούλης Θοδωρής, Τιτόπουλος Μιχάλης

Μουσικός επί σκηνής: Στράτος Γκρίντζαλης

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονύσιου Σολωμού

 

svg%3E

Θάνος Παπακωνσταντίνου

Στη σκηνή του θεάτρου, το ποιητικό έργο που απασχόλησε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο (1834-1847), εμπνευσμένο από την πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και την ιστορική Έξοδο, τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826. Ένα έργο για την ελευθερία, για τον αγώνα του ανθρώπου να κρατήσει το πνεύμα του ελεύθερο ακόμα και στους πιο ζοφερούς καιρούς.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικός χώρος – κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Σκύλας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κίνηση: Αμαλία Κοσμά
Βοηθός σκηνοθέτη: Φάνης Σακελλαρίου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Κωνσταντίνος Αρνοκούρος, Λένα Δροσάκη, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας
Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αντώνης Μυριαγκός, Κλεοπάτρα Μάρκου, Δανάη Τίκου
Νάνσυ Σιδέρη, Μάριος Παναγιώτου, Άννα Πατητή, Ελένη Μολέσκη

Μουσικοί επί σκηνής: Θοδωρής Βαζάκας, Χρήστος Γιάκκας

Σκηνή Κατίνα Παξινού

«Παίζοντας το θύμα» των Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφsvg%3E

Έναρξη 16/10

Δύο από τους γνωστότερους σύγχρονους Ρώσους εκπροσώπους του «νέου δράματος», αφηγούνται στη μαύρη κωμωδία τους την ιστορία του νεαρού Βάλια που εργάζεται παίζοντας το ρόλο του θύματος σε αναπαραστάσεις εγκλημάτων. Μια αναπαράσταση είναι και η καθημερινότητά του αλλά και η ζωή των άλλων, μέσα σ’ ένα σύμπαν εχθρικό και πέρα για πέρα παράλογο.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία, μετάφραση, διασκευή: Γιώργος Κουτλής
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Κίνηση: Κατερίνα Φώτη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Διανομή (αλφαβητικά): Λευτέρης Βενιάδης, Μικές Γλύκας, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλης Μαγουλιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Ερρίκος Μηλιάρης, Κώστας Μπερικόπουλος, Εύη Σαουλίδου

• Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών

Ερευνητική Σκηνή – Κατίνα Παξινού«Μήδεια» του Ευριπίδη

 

svg%3E

Μάρθα Φριντζήλα

Πλασμένη από έρωτα και εκδίκηση, η Μήδεια, μία από τις πιο τραγικές ηρωίδες του Ευριπίδη, αποτρέπει κάθε απλή ανάγνωση, καθώς υλοποιεί το αδιανόητο: την παιδοκτονία. Πρόσωπο πολυδιάστατο, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα μητρικά της αισθήματα και την επιθυμία της για εκδίκηση. Σε ξένο τόπο, προδομένη και αντιμέτωπη με απροσδόκητες διαψεύσεις, η πριγκίπισσα – μάγισσα, σκοτώνει ό,τι πολυτιμότερο έχει, και γίνεται η ίδια η κυριότερη μέτοχος του πόνου που επιφέρει η φρικιαστική πράξη της.
Μήδεια, του Ευριπίδη

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Μετάφραση: Νικολέτα Φριντζήλα
Σκηνικά, κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Σχεδιασμός Βίντεο (videodesign): Παναγιώτης Ανδριανός
Φωτισμοί: FeliceRoss
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεανώ Μεταξά
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέλα Παναγιώτου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θάνος Τοκάκης, Μάρθα Φριντζήλα

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Παναγιώτης Μανουηλίδης, Βασίλης Μαντζούκης, Νίκος Παπαϊωάννου

Βάκχες του Ευριπίδη

svg%3E

Άντζελα Μπρούσκου

Το τελευταίο και πιο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη, γραμμένο το 407 π.Χ. ,λίγο πριν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και την ήττα της Αθήνας, ανεβάζει για πρώτη φορά στην Τραγική Σκηνή τον θεό Διόνυσο, τον θεό που προσφέρει στους ανθρώπους την ελευθερία από τα δεσμά του πολιτισμού και του ορθολογισμού. Ο Πενθέας, – ο σύγχρονος λογικοκρατούμενος άνθρωπος- δέσμιος των ορίων και του εγωκεντρισμού του, αμφισβητεί τον θεό και μοιραία συντρίβεται από αυτόν, αφού όμως πρώτα γίνει το τελετουργικά ταμένο θύμα του.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνικά / Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Κίνηση: Φίλιππος Κανακάρης
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Αφροδίτη Αντωνάκη, Μαριάννα Δημητρίου, Δανάη Κατσαμένη, Έκτορας Λιάτσος, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χάρης Φραγκούλης

Για τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης των λοιπών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου και για την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του θα ενημερωθείτε σύντομα.

Πηγή: www.monopoli.gr