Το Open Plan for Artists και το Open Plan for all είναι οι δυο ολοκαίνουργιες πλαρφόρμες που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εν μέσω της πανδημίας. Με την πραγματοποίηση των καλοκαιρινών καλλιτεχνικών παραγωγών σε Ηρώδειο και Επίδαυρο, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου και οι συνεργάτες της απέδειξαν πως έχουν το σωστό know how για τη διαχείριση και παραμονή του κοινού σε ένα χώρο. Λαμβάνοντας λοιπόν όλα τα μέτρα ασφαλείας (οι συναντήσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά, εφόσον καταστεί απαραίτητο) στο Open Plan for Artists καλεί επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών να λάβουν μέρος σε μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες με δωρεάν συμμετοχή, ενώ στο Open Plan for all δίνει την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να έρθει πιο κοντά στο χώρο της τέχνης και της δημιουργίας.

Το Αρχαίο Δράμα ως πηγή έμπνευσης

Η σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουρμπέλα
Η σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουρμπέλα

 

Η καταξιωμένη χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου στο εργαστήριο χορού «Ancient Future Solo» ζητά από οκτώ έφηβους, 14-17 ετών, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη εκπαίδευση στο χορό, θα αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να γίνουν δημιουργοί. Τι σημαίνει αυτό; Θα φτιάξουν τους δικούς τους χορευτικούς χαρακτήρες και το δικό τους σόλο, με αφετηρία δύο έργα αρχαίου δράματος από τη διδακτέα ύλη του Γυμνασίου και του Λυκείου: την «Ελένη» του Ευριπίδη και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Τα δυο τραγικά πρόσωπα θα λειτουργήσουν ως αρχέτυπα για τους εφήβους-δημιουργούς, οι οποίοι μέσα από την προσωπική έκφραση αφήνοντας το σώμα ελεύθερο θα συναντηθούν με έννοιες όπως είναι η υπέρβαση, το ηρωικό, η πίστη, η αντίσταση…Βασικός συντελεστής του εργαστηρίου θα είναι ο συνθέτης Γιώργος Μιζήθρας, που θα συνθέσει πρωτότυπη μουσική για τα χορευτικά σόλο. Οι τελικές δημιουργίες των εφήβων θα μαγνητοσκοπηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media του Φεστιβάλ.

Από το Αρχαίο Δράμα αντλεί έμπνευση και το εργαστήριο «Morphés», της γνωστής σχεδιάστριας Ιωάννας Κουρμπέλα. Με έμπνευση από την μορφή της τραγικής ηρωίδας «Ιφιγένειας», οι συμμετέχοντες ηλικίας 18+ θα φτάσουν να δημιουργήσουν ο καθένας το δικό του πρωτότυπο ένδυμα, μετά από μαθήματα για την ιστορία του κοστουμιού και της μόδας, τη μελέτη των υφασμάτων και των χρωμάτων, τη σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό του πατρόν και την κοπή και τη ραφή του ρούχου. Στο εργαστήριο, μαζί με την Ιωάννα Κουρμπέλα, θα συμμετάσχουν ως εισηγητές και η εικαστικός Μαριάννα Κατσουλίδη, η μοντελίστ Τζέλα Μητροπάνου, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Μίκα Πανάγου, η στυλίστρια Alex Petsetakis και η διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη. Βοηθός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου θα είναι η Fashion Artist, Μελισσάνθη Σπέη. Τα έξι πρωτότυπα ενδύματα θα παρουσιαστούν σε ένα ξεχωριστό «φεστιβαλικό» editorial του περιοδικού Marie Claire.

 Πηγή: www.athinorama.gr